Teismas: FNTT skundas dėl „Lietuvos ryto“ publikacijų yra nepagrįstas

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos prie Vidaus reikalų ministerijos (FNTT) skundą atsakovei Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai dėl „Lietuvos ryto“ publikacijų ir „Lietuvos ryto“ televizijos reportažo nepripažinimo tikrovės neatitinkančia informacija.

Teismas nurodė, kad FNTT turėtų būti mažiau jautri kritikai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teismas nurodė, kad FNTT turėtų būti mažiau jautri kritikai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 10, 2020, 9:52 AM

FNTT skunde Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybai buvo teigiama, kad 2019 m. balandžio 21 d. „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje parodytame reportaže „Kita FNTT pusė: pareigūnė prabilo apie neteisėtus nurodymus ir persekiojimą“ ir 2019 m. balandžio 24 d. dienraščio „Lietuvos rytas“ publikacijoje „Pastabi FNTT tyrėja pasijuto mindoma“, taip pat kituose straipsniuose buvo paskleista tikrovės neatitinkanti FNTT ir jos vadovo garbę ir orumą žeminanti bei neigiamą visuomenės nuomonę formuojanti informacija.

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba skundą atmetė, pažymėdama, kad šiame reportaže ir publikacijose buvo pateikti tam tikri teiginiai, kurie yra FNTT pareigūnės ir buvusių FNTT pareigūnų teikta informacija, taip pat tam tikra žinia ir nuomonė apie reiškinių bei įvykių, kuriuos FNTT ginčija, vertinimą.

Teismas, nagrinėdamas šią administracinę bylą, pripažino, kad reportaže ir publikacijose paskelbta informacija turi viešąjį interesą, nes tai susiję su institucijos, kurios viena prioritetinių veiklos sričių yra finansinių nusikaltimų ir pažeidimų atskleidimas ir tyrimas, vidaus veikla. Šiuo atveju egzistuoja viešasis interesas, kad žiniasklaida turėtų galimybę efektyviai prisidėti prie viešosios diskusijos skleisdama informaciją, o visuomenė turi teisę būti apie tai informuota.

Kadangi FNTT yra viešasis asmuo, tai reiškia, kad turi būti pakantesnė kritikai. Taigi teismas priėjo prie išvados, kad ginčo teiginiai – nuomonė, nors ir laikytini subjektyviais, buvo paremti faktiniu pagrindu, tačiau jiems netaikomi tiesos ir tikslumo kriterijai. Teismas nenustatė, kad subjektyvūs publikacijų rengėjų samprotavimai, komentuojant viešąją informaciją ir kviečiant diskutuoti, galėjo pažeminti pareiškėjos, kaip institucijos, ar jos atstovaujamų asmenų garbę ir orumą ar daryti neigiamą įtaką dalykinei reputacijai.

Teismas nustatė, kad FNTT turėjo galimybę pasisakyti dėl publikacijose ir reportaže pateiktos informacijos, todėl nėra pagrindo teigti, kad jai nebuvo sudaryta galimybė išsakyti savo nuomonę dėl pareigūnės pateiktos informacijos.

„Pareiškėjos argumentai, jog turi būti ginama FNTT garbė ir orumas bei dalykinė reputacija, nes paskleista nepatikrinta, faktiniais duomenimis nepagrįsta informacija, esamų faktinių aplinkybių ir suformuluoto skundo ribose, vertintini kaip nepagrįsti“, – teigiama teismo sprendime.

Šis teismo sprendimas per 30 kalendorinių dienų nuo jo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, paduodant skundą per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.