Rusija keršija dėl Sausio 13-osios bylos: trims Lietuvos teisėjams už akių pateikė kaltinimus

Rusijos tyrimų komitetas už akių trims Lietuvos teisėjams pateikė kaltinimus dėl neva žinomai neteisėto nuosprendžio priėmimo Rusijos piliečiams.

 Rusijos tyrimų komitetas už akių trims Lietuvos teisėjams pateikė kaltinimus dėl neva žinomai neteisėto nuosprendžio priėmimo Rusijos piliečiams.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
 Rusijos tyrimų komitetas už akių trims Lietuvos teisėjams pateikė kaltinimus dėl neva žinomai neteisėto nuosprendžio priėmimo Rusijos piliečiams.<br> ZumaPress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2020, 3:25 PM

„Taip pat imtasi būtinų priemonių skelbti tarptautinę kaltinamųjų paiešką“, – teigiama pirmadienį paskelbtame komiteto pranešime spaudai.

Anot jo, kaltinimai pateikti Vilniaus apygardos teismo teisėjams Virginijai Pakalnytei-Tamošiūnaitei, Artūrui Šumskui ir Ainorai Kornelijai Macevičienei. Pastarieji du teisėjai jau nebedirba, yra sulaukę pensinio amžiaus.

Rusijos tyrimų komiteto teigimu, 2019 metų kovo 27 dieną Vilniaus apygardos teismo teisėjai A. Macevičienė, V. Pakalnytė-Tamošiūnaitė ir A. Šumskas paskelbė iš anksto žinomai neteisingą nuosprendį daugiau kaip 50 Rusijos piliečių, tarp jų ir Lietuvoje šiuo metu įkalintam Jurijui Meliui bei Genadijui Ivanovui.

„Skelbdami nuosprendį Lietuvos teisėjai žinojo, kad Vilniaus įvykiai, dėl kurių kaltinami Rusijos Federacijos piliečiai, vyko tuo metu, kai Lietuvos SSR nebuvo nepriklausoma valstybė ir priklausė SSSR (Lietuvos Respublikos nepriklausomybė pripažinta tik 1991 metų rugsėjo mėnesį). 1991 metų Sausio įvykiuose dalyvavę kariai vykdė savo tarnybinę pareigą ir veikė pagal SSSR įstatymus siekdami užtikrinti viešąją tvarką“, – rašoma Rusijos tyrimo komiteto pranešime.

Vilniaus apygardos teismas pernai kovą buvusį sovietų gynybos ministrą Dmitrijų Jazovą ir dar daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.