Žinia apie su narkotikais ir ginklais sulaikytą lenkų diplomatą VSAT tinklalapyje – ataka

Pasienyje su Lenkija sulaikytas diplomatas, kuris bandė įvežti ginklų, sprogmenų ir narkotikų – tokia žinia su neva dabar jau sulaikytojo lenko nuotrauka išplatina Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie LR Vidaus reikalų ministerijos tinklalapyje.

Melagienos internete-dažnas reiškinys.<br>Lrytas.lt koliažas
Melagienos internete-dažnas reiškinys.<br>Lrytas.lt koliažas
 Klaidinanti žinia, patalpinta VSAT tinklalapyje.
 Klaidinanti žinia, patalpinta VSAT tinklalapyje.
Melagienos internete-dažnas reiškinys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Melagienos internete-dažnas reiškinys.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 10, 2020, 9:41 AM, atnaujinta Dec 10, 2020, 1:49 PM

Tekste – keisti ženklai

„Lenkijos ambasados Lietuvoje trečiasis sekretorius ponas Paweł Tadeusz Purski buvo sulaikytas įvažiuojant į Lietuvą. Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos pareigūnai, specialios operacijos metu, pas sulaikytąjį rado daug pinigų, narkotikų ir ginklų. Remiantis operatyvine informacija, Lenkijos diplomatas žinojo, kad muitinėje pareigūnai netikrina automobilių su diplomatiniais numeriais, nes jie turi imunitetą.

Jis ne kartą per Lietuvos Respublikos valstybės sieną gabenęs pinigus, šaunamuosius ginklus, šaudmenis, sprogstamąsias medžiagas, stipriai veikiančias, narkotines, psichotropines medžiagas (4,5 kg), radikalaus ir ekstremistinio turinio literatūrą, skirta Lenkijos piliečiams, vykdantiems ekstremistinę veiklą Lietuvos teritorijoje. Užsienio reikalų ministerija įteikė protesto notą Lenkijos ambasadai Vilniuje“, – rašoma pranešime.

Tiesa, perskaičius naujieną kliūva pati publikacijos formuluotė, mat tariamas pažeidėjas vadinamas „ponu“. Šiek tiek naivokai skamba ir frazė, kad „Lenkijos diplomatas žinojo, kad muitinėje pareigūnai netikrina automobilių su diplomatiniais numeriais, nes jie turi imunitetą“.

Šiuo atveju reiktų atkreipti dėmesį, kad ne automobiliai diplomatiniais numeriais turi imunitetą, o kitos valstybės diplomatai, nors apie neva sulaikyto diplomato neliečiamybę neužsimename iš viso.

Šypseną kelia ir frazė, kad lenkas gabeno „radikalaus ir ekstremistinio turinio literatūrą, skirtą Lenkijos piliečiams, vykdantiems ekstremistinę veiklą Lietuvos teritorijoje“, belieka tik spėlioti, kokio pobūdžio skaitiniai tai turėtų būti.

Žinią patalpino piktavaliai

Valstybės sienos apsaugos tarnybos Prevencijos skyriaus vadovas Giedrius Mišutis naujienų portalui lrytas.lt teigė, kad tokios žinios paskelbimas yra vadinamoji melagiena, kurią tarnybos tinklalapyje patalpino piktavaliai.

„Šiuo metu tarnybos informacinių technologijų specialistai aiškinasi aplinkybes, kaip ši žinia galėjo būti paskelbta. „Tai nėra pirmasis atvejis, kai bandoma apskelbti panašias naujienas ir, matyt, ne paskutinis“, – kalbėjo G. Mišutis ir patikino, kad tokia „naujiena“ jau pašalinta iš institucijos tinklalapio.

Užsienio reikalų ministerija  taip pat pranešė, kad neplatino pranešimo spaudai apie neva Lietuvos-Lenkijos pasienyje sulaikytą Lenkijos ambasados Lietuvoje diplomatą, gabenusį narkotikus, ginklus ir pinigus. "Pranešimas apie neva Lietuvos užsienio reikalų ministerijos įteiktą notą Lenkijos ambasadai Lietuvoje dėl šio klausimo neatitinka tikrovės. Koordinuodamiesi su kitomis atsakingomis Lietuvos institucijomis, darome išvadą, kad tai yra kompleksinė kibernetinė-informacinė ataka", - teigia URM.

Ministerija atkreipė dėmesį į pastaruoju metu suintensyvėjusias kibernetines-informacines atakas, kuriomis siekiama pakenkti draugiškiems Lietuvos-Lenkijos santykiams ir kiršinti lietuvių ir lenkų tautas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.