A. Guogos Australijos pilietybės atsisakymo detektyve – vis daugiau abejonių

Dvigubą – Lietuvos ir Australijos – pilietybę turinčio Antano Guogos dalyvavimas Seimo rinkimuose vis dar apgaubtas neaiškumo ir miglos.

A.Guoga tikina, kad jį bandoma pašalinti iš žaidimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Guoga tikina, kad jį bandoma pašalinti iš žaidimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Guoga tikina, kad jį bandoma pašalinti iš žaidimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Guoga tikina, kad jį bandoma pašalinti iš žaidimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
A.Guoga tikina, kad jį bandoma pašalinti iš žaidimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Guoga tikina, kad jį bandoma pašalinti iš žaidimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Guoga tikina, kad jį bandoma pašalinti iš žaidimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Guoga tikina, kad jį bandoma pašalinti iš žaidimo.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Guoga tikina, kad jį bandoma pašalinti iš žaidimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Guoga tikina, kad jį bandoma pašalinti iš žaidimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Guoga. MG byla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Guoga. MG byla<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Sep 8, 2020, 6:46 AM

Praėjusią savaitę Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė pareiškė, kad nors ir kreipėsi, bet Migracijos departamentas neturėjo jokios informacijos apie tai, ar verslininkas A. Guoga yra atsisakęs Australijos pilietybės. O paties A. Guogos VRK pateiktuose dokumentuose dėl pilietybės atsisakymo trūksta oficialių Australijos institucijų parašų.

Patikrinus oficialiose Australijos institucijų svetainėse skelbiamą informaciją dėl pilietybės atsisakymo, paaiškėjo, kad Australijos pilietybės atsisakymo procesas trunka bent dešimt kartų ilgiau nei terminas, kurį viešai skelbė A. Guoga.

Be to, A. Guogos turimi pilietybės atsisakymo dokumentai pagal Australijos įstatymus privalo būti pasirašyti ministro. O tai yra parašas, kurio, regis, pasigedo ir VRK pirmininkė.

Terminai sukėlė klausimų

Pats A. Guoga primygtinai tvirtina, kad pilietybės atsisakė. Verslininkas socialiniuose tinkluose viešino informaciją, neva dabar jau yra tik Lietuvos pilietis. Tačiau kai kurios politiko paviešintos datos sukėlė daugiau klausimų.

A. Guoga teigia VRK pateikęs oficialų Australijos Vidaus reikalų departamento išduotą dokumentą, kuriame nurodoma esą liepos 31-ąją pateiktas jo prašymas panaikinti turimą šios šalies pilietybę jau yra patenkintas.

Australai A.Guogos pageidavimą atsisakyti pilietybės esą patenkino praėjus mažiau nei savaitei – rugpjūčio 5-ąją.

Tiesa, VRK pateiktame dokumente taip pat nurodoma, kad A.Guoga Australijos Vidaus reikalų departamentui per 28 dienas dar turi atsiųsti pasą ar kitus ankstesnės pilietybę patvirtinančius pažymėjimus.

Pats A.Guoga tikina, kad visi dokumentai yra sutvarkyti.

„Visi oficialūs dokumentai yra pateikti VRK ir patvirtinti reikalingų institucijų. Jeigu kažkas galvoja, kad tokiais nešvariais metodais galima A.Guogą pašalinti iš rinkimų, tai nepavyks. A.Guoga ateina. Ir sieks Lietuvos žmonių pasitikėjimo artėjančiose rinkimuose.

Man nerūpi politinės intrigos ir manipuliacijos. Man svarbiausia yra Lietuvos žmonių pasitikėjimas ir darbai, kuriuos aš padarysiu mūsų valstybės labui“, – portalui atsiųstame komentare parašė A. Guoga.

Atsisakymo procedūra nebaigta?

Tačiau kyla rimtų abejonių dėl A. Guogos paviešintų Australijos pilietybės atsisakymo terminų. Aiškėja, kad visai realu, jog politikas yra tik pradėjęs pilietybės atsisakymo procesą, tačiau jis trunka žymiai ilgiau nei vos penkios dienos.

Iš A. Guogos socialiniuoe tinkluose paviešintos nuotraukos matyti, kad prašymą dėl pilietybės atsisakymo jis pateikė liepos 31 dieną, penktadienį. Sprendimas iš Australijos institucijų jam atsiųstas jau trečiadienį – rugpjūčio 5 d. Įtarimą kelia tai, kad A. Guogos pateiktas prašymas ir visi jo pateikti dokumentai patikrinti vos per dvi darbo dienas, o trečią darbo dieną – jau pateiktas ir sprendimas.

Tiesa, pagal Australijos Vidaus reikalų ministerijos skelbiamą informaciją, visi dokumentai ir prašymas pilietybės atsisakymui turi būti pateikti raštu popierinėje formoje ir siunčiami paštu.. Be to, pagal galiojančias tvarkas, Australijos institucijos pageidaujančio atsisakyti pilietybės prašo pateikti dokumentų originalus. Taip pat nurodoma, kad po visų dokumentų gavimo, atsakymas prašančiam panaikinti pilietybę teikiamas raštu.

Oficialiose Australijos institucijų svetainėse rašoma, kad šis procesas gali trukti vidutiniškai 12 savaičių, o kitame šaltinyje nurodoma, kad prašymų nagrinėjimas užtrunka net 4-25 mėnesius, o vien dokumentų atsiuntimas – apie 10 dienų.

Tad, atsižvelgiant į oficialius terminus, panašu, kad jei A. Guoga ir yra pradėjęs Australijos pilietybės atsiskymo procedūrą, tai jis yra tik ją įpusėjęs, bet neužbaigęs. Kitu atveju, lieka neaišku, kaip A. Guoga pilietybės atsisakyti galėjo per daugiau kaip 10 kartų trumpesnį laiko tarpą, o visus dokumentus pateikti ir gauti rašytine forma patvirtinimą paštu – vos per kelias darbo dienas.

Nelegalizuotas ir be parašo?

Abejonių sukėlė ir A. Guogos pateikti dokumentai, kurie, anot VRK pirmininkės, yra be reikalingų parašų. Patikrinus Australijos institucijų svetainėse skelbiamus įstatymus aiškėja, kad Australijos pilietybės įstatymo 33 straipsnyje nurodoma, jog pilietybės atsisakymas tvirtinamas ministro parašu. Tačiau būtent šio parašo, atrodo, pasigedo ir VRK pirmininkė L. Matjošaitytė.

Pasirodo, kad ir pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus, A. Guogos VRK teikti Australijos pilietybės atsisakymo dokumentai turėjo būti patvirtinti dokumentų legalizavimo ir tvirtinimo pažyma, dar vadinama apostile. Tokią tvarką nustatė Lietuvos Vyriausybė savo 2006 metų spalio 30 dienos nutarimu. Priešingu atveju, toks dokumentas nėra galiojantis Lietuvoje ir juo negalima remtis.

Istorija kartojasi antrą kartą?

Du pasus turintis A.Guoga vieno jų atsisakyti yra žadėjęs ne tik Darbo partijai, bet ir liberalams – dar prieš 2016 metų Seimo rinkimus. Nors iki rinkimų tuomet dar buvo likęs daugiau nei pusmetis europarlamentaras aiškino, kad Australijos pilietybės atsisakymo procedūra yra labai ilga ir sudėtinga.

A.Guoga tada apgailestavo negalėsiąs suspėti atlikti visų pilietybės atsisakymo procedūrų, todėl yra priverstas rinkimus stebėti iš šalies. Bet A.Guoga teigė vis tiek pasiryžęs atsisakyti Australijos pilietybės, nes esą gerbia Lietuvos teisinę santvarką.

„Suvokiu, kad turėdamas dvi pilietybes negaliu būti pilnaverčiu Lietuvos politinio gyvenimo dalyviu ir visu pajėgumu prisidėti kuriant klestinčią Lietuvą“, – prieš daugiau nei ketverius metus kalbėjo tuometis parlamentaras.

Tačiau Australijos pilietybės A.Guoga tada taip ir neatsisakė. Vėliau jis dar keletą kartų užsiminė, kad pilietybės atsisakymo procesas esą vyksta, kol galiausiai nutilo: po Liberalų sąjūdį užklupusio korupcijos skandalo, kuris sužlugdė ir šio politiko ambicijos tapti ministru, atsisakyti Australijos pilietybės jam tiesiog nebuvo naudinga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.