Arūnas Karaliūnas. Balsuodami kauniečiai turi labai neįprastą tikslą

Kaskart balsuodami įvairiuose rinkimuose kauniečiai išsiskiria ypatinga savybe. Ne, ne, simpatijos konservatoriams nėra kuo nors išskirtinis reiškinys. Gausų būrį šios politinės jėgos rėmėjų galima rasti ir kituose šalies miestuose.

 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2020, 7:00 AM, atnaujinta Nov 2, 2020, 8:51 AM

Užtat kauniečiai lyg susitarę balsuoja taip, kad miestą, o gal ir visą šalį valdytų giminės.

Smarkiai klysta manantieji, kad ši tradicija atsirado, kai miesto valdymą sumanė perimti dabartinis meras Visvaldas Matijošaitis.

Jis kartu su dabar jau mirusia žmona Irena Matijošaitiene į Kauno tarybą pirmą kartą buvo išrinktas 2011 metais.

Po rinkimų 2015-ųjų pavasarį šalia V.Matijošaičio posėdžių salėje įsitaisė jo jaunesnysis sūnus Dainius Matijošaitis, o pernai kauniečiai nusprendė, kad taryboje turėtų dirbti ir „Vičiūnų grupės“ valdymą perėmęs mero sūnus Šarūnas Matijošaitis.

Kauno mero pavardė taip įsirėžė kauniečiams į atmintį, kad neseniai pasibaigusiuose Seimo rinkimuose, vienmandatėje Savanorių rinkimų apygardoje, jie į antrą turą išrinko Marių Matijošaitį.

Turbūt manė, kad jaunasis politikas tikrai susijęs su garsiąja Kauno šeima, nors pats M.Matijošaitis Kaune nebuvo žinomas net politika besidomintiems žmonėms, o jo atstovaujama Laisvės partija geriau pažįstama tik sostinės gyventojams.

Matijošaitis tikrai nėra prastas prekės ženklas Kaune, todėl jaunajam politikui pavardė dar gali praversti ir ateityje.

Pirmųjų šeiminio valdymo apraiškų Kauno taryboje reikėtų ieškoti dar 2000 metais, kai pergalę rinkimuose šventė skandalingojo Vytauto Šustausko vadovaujama Lietuvos laisvės sąjunga.

Po jos skėčiu tąkart į miesto tarybą pakliuvo broliai Gediminas ir Antanas Budnikai. Pastarojo politinė karjera greitai baigėsi, o G.Budnikas kiek pasiblaškęs atsidūrė pas konservatorius ir miesto taryboje dirbo dar kelias kadencijas.

Amžių sandūroje vykusiuose rinkimuose Kauno tarybos nario mandatą pirmą kartą taip pat gavo broliai Ramūnas ir Arvydas Garbaravičiai. Tiesa, jie priklausė skirtingoms partijoms.

A.Garbaravičiui vėliau buvo lemta išbandyti jėgas net mero poste, o jo brolis tapo Seimo nariu, tačiau atsisakė politinės veiklos ir grįžo į verslą.

Po 2007-ųjų rinkimų Kauno taryboje atsirado nauja giminių pora – partijos „Jaunoji Lietuva“ idėjinis vadas Stanislovas Buškevičius ir jo sūnus Stasys Buškevičius.

„Jaunosios Lietuvos“ vadas skelbėsi esąs tikras valstybės ir miesto patriotas, aktyvus sveikos gyvensenos propaguotojas, tačiau kai kurių S.Buškevičiaus bendražygių elgesys niekaip nesiderino su skelbiamais tikslais.

Partijos pozicija pogrindiniuose politikų karuose taip pat smarkiai prieštaravo viešai deklaruotoms skaidrumo ir teisingumo nuostatoms. Paprasčiau kalbant, „Jaunosios Lietuvos“ vadovas S.Buškevičius savo atžalai politinėje veikloje rodė labai prastą pavyzdį. Partija nunyko ir jos turbūt niekas neprikels.

2015-aisiais – vėl naujiena. Nors buvęs Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas prapylė mero rinkimus V.Matijošaičiui, Kauno taryboje jam kompaniją palaikė žmona Jurgita Kupčinskienė.

Jų duetas tvarkant miesto reikalus iširo, kai A.Kupčinskas pateko į Seimą.

Po pastarųjų Seimo rinkimų Kauno taryba neteko vieno nario – konservatorės Jurgitos Šiugždinienės, kuriai kauniečiai patikėjo įstatymų leidėjo pareigas.

Jos vietą užims J.Kupčinskienė, mat ji buvo likusi pirmoji už tarybos narių sąrašą užbaigiančio brūkšnio.

Jeigu kaunietė neatsisakys mandato, posėdžių salėje galės įsitaisyti netoli šešuro – juk kauniečiai į miesto tarybą yra išrinkę Rytą Kupčinską!

Daugiau kaip dvejus metus nei Lietuvoje, nei Kaune rinkimų neplanuojama rengti, tačiau renkant Kauno tarybą 2023-iųjų pavasarį vėl galima tikėtis kokio nors giminystės ryšiais susijusių kauniečių viliotinio.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.