Vytautas Bruveris. Popieriniai valdžios žygiai virsta dūmais

Net šios valdžios kalnas kartais pagimdo pelę, tiesa, popierinę. Tik bėda, kad ir ją gali sužiaumoti – net ne priešai, o saviškiai.

Net šios valdžios kalnas kartais pagimdo pelę, tiesa, popierinę. Tik bėda, kad ir ją gali sužiaumoti – net ne priešai, o saviškiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Net šios valdžios kalnas kartais pagimdo pelę, tiesa, popierinę. Tik bėda, kad ir ją gali sužiaumoti – net ne priešai, o saviškiai.<br>V.Balkūno nuotr.
Net šios valdžios kalnas kartais pagimdo pelę, tiesa, popierinę. Tik bėda, kad ir ją gali sužiaumoti – net ne priešai, o saviškiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Net šios valdžios kalnas kartais pagimdo pelę, tiesa, popierinę. Tik bėda, kad ir ją gali sužiaumoti – net ne priešai, o saviškiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 17, 2020, 7:16 AM

Speciali Vyriausybės komisija iš 7 ministrų, 6 Seimo frakcijų seniūnų, pulko profsąjungų šulų, kitų veikėjų plušėjo kone dvejus metus. Rezultatas – skambi „strategija“, kurią kaip kiaurą ir tuščią į šipulius jau sudaužė ne tik Valstybės kontrolė, bet ir Seimo komitetai.

280 mln. eurų vien šiemet – tiek papildomų pinigų iš biudžeto pageidaujama dokumente, pavadintame „Ilgalaikio tvaraus viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokesčio finansavimo iki 2025 metų strategija“.

Šį dokumentą Vyriausybė bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė Seimui tvirtinti nutarimu ir taip bent prieš rinkimus parodyti, kad ši valdžia itin rūpinasi šimtais tūkstančių viešojo sektoriaus darbuotojų.

Šį dokumentą išstenėjo dar 2018 m. gruodį specialiai tam sudaryta Vyriausybės komisija. O pagrindiniai jo tikslai tokie: „Mažinti disproporcijas tarp atskirose viešojo sektoriaus srityse dirbančių darbuotojų darbo apmokėjimo“, „užtikrinti socialiai teisingesnį darbo apmokėjimą siekiant, kad darbo užmokesčio dydis priklausytų nuo darbo pobūdžio, darbo funkcijų sudėtingumo, atsakomybės lygio, asmens profesinio lygio bei kvalifikacijos“, „užtikrinti tvarų ir ilgalaikį viešajame sektoriuje dirbančių darbuotojų darbo apmokėjimo augimą“.

Bet iš kur bus paimta tų pinigų, kaip jų paskyrimas paveiktų visus valstybės finansus ilgalaikiu laikotarpiu? Į šį, regis, savaime suprantamą klausimą atsakymo nėra.

Dėl to šią strategiją, kaip „nebrandų“ rašinėlį, neatitinkantį nei elementariausių strateginių dokumentų reikalavimų, nei logikos principų, sumalė Valstybės kontrolė, taip pat Seimo Audito bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetai. Iškalbinga, kad pastarieji tai padarė vieningai – valdantieji balsavo kartu su opozicija.

Taigi šiai valdžiai, kaip ji pati sako, tikrai reikia dar vienos kadencijos – kad pagaliau baigtų versti prieš ketverius metus pažadėtus kalnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?