Teismas naikina konkurso sąlygas Panevėžio GMP pirkimuose, įžvelgia protegavimą

Panevėžio apygardos teismas nustatė „Greitosios medicinos pagalbos kvietimo formos Nr. 110/a elektroninės formos informacinės sistemos nuomos bei jos priežiūros paslaugų pirkimo“ neatitikimus įstatymų reikalavimams dėl galimo konkrečių įmonių protegavimo, skelbiama lapkričio 27 d. Teismo nutartyje.

Antrasis konkursas Panevėžio GMPS paslaugoms pirkti buvo paskelbtas dar praėjusių metų gruodžio 23 dieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antrasis konkursas Panevėžio GMPS paslaugoms pirkti buvo paskelbtas dar praėjusių metų gruodžio 23 dieną.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antrasis konkursas Panevėžio GMPS paslaugoms pirkti buvo paskelbtas dar praėjusių metų gruodžio 23 dieną.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Antrasis konkursas Panevėžio GMPS paslaugoms pirkti buvo paskelbtas dar praėjusių metų gruodžio 23 dieną.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2020, 8:00 AM

Teismas konstatavo, net šešių pirkimo sąlygų neteisėtumą – sąlygos „prieštarauja suformuotai teismų praktikai“, „riboja tiekėjų galimybę dalyvauti pirkime“ ir „nesudaro tiekėjui galimybės pateikti tinkamą pasiūlymą“. Taip pat nurodyta, jog „sąlyga yra pritaikyta konkrečiam tiekėjui“ ir „yra prielaidos teigti, jog toks konkretus žemėlapių įrangos nurodymas yra parinktas konkrečiam tiekėjui ir riboja konkurenciją bei prieštarauja Lietuvos viešųjų pirkimų įstatymo nuostatoms“.

Į teismą dėl sąlygų neteisėtumo kreipėsi UAB „Dekbera“. Pirma įmonės atstovai teikė pretenziją tiesiogiai Panevėžio GMPS, tačiau jai nepakeitus pirkimo sąlygų, ir tolią tęsiant pirkimą, buvo pateiktas ieškinys teismui.

„Pirkimo sąlygų galimas pritaikymas konkrečiam tiekėjui nesudaro galimybių kitoms įmonėms pasiūlyti geriausią paslaugų kokybę, o dėl to kenčia vartotojai. Apie visų konkurso dalyvių paslaugų kokybę turi būti sprendžiama tik objektyviai, tad bet kokie ribojimai yra ne tik nepriimtini, bet ir neteisėti. Viliamės, kad nustačius daugybę pažeidimų, perkančiajai užteks drąsos pripažinti klaidas ir pasirinkti skaidrumo bei konkurenciją skatinantį, o ne jį ribojantį pirkimo kelią“, – sakė UAB „Dekbera“ Artūras Mockevičius.

UAB „Dekbera“ į teismą kreipėsi, matydama, kad Panevėžio GMPS pirkimo sąlygos buvo parengtos galimai Panevėžio GMPS proteguojant susijusias įmones – UAB „InnoForce“, UAB „Atvira karta“ ir UAB „Innoseven technologies“. Anot ieškinio teismui, pirkimo sąlygų reikalavimai suformuluoti taip, kad juos, tikėtina, atitiktų būtent minėtos įmonės. Šiuos nuogąstavimus bylos nagrinėjimo metu pripažino ir Panevėžio GMPS atstovai, kurie teigė, kad dvi iš skundžiamų sąlygų gali atitikti tik vienintelis tiekėjas Lietuvoje – UAB „Innoseven Technologies“.

Minėtą konkursą Panevėžio GMPS, dar spalio pradžioje rekomendavo nutraukti ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT). Jos išvadose buvo nurodyta, kad nustatyta daugybė pažeidimų ir konkurencijos ribojimų, „galimai apribojančių tiekėjų galimybę dalyvauti pirkime“, minėtame pirkime.

Pats viešasis pirkimas dėl „Greitosios medicinos pagalbos kvietimo formos Nr. 110/a elektroninės formos informacinės sistemos nuomos bei jos priežiūros paslaugų“ buvo skelbtas jau trečią kartą.

UAB „Dekbera“ atstovų teigimu, informacinių technologijų rinkos dalyviai tikėjosi, kad trečią kartą skelbiamame pirkime pagaliau bus sudarytos visiems vienodos galimybės pasiūlyti paslaugas, išvengiant nepagrįstai konkurenciją ribojančių bei išimtinai tik vienai tiekėjų grupei pritaikytų sąlygų. Tačiau trečią kartą paskelbtame viešajame pirkime Panevėžio GMPS ne tik nepanaikino anksčiau nustatytų konkurenciją ribojančių reikalavimų, bet ir nustatė naujus neteisėtus reikalavimus.

Antrasis konkursas Panevėžio GMPS paslaugoms pirkti buvo paskelbtas dar praėjusių metų gruodžio 23 dieną, kai iki sutarties galiojimo su tuometiniu paslaugų tiekėju UAB „Atvira karta“ pabaigos buvo likusi vos savaitė, į kurią įskaičiuojamos Šv. Kalėdų ir Naujųjų metų šventės.

Per šį laikotarpį perkančioji turėjo apsvarstyti pasiūlymus, nustatyti laimėtoją ir pasirašyti sutartį su juo, tačiau konkursas buvo nutrauktas sulaukus vieno iš konkurso dalyvių pretenzijos dėl galimo kitos įmonės protegavimo, o su ankstesniu tiekėju galiojusi sutartis buvo pratęsta ne tik be konkurso, t. y. be įstatyminio pagrindo, bet ir už kur kas didesnę kainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.