Arūnas Dumalakas. Vieni vaizduoja, kad rūpinasi, kiti – kad saugosi

Kai bręsta sumanymas barus uždaryti tada, kai per radiją baigiasi pasaka vaikams, Vilnius iki išnaktų švęs Sostinės dienas.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 5, 2020, 7:00 AM, atnaujinta Aug 19, 2021, 1:30 PM

Kai neužsiregistravęs ir nepateikęs savo asmens duomenų nenusipirksi bilieto net į valandos trukmės spektaklį, Vilniuje tūkstantinė minia linksminsis koncerte Katedros aikštėje.

Ką ten Vilnius – susirinks studentai, moksleiviai iš visos Lietuvos. Juk koncertuos šiųmetės taip ir neįvykusios „Eurovizijos“ dalyviai „The Roop“.

Taip, į du koncertus Katedros aikštėje ir vandens 3D projekciją registracija būtina, bet ji panaši į kaukių dėvėjimą. Privaloma, bet yra išimčių.

Kol atneš maisto, lauko kavinėje kaukės reikia, bet pastačius ant stalo bent vandens ąsotį, iš kurio gersi arba negersi, – nebe.

Tad kas trukdo vilniečiui einant į koncertą užsiregistruoti savo pavarde, bet kaip gyvenamąją vietą nurodyti Klausučių kaimą? Ir išvis – kas patikrins tūkstančius žiūrovų, plūstančių į renginius?

Daugybė klausimų kyla žvelgiant į šiųmetes Sostinės dienas. Jei, neduokdie, per jų renginius bus užfiksuotas užkrato židinys, kas išgaudys visus galimai užsikrėtusius?

Niekas jų ir neieškos, tačiau Nacionalinio visuomenės sveikatos centro duomenų bazė pasipildys tūkstančių besilinksminusiųjų vardais, pavardėmis, telefonų numeriais, gyvenamosios vietos nuorodomis.

Apskritai ši įstaiga tampa nacionaliniu visuomenės sekimo centru, užuot paprastai ir suprantamai paaiškintų, kaip svarbu kovojant su visokiomis ligomis mokytis sveikai gyventi, stiprinti imunitetą.

Bet ir Vilnius vis dar nepasimoko. Kai užkratas dar tik sėlino, bet jau buvo aišku, kad užklups, sostinė lyg niekur nieko kovo mėnesį rengė Kaziuko mugę. Ir po to, žinoma, sulaukė priekaištų.

Laimė, per Kaziuką nieko blogo neatsitiko, bet kas užtikrins, kad laimingai baigsis ir Sostinės dienos?

Juolab kad Sostinės dienos – metų metais nedaug besikeičiantis renginys. Koncertai Katedros aikštėje, jau prieš keletą metų matyti tautodailininkų gaminiai, tie patys gardėsiai mugėse, menininkų kūriniai, kuriais grožėtis labiau tiktų galerijoje, o ne stumdomam gatvės minios.

Jeigu jau taip tų Sostinės dienų reikėjo, kodėl renginius būtinai reikėjo sugrūsti į V.Kudirkos aikštę ar dūzgiančiu pavadintą Gedimino prospektą?

Juk Vilniuje yra puikiausias Vingio parkas, kur tilptų visi ir netektų stumdytis.

Bet ne, Sostinės dienos vyks ten, kur ir ankstesniais metais, kai per koncertą kvėpuoti į pakaušį kitam klausytojui nebuvo jokio pavojaus.

Kas šiemet bus iš visų tų raginimų laikytis saugaus atstumo, dėvėti kaukes? Turbūt didelis šnipštas.

Tad ir vėl grįžtame prie to paties: vieni mėgina pademonstruoti, kaip kovoja su pavojingu užkratu, kiti – kaip laikosi visų reikalavimų. Veiklos imitavimas toliau klesti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive