Šaltiniai: iš žaidimo lošėjui A. Guogai gali tekti trauktis jam dar nė neprasidėjus Rinkimų prievaizdai tikrina, ar nusigręžė nuo Australijos

Prie politinės ruletės stalo bandančiam sugrįžti pokerio lošėjui Antanui Guogai nuo jo gali tekti pakilti ir anksčiau laiko – rinkimų prievaizdams vis dar yra abejonių, ar buvęs europarlamentaras nelaužo taisyklių.

Rinkimuose į Europos Parlamentą A.Guoga nesėkmingai kandidatavo su N.Puteikio Centro partija. Įvairias politines stovyklas ne kartą keitęs buvęs europarlamentaras taip pat siekė tapti valstiečių kandidatu į Vilniaus merus. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
Rinkimuose į Europos Parlamentą A.Guoga nesėkmingai kandidatavo su N.Puteikio Centro partija. Įvairias politines stovyklas ne kartą keitęs buvęs europarlamentaras taip pat siekė tapti valstiečių kandidatu į Vilniaus merus. <br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Guoga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Guoga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Guoga.<br>LR archyvo nuotr.
A.Guoga.<br>LR archyvo nuotr.
A.Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Guoga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Guoga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Guoga.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
V. Uspaskichas nebijo, kad A. Guoga gali sukelti rūpesčių partijai, tačiau be didesnių emocijų kalba ir apie galimą jo pašalinimą iš rinkimų kovos<br>T.Bauro nuotr.
V. Uspaskichas nebijo, kad A. Guoga gali sukelti rūpesčių partijai, tačiau be didesnių emocijų kalba ir apie galimą jo pašalinimą iš rinkimų kovos<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Aug 31, 2020, 7:33 AM, atnaujinta Aug 31, 2020, 11:50 AM

Dvigubą Lietuvos ir Australijos pilietybę turintis A.Guoga rudenį vyksiančiuose rinkimuose Seimo nario mandato nusprendė siekti su Darbo partija.

Trečiu numeriu Viktoro Uspaskicho vadovaujamos partijos kandidatų sąraše atsidūręs milijonierius, norėdamas kandidatuoti į Seimą, negali būti saistomas priesaika jokiai kitai valstybei.

Tačiau, nors iki Seimo rinkimų lieka vis mažiau ir mažiau laiko, A.Guogos pilietybės reikalai nėra iki galo aiškūs. Pats verslininkas tikina, kad nebėra Australijos pilietis, bet Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) laukia papildomų įrodymų.

Žadėjo, bet neatsisakė

Du pasus turintis A.Guoga vieno jų atsisakyti yra žadėjęs ne tik Darbo partijai, bet ir liberalams – dar prieš 2016 metų Seimo rinkimus.

Nors iki rinkimų tuomet dar buvo likęs daugiau nei pusmetis europarlamentaras aiškino, kad Australijos pilietybės atsisakymo procedūra yra labai ilga ir sudėtinga.

A.Guoga tada apgailestavo negalėsiąs suspėti atlikti visų pilietybės atsisakymo procedūrų, todėl yra priverstas rinkimus stebėti iš šalies.

Bet A.Guoga teigė vis tiek pasiryžęs atsisakyti Australijos pilietybės, nes esą gerbia Lietuvos teisinę santvarką. „Suvokiu, kad turėdamas dvi pilietybes negaliu būti pilnaverčiu Lietuvos politinio gyvenimo dalyviu ir visu pajėgumu prisidėti kuriant klestinčią Lietuvą“, – prieš daugiau nei ketverius metus kalbėjo tuometis parlamentaras.

Tačiau Australijos pilietybės A.Guoga tada taip ir neatsisakė.

Vėliau jis dar keletą kartų užsiminė, kad pilietybės atsisakymo procesas esą vyksta, kol galiausiai nutilo: po Liberalų sąjūdį užklupusio korupcijos skandalo, kuris sužlugdė ir šio politiko ambicijos tapti ministru, atsisakyti Australijos pilietybės jam tiesiog nebuvo naudinga.

Pilietybės neteko per 5 dienas?

Dabar A.Guoga tvirtina, kad Australijos pilietybės jau neturi ir stebisi kylančiomis abejonėmis. Verslininkas grasina teismais, jeigu dėl pilietybės jam būtų užkirstas kelias į Seimą.

Jis teigia VRK pateikęs oficialų Australijos Vidaus reikalų departamento išduotą dokumentą, kuriame nurodoma esą liepos 31-ąją pateiktas jo prašymas panaikinti turimą šios šalies pilietybę jau yra patenkintas.

Australai A.Guogos pageidavimą atsisakyti pilietybės esą patenkino praėjus mažiau nei savaitei – rugpjūčio 5-ąją.

Tiesa, VRK pateiktame dokumente taip pat nurodoma, kad A.Guoga Australijos Vidaus reikalų departamentui per 28 dienas dar turi atsiųsti pasą ar kitus ankstesnės pilietybę patvirtinančius pažymėjimus.

Todėl, kaip teigia šaltiniai, rinkimų prievaizdams kyla klausimų, ar A.Guogos turimos Australijos pilietybės atsisakymo procedūra yra užbaigta iki galo. Be to, užsimenama esą šios šalies tvarka numato, kad buvęs pilietis dar kurį laiką gali pakeisti nuomonę.

Abejones, ar kandidato į Seimą nesaisto priesaika su kita valstybe esą sustiprina ir tai, kad rinkimų organizatoriams A.Guogos pateiktas raštas yra ant oficialaus blanko, bet nepatvirtintas parašu.

Iš ministerijos laukia įrodymų

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė kol kas nesiėmė vertinti, ar A.Guogos pateiktų Australijos pilietybės atsisakymo dokumentų pakanka registruoti jį kandidatu.

L.Matjošaitytė teigė, jog Migracijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos neturi informacijos apie tai, jog A.Guoga būtų atsisakęs pilietybės.

Todėl, ant VRK vadovės, komisija dar kreipėsi į Užsienio reikalų ministeriją, kad ši patvirtintų, ar A.Guogos pateikta informacija yra teisinga.

„A.Guoga yra mus informavęs apie Australijos pilietybės atsisakymą, bet šią informaciją dar reikia patikrinti.

Kol kas vertinti, ar A.Guoga atitinka įstatymo keliamus reikalavimus tikrai negalime. Be to, galutinį sprendimą, susipažinusi su visa informacija, priims komisija“, – lrytas.lt sakė nenoriai situaciją dėl A.Guogos pilietybės komentavusi jos vadovė.

Grasina kreiptis į teismą

Tuo metu A.Guoga stebisi, kad VRK neužtenka jo pateikto rašto ir rinkimų prievaizdai siekia gauti įrodymų, jog buvusio europarlamentaro pateikiama informacija yra teisinga.

Į Seimą su Darbo partija besiveržiantis politikas lrytas.lt tikino, kad jo pilietybės atsisakymo reikalus tvarkė žinoma advokatų kontora ir esą viskas buvo atlikta laiku ir tvarkingai.

„Iš mano pusės viskas yra padaryta. Nežinau, ko dar daugiau reikia: dokumentai buvo pateikti laiku, mokestis sumokėtas, gautas atsakymas iš Australijos, kad netekau pilietybės. Prie ko čia Migracijos departamentas ar Užsienio reikalų ministerija“, – VRK dėmesiu A.Guogos dvigubai pilietybei stebėjosi verslininkas.

Buvęs Europos Parlamento narys mano, kad VRK politikuoja: „Jei man nebus leista dalyvauti Seimo rinkimuose, tai bus labai blogas pavyzdys.

Aš dėl to atsisakiau pilietybės, o staiga sužinau, kad negaliu juose dalyvauti. Mes kovosime ir kreipsimės į teismą, todėl būtų gerai komisijos sprendimą sužinoti kuo greičiau, o ne paskutinę minutę. Bet kol kas man niekas nieko nepranešė“.

Kalbėjo, bet neketino

Beje, šįkart apie Australijos pilietybės atsisakymo procedūrą A.Guoga kalbėjo jau visiškai kitaip nei prieš ketverius metus.

Tada žinomas lošėjas aiškino, kad tai – ilgas procesas. Dabar A.Guoga dėstė priešingai: „Sakykime, kad tai – penkių dienų procesas“.

Kodėl atsisakyti pilietybės jam nepavyko prieš ankstesnius Seimo rinkimus, kuriuose jis buvo pasišovęs mesti iššūkį tuometiniam premjerui Algirdui Butkevičiui?

Panašu, kad atsisakyti Australijos pilietybės artimųjų bei turto šioje šalyje turintis milijonierius nė nebandė. „Todėl, kad nebuvo reikalo atsisakyti, nes aš nekandidatavau. Aš iš liberalų išėjau dar prieš rinkimus. Dviguba pilietybė nebuvo priežastis, kodėl tada nedalyvavau rinkimuose. Jei būčiau dalyvavęs, būčiau jos atsisakęs“, – tikino A.Guoga.

Paklaustas, ar labai išgyvena dėl galbūt prarastos Australijos pilietybės, lošėjas gyrėsi esąs didelis Lietuvos patriotas. „Atsisakydamas šios pilietybės aš parodžiau, kas man svarbu. Tikiuosi, kad ir daugiau lietuvių paseks mano pavyzdžiu“, – lrytas.lt kalbėjo A.Guoga.

Kur A.Guoga – ten intrigos

Kodėl Liberalų sąjūdžiui trumpai vadovavęs, bet viešai simpatijas konservatoriams reiškęs politikas staiga metėsi prie Darbo partijos?

A.Guoga aiškino, kad dabar visos partijos esą neturi aiškios ideologijos, bet Darbo partijos rinkimų programa jam esą buvo priimtiniausia.

Vis dėlto Darbo partijoje A.Guogos atėjimas prieš pat rinkimus vertinamas prieštaringai.

Kai kurie šios partijos senbuviai nuogąstauja, kad azartiškasis pokerio lošėjas gali ją supriešinti ir net nugvelbti iš V.Uspaskicho. „Jeigu tik jis pateks į Seimą, ims dėl valdžios derėtis V.Uspaskichui už nugaros ir gali suskaldyti frakciją“, – lrytas.lt sakė vienas šios partijos veikėjų.

Bet į Seimą nekandidatuojantis V.Uspaskichas tokio scenarijaus nesibaimina. „Kol aš esu partijos pirmininkas, jai nėra jokios grėsmės“, – partiečių nuogąstavimus, kad A.Guoga gali suskaldyti frakciją ar partiją, atmetė jos vedlys.

V.Uspaskichas tikino, kad buvęs europarlamentaras Darbo partijoje esą buvo sutiktas palankiai, jo kandidatavimui į Seimą neprieštaravo nė vienas partijos tarybos narys.

Europarlamentaras teigė nežinąs visų A.Guogos pilietybės atsisakymo aplinkybių, tačiau prie jo „darbiečiai“ jau esą priprato, todėl VRK sprendimas neregistruoti jo kandidatu nebūtų malonus. „Gerai, kad jis yra, nebus – ką padarysi“, – vis dėlto be didesnių emocijų kalbėjo V.Uspaskichas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.