Kaip gyveno Lietuva per savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

 Jurbarkas.<br>I.Piekutės nuotr.
 Jurbarkas.<br>I.Piekutės nuotr.
 Druskininkai.<br> LR nuotr.
 Druskininkai.<br> LR nuotr.
 Klaipėda.<br> LR nuotr.
 Klaipėda.<br> LR nuotr.
 Klaipėda.<br> LR nuotr.
 Klaipėda.<br> LR nuotr.
 Klaipėda.<br> LR nuotr.
 Klaipėda.<br> LR nuotr.
 Marijampolė.<br> LR nuotr.
 Marijampolė.<br> LR nuotr.
 Neringa.<br> LR nuotr.
 Neringa.<br> LR nuotr.
 Gargždai.<br> LR nuotr.
 Gargždai.<br> LR nuotr.
Kelmė.<br> LR nuotr.
Kelmė.<br> LR nuotr.
 Šiauliai.<br> LR nuotr.
 Šiauliai.<br> LR nuotr.
 Radviliškis.<br> LR nuotr.
 Radviliškis.<br> LR nuotr.
 Klaipėda.<br> LR nuotr.
 Klaipėda.<br> LR nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Dec 5, 2020, 5:53 PM

Jurbarkas

Šiomis dienomis vis daugiau jurbarkiškių užsuka į Vinco Grybo muziejaus kiemą pasigrožėti neįprasta prakartėle. Ją iš vilnos pagamino dailės studijos „Formos kalba“ narės. Šešiolika moterų per pusantro mėnesio sukūrė 19 įvairių figūrėlių, o skulptorius, žinomas medžio drožėjas J.Videika padarė jaukų tvartelį su Betliejaus žvaigžde, įrengė apšvietimą.

Vilnonę prakartėlę lauke pastatyti privertė karantinas, nes į muziejų lankytojai neįleidžiami, o norėjosi, kad darbščių moterų kūrybą pamatytų kuo daugiau žmonių.

Druskininkai

Naktį į ketvirtadienį Gardino gatvėje, neseniai renovuotame bendrabučio tipo daugiabutyje, kilo gaisras. Penktame aukšte, bendrame koridoriuje, liepsnojo seni baldai, kurių jau antras mėnuo neišsiveža 53 metų vyras, dėl skolų praradęs butą.

Ugniagesiai 3 val. nakties evakavo 7 suaugusiuosius ir vaiką.

Nuo liepsnų išsilydė elektros laidai, nuo dūmų pajuodo sienos ir lubos. Ugniagesiai teigė, kad tiriamos kelios gaisro priežastys. Namo gyventojai svarstė, kad baldus galėjo padegti pats jų šeimininkas, nežinia ko naktį atėjęs į namą, kuriame nebegyvena.

Naujasis Daugėliškis

Ignalinos rajono kaime naktį į penktadienį kilęs gaisras pražudė 76 metų moterį. Apie liepsnojantį vienišos pensininkės namo stogą ugniagesiams pranešė kaimynai. Degančiame name moteris buvo rasta lovoje. Ji buvo praradusi sąmonę.

Greitosios pagalbos medikams pavyko nelaimėlę atgaivinti, tačiau veidą ir krūtinę apdegusi moteris mirė pakeliui į ligoninę. Namas stipriai išdegė. Pirminiais duomenimis, ugnis įsiplieskė nuo netvarkingos krosnies.

Klaipėda

Taikos prospekte, pėsčiųjų perėjoje ties Žvejų rūmais, įrengti bekontakčiai šviesoforų perjungimo davikliai pėstiesiems. Čia nieko nereikia liesti – pakanka 3–5 centimetrų atstumu nuo mygtuko ištiesti plaštaką, ir prietaisas sureaguoja. Perėjoje veikia ir įprastiniai senieji mygtukai.

Išmanieji reguliatoriai brangesni už įprastus, tačiau jei žmonės jais naudosis, bendrovė „Gatvių apšvietimas“ analizuos, kuriose perėjose tikslinga įdiegti šią įrangą.

Klaipėdos apygardos teismas dėl COVID-19 grėsmės ir didelio proceso dalyvių skaičiaus nusikalstamos organizuotos grupuotės baudžiamosios bylos nagrinėjimą perkėlė į Klaipėdos universiteto patalpas. Teisme šiuo metu nėra galimybės saugiai nagrinėti tokios apimties bylą.

Auditorijoje galima išlaikyti saugų atstumą tarp žmonių ir užtikrinti galimybę bylos nagrinėjimą stebėti nuotoliniu būdu.

Šešerius metus klaipėdiečius viliojo Kalėdų eglučių kiemelis Ievos Simonaitytės bibliotekos kieme. Kasmet čia įsikurdavo kelios dešimtys išradingai papuoštų kalėdinių medelių ir kompozicijų. Šiemet akcijos organizatoriai kviečia įmones ir bendruomenes puošti eglutes savo kiemuose ir rodyti jas virtualiame kiemelyje – albume.

Bus parengtas žemėlapis, kad smalsiausi klaipėdiečiai galėtų patys aplankyti ir apžiūrėti eglutes. Dalyvauti akcijoje jau užsiregistravo trys dešimtys mokyklų, įmonių ir organizacijų. Visi kviečiami puošiant Kalėdų simbolius naudoti antrines medžiagas.

Šaipiai

Iš Pasvalio rajone esančios dvarvietės dingo ten augę seni medžiai – didžiulė liepa ir 12 uosių. Pavogti medžiai įvertinti 1575 eurais. Dvaro statinių jau seniai nelikę, teritorija, užimanti 5 hektarų plotą, priklauso valstybei.

Kadangi dvaro parko važiuodamas negali pamatyti – reikia įsukti į teritorijos gilumą, niekas nežino, kaip buvo įvykdytas nusikaltimas. Uosiai priskiriami prie prabangios medienos, iš jos gaminami baldai, o iš liepų medienos dažniausiai tašomos skulptūros.

Marijampolė

Prie Vytauto parko (Šv.Margaritos gatvėje) ir Kultūros centro automobilių stovėjimo aikštelėje įrengtos dvi elektromobilių greitojo įkrovimo aikštelės. Jose vienu metu bus galima įkrauti po du automobilius.

85 tūkst. 423 eurų vertės projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos fondų ir Marijampolės savivaldybės lėšų. Pagal finansavimo sutartį šiose stotelėse automobiliai bus kraunami nemokamai 5 metus. Planuojama, kad elektromobilių įkrovimo stotelių mieste bus įrengiama ir daugiau.

Neringa

Dvyliktoji Martyno Liudviko Rėzos kultūros ir meno premija skirta archeologei hab. dr. R.Rimantienei. Premija skirta už Kuršių nerijai ir Mažosios Lietuvos kultūrai reikšmingą mokslinę tiriamąją ir kultūros puoselėjimo veiklą.

R.Rimantienė yra žymiausia akmens amžiaus tyrinėtoja Lietuvoje, dvylikos monografijų autorė.

Vieni svarbiausių mokslininkės tyrinėjimų atlikti Nidos gyvenvietėje ir Šventojoje.

Vokiečių ir lietuvių kalbomis išleista jos knyga „Kuršių nerija archeologo žvilgsniu“. Spalio 25-ąją R.Rimantienei sukako 100 metų.

Gargždai

Buvusiam Gargždų „Vaivorykštės“ gimnazijos abiturientui L.Rimkui už mokslo rezultatus įteikta Ernsto Vicherto premija „Jaunasis talentas 2019“. Premija įsteigta 2011 m. siekiant įamžinti Mažosios Lietuvos kultūros veikėjo, rašytojo atminimą. Ji skiriama Klaipėdos rajono moksleiviams už geriausius rezultatus mokslo, meno, sporto srityse.

L.Rimkus aktyviai dalyvauja mokslinėje, tiriamojoje veikloje, visuomeniniuose projektuose, per brandos egzaminus gavo keturis šimtukus. Dabar jis – Mančesterio universiteto pirmakursis, dėl pandemijos kol kas nuotoliniu būdu studijuoja informatiką.

Kelmė

Į Kelmės rajoną atvykusiems turistams keliauti po kraštą padės mobilioji programėlė. Turizmo ir verslo informacijos centras parengė unikalų žiedinį maršrutą nuo Tytuvėnų (nuotr.) iki Kražių aplankant kultūros paveldo objektus.

Programėlė skirta ne tik lietuviams – tekstai parengti ir anglų bei rusų kalbomis.

Nemokamos programėlės pavadinimas – „Kelmės kraštas“.

Obeliai

Į Rokiškio rajono seniūniją paskambinę Rusijos ambasados darbuotojai pranešė apie miestelyje vandalų išniekintas sovietinių karių kapines.

Į kapines nuvykusi Obelių seniūnė J.Šinkūnienė išvydo raudonais dažais apipurkštus 3 betoninius paminklus ir pagrindinį monumentą. Ant vieno paminklo vidinės pusės buvo vokiška svastika, ant kitų buvo išpurkšti kryžius primenantys dideli pliuso ženklai. Dažai buvo milteliniai, todėl greitai nusiplovė.

Policininkai viliasi, kad pavyks vandalų pėdsakus aptikti peržiūrėjus miestelyje įrengtų vaizdo kamerų įrašus.

Šiauliai

Mieste nebeliks trijų sovietų valdžią šlovinusių veikėjų vardu pavadintų gatvių.

Liudo Giros gatvei nutarta grąžinti istorinį Žemkalnio pavadinimą, Vytauto Montvilos g. bus pervadinta į garsaus architekto ir inžinieriaus Karolio Reisono, o Petro Cvirkos g. – į semiotiko Algimanto Juliaus Greimo.

Tarp keistinų buvo patekusi ir Salomėjos Nėries g., bet nutarta dar susilaikyti, nes nėra vienos istorikų nuomonės dėl jos ištikimumo okupantų režimui.

Šiauliuose per artimiausius porą metų bus pakeisti visi apšvietimo stulpai – miestą apšvies tik šiuolaikiški taupūs LED šviestuvai.

Pakeisti 10,6 tūkstančio šviestuvų, pakloti 33 km apšvietimo linijų kainuos apie 4 mln. eurų. Miestą prižiūrinti įmonė „Šiaulių gatvių apšvietimas“ gavo 1,6 mln. eurų ES paramą, o likusią dalį pridės pati.

Pakeitus šviestuvus išlaidos elektros energijai sumažės apie 40 proc. Šiauliuose jau pakeista per 2 tūkst. šviestuvų.

Radviliškis

Prie miesto viešosios bibliotekos atidengtas pirmasis visame krašte taktilinis žemėlapis, kuris regėjimo negalią turinčius žmones supažindins su svarbiausiais Radviliškio objektais.

Braille’io raštu ir taktiline plokšte pristatoma centrinė miesto dalis ir svarbiausi 6 istoriniai bei kultūros objektai – viešoji biblioteka, centrinė aikštė, bažnyčia ir varpinė, geležinkelio stotis su garvežiu, parkas ir senosios kapinės.

Tikimasi, kad šis žemėlapis ne tiktai padės neįgaliesiems, bet ir padidins visuomenės empatiją, pilietiškumą, sąmoningumą ir toleranciją.

Momelėnai

Pasvalio rajone vienas ūkininkas ant žemės išpylė iškultų grūdų atliekas ir padegė. Žmogus kurį laiką budėjo prie degančios didelės krūvos, tačiau jai ėmus smilkti nuėjo į šalį.

Vėjuotą vakarą vėl įsiplieskusi ugnis pradėjo plisti ir išgąsdino gyventojus. Iškviesti ugniagesiai greitai užgesino liepsnas.

Klaipėda

Dešimties uostamiesčio gatvėmis riedančių autobusų salonai papuošti vienspalvėmis ir įvairių spalvų girliandomis, Kalėdų Seniais. Taip keleiviams praskaidrinti nuotaiką sugalvojo bendrovė Klaipėdos autobusų parkas. Jos direktorius V.Ramanauskas pasakojo, kad klaipėdiečiams ir svečiams siūlys išrinkti gražiausią miesto autobusą. Vėliau šventėms papuoštų autobusų atsiras ir daugiau, galbūt girliandos kabos visame miesto transporte. Kol kas vandalizmo aktų nepasitaikė, nors papuošimai ranka pasiekiami. Atvirkščiai – ir vežėjai, ir savivaldybė sulaukia keleivių padėkų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.