Jau aišku, kaip vyks eismo kontrolė Lietuvoje: atsiras 250 patikros punktų, numatytos tikrinimų datos Bus statomi trikojai, vaizdo fiksavimo sistemos

Šimtai patikros punktų, padidintos policijos pajėgos, dar daugiau trikojų ir vaizdo kamerų. Tokiomis priemonėmis, įsigaliojus griežtesnėms karantino sąlygoms, bus ribojamas žmonių judėjimas į kitas savivaldybes. 

 Šalyje bus ribojamas gyventojų judėjimas.<br> V. Skaraičio nuotr.
 Šalyje bus ribojamas gyventojų judėjimas.<br> V. Skaraičio nuotr.
 Šalyje bus ribojamas gyventojų judėjimas.<br> V. Skaraičio nuotr.
 Šalyje bus ribojamas gyventojų judėjimas.<br> V. Skaraičio nuotr.
Šalyje bus ribojamas gyventojų judėjimas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Šalyje bus ribojamas gyventojų judėjimas.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Vyriausybė, ministrai renkasi į posėdį, Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybė, ministrai renkasi į posėdį, Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-12-15 10:10, atnaujinta 2020-12-15 17:41

Tai – „Saugių švenčių planas“. Jį antradienį, likus mažiau nei parai iki sugriežtinto karantino taisyklių įsigaliojimo, pristatė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Nors pavasarį taip pat buvo įvesti ribojimai, bet dabar situacija yra dramatiškai skirtinga. Vakar buvo parengtas ir su visomis tarnybomis suderintas ribojimų planas. Norėčiau jį pavadinti „Saugiu švenčių planu“, – sakė ministrė ir pridūrė, kad policija švenčių metu prie įvažiavimų į savivaldybes bus įrengusi patikrų vietas ir tikrins įvažiuojančius automobilius.

Tuo metu Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, jog nors policijos gretos yra sumažėjusios dėl koronaviruso, pareigūnai gali pasitelkti įvairias papildomas viešas ir neviešas priemones, tarp jų – ir trikojus.

Įvardijo laikus

Ministrės teigimu, švenčių metu Lietuvoje bus įrengta 250 postų ir dirbs gerokai didesnės policijos pajėgos bei bus pasitelkta daugiau VRM sistemos pareigūnų, įsitrauks Šaulių Sąjunga bei Lietuvos karo policija. Tiesa, ministrė patikino, kad tai nereiškia, kad bus užtveri visi įvažiavimai, nes tai padaryti, vargu, ar būtų įmanoma.

A.Bilotaitės teigimu, pagalbą pareigūnams švenčių metu teiks ir savivaldybių atstovai, veiks daugiau filmavimo kamerų viešosiose erdvėse.

Pasak ministrės, kontrolės postai veiks nuo gruodžio 18 dienos 13 valandos iki gruodžio 20 dienos 21 valandos; nuo gruodžio 23 dienos 13 valandos iki gruodžio 27 dienos 21 valandos ir nuo gruodžio 31 dienos 13 valandos, iki sausio 3 dienos 21 valandos.

„Policija neturės tikslo nubausti, ji turės tikslą paaiškinti. Šiuo planu tikimės visuomenės sąmoningumo. Jei šios priemonės nesuveiks, imsimės griežtesnių priemonių“, – kalbėjo ministrė ir pridūrė, kad švenčių metų dirbs per tūkstantį pareigūnų.

Paklausta, kas numatoma griežtesnių priemonių plane, ministrė teigė, kad šiuo metu to detalizuoti nenorėtų. Taip pat ministrė nenurodė, kiek konkrečiai karių bus pasitelkta švenčių dienomis stebint gyventojų judėjimą.

Viešos ir neviešos priemonės

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla teigė, kad policijos misiją mato kaip pagalbininko gyventojams, kuriems kils vienokių ar kitokių klausimų, tačiau numatytos ir nuobaudos.

„Administracinių nuobaudų skyrimą pasiliekame kaip kraštutinę, pačią paskutinę priemonę dėl išskirtinių situacijų, kada nerasime bendros kalbos arba mūsų primygtinai nesupras.

Tokių atvejų per abu karantino laikotarpius vis tik turėjome 3,5 tūkst. – tiek asmenų patraukta administracinėn atsakomybėn dėl įvairių karantininių reikalavimų pažeidimų, tačiau būtume labai laimingi, jei šis skaičius per šventinį laikotarpį nepadidėtų“, – kalbėjo R.Požėla.

Anot jo, šis laikotarpis nuo pavasario judėjimo ribojimų skiriasi tuo, kad policijos gretos yra sumažėjusios dėl infekuotų pareigūnų.

„Šios dienos skaičius – 182 pareigūnai, kurie kovoja su liga, apie 30 pareigūnų yra saviizoliacijoje. Todėl planuojant darbą susiduriame su tam tikrais apsunkinimais“, – sakė R.Požėla.

Policija pabandys sugrupuoti populiariausius klausimus dėl judėjimo ribojimų ir pateikti atsakymus internetu, bet to, R.Požėla pabrėžė, jog kilus neaiškumams dėl judėjimo tarp savivaldybių, galima susisiekti su policijos pareigūnais telefonu 870060000.

R.Požėlos teigimu, be nuolatinių postų bus taikomos ir kitos priemonės.

„Tai ir vaizdo fiksavimo sistemos, kameros, net trikojai gali būti naudojami kaip viena iš papildomų priemonių. Gali būti tokia situacija, kad asmuo, gavęs dokumentą dėl greičio viršijimo, gali susilaukti ir klausimo, kodėl kirto vieną ar kitą savivaldybės ribą“, – kalbėjo R.Požėla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.