Maištingos Kauno bendruomenės valtyje – darbo patirties tardymo izoliatoriuje turinti seniūnė

Kauno Šančių gyventojai, kai jiems nepatinka miesto valdžios sprendimai, drąsiai kovoja už savo gerovę. Kaip savo darbą tokioje sudėtingoje seniūnijoje įsivaizduoja nauja seniūnė, kuri yra dirbusi ir Kauno tardymo izoliatoriuje?

I.Kuktienė, pretendavusi į vienos iš dviejų miesto seniūnijų vadovo postą, liepos mėnesį tapo Šančių seniūne.<br>G.Bitvinsko nuotr.
I.Kuktienė, pretendavusi į vienos iš dviejų miesto seniūnijų vadovo postą, liepos mėnesį tapo Šančių seniūne.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Šančiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šančiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-08-01 20:09

Kaune yra 11 seniūnijų, trijose iš jų – Aleksote, Dainavoje ir Panemunėje – kol kas nėra nuolatinių seniūnų, šias pareigas atlieka kiti seniūnijų specialistai ar seniūnai.

Kurį laiką tokia pati padėtis buvo ir Šančių seniūnijoje, bet tarpininkas tarp gyventojų ir savivaldybės pagaliau paskirtas. Liepos 20-ąją seniūnijoje pradėjo dirbti nauja seniūnė Ingrida Kuktienė.

Šančių gyventojai garsėja savo reiklumu ir maištinga dvasia. Jie nuolankiai nepasiduoda tiems miesto valdžios sprendimams, kurie jiems nepriimtini. Tad ar naujajai seniūnei, kuri yra tarsi tarpininkė tarp gyventojų ir savivaldybės, pavyks susidoroti su savo pareigomis? Kokios darbo patirties I.Kuktienė turi?

Prieš užimdama seniūnės pareigas kaunietė darbavosi privačiame sektoriuje, ankščiau ne vienus metus dirbo Kauno tardymo izoliatoriuje Personalo skyriaus viršininke. 2019 metų sausio pabaigoje ji šias pareigas paliko, nes vykstant reorganizacijai tokios pareigybės nebeliko.

Naujoji seniūnė negyvena Šančiuose, bet teigė, kad apie šios seniūnijos gyventojų problemas ir lūkesčius žino, o darbe jai padės įgyta gyvenimiška patirtis.

– Koks jūsų išsilavinimas ir kur dirbote prieš tapdama seniūne? – „Laikinoji sostinė“ paklausė I.Kuktienės.

– Esu baigusi Kauno technologijos universitetą, įgijau inžinieriaus ekonomisto kvalifikaciją. Pastaruoju metu dirbau privačiame sektoriuje. Darbines funkcijas sudarė žmogiškųjų išteklių valdymas, darbų sauga, viešieji pirkimai.

– Kodėl ryžotės tapti seniūne?

– Ryžausi tapti seniūne, nes tai darbas su bendruomene, veikla, susijusi su pagalba žmonėms. Su amžiumi, įgijus gyvenimiškos patirties šie darbai tampa svarbūs ir reikšmingi.

– Žinau, kad pretendavote į kelių skirtingų seniūnijų vadovų postą. Ar jums buvo svarbu, kokios seniūnijos seniūne tapsite?

– Dalyvavau konkursuose į Šančių ir į Aleksoto seniūnijų seniūnų pareigas. Pasirinkau Šančių seniūniją. Užaugau miesto centre, tačiau Šančiai man yra artimi, nes čia gyveno mano seneliai, užaugo tėvas ir vaikystėje Šančiuose teko praleisti nemažai laiko.

– Pati Šančiuose negyvenate. Ar tai neturės įtakos jūsų darbui?

– Gyvenu tik per Nemuną nuo Šančių esančioje Aleksoto seniūnijoje. Gyvenamoji vieta neturės įtakos mano darbui. Netgi priešingai – jaučiuosi gyvenanti visai šalia Šančių.

– Ar prieš tapdama Šančių seniūne domėjotės šia seniūnija, jos problemomis, pažinojote bendruomenę? Kiek daug žinojote apie šią seniūniją?

– Dar prieš tapdama seniūne domėjausi Šančių seniūnija, jos problemomis, bendruomenės veikla viešojoje erdvėje prieinama informacija ir lankydamasi Šančių seniūnijoje. Turiu pažįstamų, gyvenančių seniūnijoje, jie dalijasi savo problemomis.

– Ar nebuvo nerimo imtis vadovauti tokiai seniūnijai, kurios bendruomenė labai aktyvi ir reikli?

– Nerimo nebuvo, yra noras, ryžtas dirbti, padėti žmonėms.

– Kokie, jūsų nuomone, pirmieji ir svarbiausi darbai laukia? Kokias problemas aktualiausia spręsti Šančiuose?

– Darbo pradžia – praktiškai susipažinti su darbu, jo funkcijomis ir procedūromis, pažinti bendruomenę.

Noriu skatinti, kad į seniūnijos, vietos savivaldos procesus įsitrauktų seniūnaičiai, bendruomenė, svarbu ugdyti bendruomeniškumą seniūnijoje. Sieksiu bendruomenės dalyvavimo projektinėse veiklose, programose.

Svarbu užtikrinti tvarkingą, saugią, gražią aplinką. Man svarbiausia pastebėti sunkumų patiriančius žmones, teikti jiems reikalingą pagalbą, skatinti jų integraciją į visuomeninį gyvenimą. Reikia nuolat girdėti, matyti žmones ir jiems padėti.

– Ar turite ir ilgalaikį planą, ką Šančiuose reikia padaryti, pakeisti?

– Ilgalaikis planas – toliau gražėjanti Šančių seniūnija: renovuojami seni namai, statomi nauji namai, pastatai, tinkantys Šančių architektūrai, kraštovaizdžiui, asfaltuojamos gatvės, tvarkomi vandentiekio ir nuotekų tinklai, didinamas apšvietimas gatvėse, sutvarkytos rekreacinės zonos. Visa tai Šančių gyventojų patogumui.

Mano manymu, trūksta vietų praleisti laisvalaikį, ypač jaunimui.

– Kokia jūsų pozicija dėl gatvės tiesimo palei Nemuno krantinę, kurios atsiradimui bendruomenė priešinasi?

– Esu įsitikinusi, kad savivaldybės administracija, bendruomenė ir seniūnija ras palankiausią sprendimą miestui ir jo žmonėms.

– Esate dirbusi ir Kauno tardymo izoliatoriuje Personalo skyriaus viršininke. Ar seniūnės darbe pravers tuo metu įgyta patirtis?

– Seniūnės darbe gali praversti darbo patirtis, įgyta personalo valdymo, viešųjų pirkimų, darbų saugos srityse. Taip pat ir asmeninė gyvenimiška patirtis, mano šeima, kuri yra atrama mano gyvenime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.