Arūnas Dumalakas. Vyriausiojo šiukšlininko rinkimų spektaklis dar nesibaigė

Konkursai į šiltas valdininkų kėdes nutūpti – farsas. O konkursas į įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) direktoriaus postą – vienas geriausių šio sezono spektaklių, kur į vaidmenis puikiai įsijautusios abi pusės – ir jį rengusi savivaldybė, ir laimėjęs vienas partijos „Laisvė ir teisingumas“ vedlių A.Zuokas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 29, 2020, 7:00 AM

Niekam ne paslaptis, kad į šiltesnę kėdę, pelningesnę vietą rengiami konkursai vyksta kavinėse, pobūviuose, skveruose ar kitose susitikimo vietose. Į jį pakviečiamas iš anksto nusižiūrėtas žmogus, tinkantis įstaigos vadovui, partijai ar interesų grupei.

Pakviestajam paaiškinama, kad konkursą jis laimėsiąs, tik turi jame dalyvauti.

Konkursas dažnai vyksta tik dėl akių, o geriausi specialistai, kurie, deja, netinka įstaigos vadovui, partijai ar interesų grupei, paprastai užima garbingą antrąją vietą.

Spektaklis „Vyriausiojo Vilniaus šiukšlininko rinkimai“ tuo ir įdomus, kad siužeto vingiai nenuspėjami.

A.Zuokas yra opozicijos atstovas ir tiesiog rakštis dabartiniams savivaldybės vadovams, tad jau tuo konkursas skyrėsi nuo įprastų.

Neįprasta buvo ir tai, kad A.Zuokas kartu su bendražygiu Ž.Šilgaliu dar konkursui nesibaigus garsiai apsiskelbė jame dalyvaujantys.

„Darbo konkursas savivaldybės įmonėje faktiškai be jokių kvalifikacinių reikalavimų ir su garantuotu 5800 eurų atlyginimu per mėnesį, neskaitant galimų priedų ir kitų vadovo privilegijų. Ir visa tai dengs vilniečiai, papildomai mokėdami už atliekų tvarkymą. O vadinamasis konkursas – tik paprastas pokalbis su pretendentais“, – stebėjosi Ž.Šilgalis, kuris netrukus pareiškė ir pats dalyvausiąs vaidinime.

Be A.Zuoko ir Ž.Šilgalio, vyriausiuoju šiukšlininku panoro tapti dar aštuoni pretendentai.

Paklausk bet kurio vilniečio, išnešusio šiukšles į konteinerį, ką jis mano apie įmonę VASA, ir išgirsi epitetų, kad net ausys ims raitytis.

Įkūrus įmonę atliekų surinkimo paslauga sostinėje pabrango apie 70 proc., kelis kartus miestas skendo šiukšlių kalnuose, o čia dar po gyventojų langais dygstantys pusiau požeminiai konteineriai.

Dėl to vilniečiai VASA ir pravardžiuoja Vasia: tvarka sostinėje išties rusiška.

Savivaldybė, norėdama A.Zuokui atkeršyti, skyrė jam vyriausiojo šiukšlininko vietą – paskelbė konkurso laimėtoju. Juk ją užimdamas politikas turėtų atsisakyti tarybos nario mandato (tai susilpnintų opoziciją), o jeigu jo partija sėkmingai pasirodytų Seimo rinkimuose, A.Zuokui tektų palikti VASA vadovo kėdę.

Bet žiūrovams dar anksti ploti, mat A.Zuokas pareiškė naujų pareigų nesiimsiantis, nes ketina įstaigą likviduoti. Jis teigė, kad dalyvaudamas konkurse pateikė įmonės perspektyvą, kurioje tai ir buvo numatyta.

Įmonės VASA funkcijas padalijus – dalį besidubliuojančiųjų grąžinus savivaldybės administracijai, kitą dalį perdavus kitai savivaldybės įmonei – regioniniam atliekų centrui, buitinių atliekų tvarkymo kaina sumažėtų.

Nebereikėtų ir VASA direktoriui mokėti 5800 eurų atlyginimo, kurio A.Zuokas tikrai nesigviešia. Netikėtas posūkis, tiesa?

Dabar scenoje turėtų pasirodyti savivaldybės aktoriai. Nežinia, ką jie atsakys A.Zuokui, – leis sunaikinti siurbėlę įmonę, skelbs naują konkursą, kurį laimės jau savas žmogus? Klausimai dar neatsakyti, uždanga nenuleista.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.