A. Monkevičius: nori ar ne – kaukės petraukose bus privalomos, mokytojams žada nemokamus skiepus nuo gripo

„Jeigu reikėtų šiandien parodyti pavyzdį prancūzams, lenkams, vokiečiams, į daugelį mokyklų Lietuvoje aš drąsiai nuvesčiau. Parodyčiau pavyzdį, kaip turi būti pasiruošta mokslo metams. Tikrai nelengva, tikrai neramu <..> Manau, kad atlaikysime šitą išbandymą“, – apie pasiruošimą mokslo metams kalbėjo Algirdas Monkevičius.

Algirdas Monkevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Monkevičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Aug 28, 2020, 11:02 AM, atnaujinta Aug 28, 2020, 11:37 AM

Artėjant Rugsėjo 1-ajai, švietimo, mokslo ir sporto ministras A.Monkevičius šią savaitę lankosi ugdymo įstaigose ir stebi, kaip vyksta pasiruošimas naujiems mokslo metams. Penktadienį ministras apsilankė Vilniaus rajono Nemenčinės Gedimino gimnazijoje ir Vilniaus Žirmūnų gimnazijoje.

Ministras atrėmė prezidento kritiką, kad nurodymai mokykloms, reaguojant į koronaviruso grėsmes, buvo suteikti per vėlai.

„Apie tai buvome pradėję kalbėti birželio mėnesį. Birželio mėnesį mes turėjome pasitarimą, apibendrinome pamokas ir susidėliojome planą“, – teigė ministras.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) vadovas patikino, kad rekomendacijos ir nurodymai mokykloms teikti, reaguojant į didėjantį susirgimų koronavirusu skaičių. 

„Jau rugpjūčio 6 d. pateikėme pradines rekomendacijas. Pradėjome nuo birželio mėnesio, rugpjūtį jau padėjome daryti. Čia darbas nėra toks, kad viską būtų galima numatyti“, – paaiškino A.Monkevičius.

Pedagogams žada skiepus nuo gripo

ŠMSM vadovas taip pat pranešė, kad sieks sudaryti galimybes nemokamai paskiepyti pedagogus nuo gripo. „Būtų sudaryta galimybė pasiskiepyti, jei mokytojai sutiktų. Tai būtų nemokama“, – nurodė ministras.

„Sezoninis gripas, epidemiologų nuomone, sukuria papildomą grėsmę. Turėtume tartis su sveikatos specialistais, jie pataria naudoti keturvalentę vakciną, kuri, jų nuomone, yra efektyvesnė. <..> Turėsime išsiaiškinti, koks tas poreikis yra ir tą reikiamą vakcinų kiekį skirti“, – apie skiepus nuo gripo mokytojams kalbėjo ministras.

Kaukės pertraukose – privalomos?

ŠMSM vadovas pabrėžė, kad šiuo metu tariamasi su A.Veryga dėl privalomo kaukių dėvėjimo pertraukų metu. Kol kas kaukių dėvėjimas pertraukų metu yra tik rekomendacinio pobūdžio, tačiau siekiama tai sugriežtinti, nes pertraukų metu moksleiviai susidurtų tiek su kitų klasių moksleiviais, tiek su pedagogais.

„Ar jie nori, ar nenori (vaikų tėvai – aut.past.), ne tai svarbu. Svarbu, ką sako epidemiologai ir specialistai. Kuomet galime užtikrinti vaikų saugumą pamokos metu, vaikams kaukių dėvėti tikrai nereikės. Mokytojas kaukę užsidės tuomet, kai jis negalės būti saugiu atstumu. Išėjus į koridorių, ar nori, ar nenori, kaukę reikės užsidėti“, – teigė A.Monkevičius.

Pritaria mokytojų testavimui

Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras pranešė, kad bus siekiama sudaryti sąlygas mokytojų testavimui greitaisiais koronaviruso testais. Aurelijus Veryga tikino, kad, visų pirma, bus užtikrinamos galimybės testuoti 70 proc. pedagogų, o testavimas bus savanoriškas. A.Monkevičius patikino, kad, esant poreikiui, greitaisiais testais bus testuojama ir 100 proc. pedagogų.

Pasak švietimo ministro, pradžioje greitieji testai bus užtikrinti 70 proc. pedagogų, nes „sandėliuoti ir administruoti juos nėra taip paprasta“. Testavimas nebus privalomas ir priklausys nuo mokytojų norų.

„Nuspręsta, kad visi, kurie nori. Bus tiek, kiek mokytojai ir kiti darbuotojai norės, pirmenybę teikiant mokytojams. <..> Tai irgi nėra panacėja, bet tai svarbu. Reikia suprasti, kad tai viena iš priemonių“, – detalizavo A.Monkevičius.

Primename ministerijos patvirtintas rekomendacijas bei nurodymus mokykloms

Atstumai ir kaukės. Asmenys, atlydintys mokinius, mokyklos darbuotojai, mokytojai bendrose uždarose erdvėse (pavyzdžiui, koridoriuose, valgyklose, mokytojų kambaryje ar pan.), klasės renginiuose uždarose erdvėse dalyvaujantys suaugusieji, pavyzdžiui, tėvai, kai tarp dalyvių neišlaikomas 2 metrų atstumas, turės dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kt.

Nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti sveikatos būklei. Jeigu mokytojas ar kitas mokyklos darbuotojas negali dėvėti nosį ir burną dengiančios apsaugos priemonės dėl savo sveikatos būklės ar vykdomos veiklos specifikos, jam gali būti parenkamos kitos asmeninės apsaugos priemonės.

Klasės. Šiais mokslo metais kiekvienai mokinių klasei būtina paskirti vieną konkrečią klasę, kurioje vyks visos pamokos, išskyrus technologijų, gamtos mokslų dalykus. Kitose klasėse greta turėtų taip pat mokytis bendraamžiai, kad būtų galima išvengti skirtingo amžiaus mokinių kontaktų. Jei ugdymui naudojamos bendros patalpos (specializuoti kabinetai, salės ir pan.), po kiekvienos pamokos jos turi būti išvėdinamos ir išvalomos.

Mokyklos inventorius. Jei mokymo priemone, inventoriumi naudojasi daugiau kaip vienas mokinys, jos turi būti išvalomos ir dezinfekuojamos po kiekvieno panaudojimo. Ribojamas dalijimasis ugdymo priemonėmis.

Mokinių srautai. Mokykloje bus būtina reguliuoti mokinių srautus, kad kuo mažiau susidurtų skirtingo amžiaus mokiniai. Dėl to patariama pamokas skirtingų klasių mokiniams pradėti ne tuo pačiu laiku, pavyzdžiui, pamokų pradžios laikas 5 klasių mokiniams galėtų būti 9 val., 6 klasių – 8 val. Mokykla turėtų pasirengti mokinių judėjimo krypčių žemėlapį mokyklos patalpose. Jeigu mokykloje yra galimybė, būtina numatyti kelis įėjimus, kelis skirtingus išėjimus ir kelią, kuriuo arčiausiai pasiekiama mokymosi vieta.

Pamokų organizavimas. Rekomenduojama organizuoti po dvi to paties dalyko pamokas iš eilės, o pietų pertraukai skirti ilgesnį laiką. Patariama kai kurių dalykų pamokas vesti lauke, jeigu tinkama mokyklos aplinka, oro temperatūra. Mokiniams bus būtinai teikiama švietimo ir mokymosi pagalba, konsultacijos galės būti organizuojamos ir nuotoliniu būdu.

Maitinimas. Mokiniai pavalgyti galės klasėse, maistą patiekus vienkartiniuose induose, arba mokyklos valgykloje, jeigu bus skirtos atskiros erdvės skirtingų klasių mokiniams. Valgykloje kartu pietauti turėtų tik tos pačios klasės mokiniai ir šalia esančių klasių mokiniai, kurie naudojasi bendra koridoriaus erdve. Mokyklos valgykloje turi būti užtikrintos tinkamos sąlygos darbuotojų ir mokinių rankų higienai.

Mokinių vežiojimas. Mokiniai, kurie į mokyklas atvažiuoja ir grįžta mokykliniais autobusais, turi sėdėti saugiu atstumu vienas nuo kito ir vairuotojo. Visi turi dėvėti kaukes, išskyrus tuos, kuriems dėl kaukės dėvėjimo gali pablogėti sveikata, arba kurie serga lėtinėmis ligomis ir kaukės dėvėti neįmanoma. Autobuso rankenos, kėdžių atlošai ir kiti dažniausiai liečiami paviršiai turi būti dezinfekuojami kas kartą prieš įlaipinant kitą vežamų mokinių grupę. Mokiniai, važinėjantys maršrutiniais autobusais, privalo laikytis bendrųjų saugos reikalavimų, kaip ir kiti keleiviai.

Neformalusis vaikų švietimas. Neformaliojo vaikų švietimo veiklos galės vykti laikantis vaikų grupių izoliacijos principo. Vaikai nuolatos turi dalyvauti tos pačios grupės veiklose, vengiama skirtingų grupių vaikų kontakto patalpose, kuriose vykdoma veikla. Tėvai ar kiti suaugusieji asmenys, kurie nedalyvauja neformaliojo švietimo veiklose, uždarose patalpose, kai tarp dalyvių neišlaikomas 2 metrų atstumas, turės dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.