Utenoje – aistros dėl ligoninės vadovo prašymo didinti algą Poliklinikos vadovas atsitraukė – paprašė politikų algos didinimo nebesvarstyti

Utenoje kilo šurmulys dėl Savivaldybei pavaldžios ligoninės direktoriaus Daliaus Drungos užgaidos gauti ženkliai didesnę algą. Savivaldybei atsiųstame rašte jis prašo nuo karantino pradžios lapkričio 7-ąją iki pat pabaigos 90 proc. padidinti darbo užmokesčio pastoviąją dalį.

 Utenos politikai ketvirtadienį svarstys, ar ligoninės vadovas vertas per karantiną gauti 90 proc. padidintą algą.<br> V.Balkūno nuotr.
 Utenos politikai ketvirtadienį svarstys, ar ligoninės vadovas vertas per karantiną gauti 90 proc. padidintą algą.<br> V.Balkūno nuotr.
 Utenos rajono meras A.Katinas įsitikinęs, kad pavyzdingai besitvarkantis ligoninės vadovas yra vertas per karantiną gauti didesnę algą: "Jis - jokia išimtis, medicinos personalui šiemet atlyginimai padidinti jau trečią kartą".<br> A.Srėbalienės nuotr.
 Utenos rajono meras A.Katinas įsitikinęs, kad pavyzdingai besitvarkantis ligoninės vadovas yra vertas per karantiną gauti didesnę algą: "Jis - jokia išimtis, medicinos personalui šiemet atlyginimai padidinti jau trečią kartą".<br> A.Srėbalienės nuotr.
 Opozicijos atstovus piktina, kad 90 proc. didesnę algą norima mokėti COVID-19 nedirbančiam ligoninės vadovui. <br> G.Bitvinsko nuotr.
 Opozicijos atstovus piktina, kad 90 proc. didesnę algą norima mokėti COVID-19 nedirbančiam ligoninės vadovui. <br> G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 16, 2020, 6:47 PM, atnaujinta Dec 16, 2020, 7:21 PM

Sukėlė opozicijos nepasitenkinimą

Prašyme nurodoma, jog tau neprieštarauja teisės aktams. Mat ligoninės vadovo vertinimu, jis per karantiną organizavo ir tebeorganizuoja sveikatos priežiūros paslaugų teikimą ypač pavojingomis užkrečiamosiomis ligomis sergantiems pacientams, epidemijos priemonių taikymą ypač pavojinguose židiniuose. 

Be to, nurodoma, kad siekdamas išsaugoti ir stiprinti visuomenės sveikatą jis organizavo ir tebeorganizuoja ligų ir traumų profilaktiką įgyvendinti padedančių „organizacinių, teisinių, ekonominių, techninių, socialinių ir medicinos priemonių“ teikimą. 

Utenos rajono tarybos Kontrolės komitetui vadovaujantis Marijus Kaukėnas paskaičiavo, kad paskyrus tokį priedą, ligoninės vadovo mėnesio atlygis viršys 9 tūkstančius eurų. Opozicijos atstovas įsitikinęs, kad Utenos ligoninės vadovas tokio pamaloninimo nenusipelnė, nes pats tiesiogiai nedirba COVID-19 židinyje.

Vieną priedą jau paskyrė

“Pirmiausia ligoninės vadovas ir taip gauna didelę algą. Be to, administracija yra išsikėlusi į nuomojamas patalpas už poros kilometrų nuo ligoninės, kurioje gydomi koronavirusu užsikrėtę ligoniai. Mano žiniomis, ne visi tiesiogiai rizikuojantys Utenos ligoninės darbuotojai gauna priedus”, – sakė M.Kaukėnas.

Kontrolės komiteto vadovas pažymėjo, kad ligoninės direktorius D.Drunga nuo pavasario jau gauna 20 proc. priedą už padidintą darbo krūvį: „Esu tikras, kad naujasis prašymas iš anksto yra suderintas su valdžia. Tikiuosi, kad politikams pakaks įžvalgos šio prašymo netenkinti“. 

Merą stebina pretenzijos

Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas įsitikinęs, kad ligoninės vadovas nusipelnė didesnio atlyginimo. Meras pažymėjo, kad vadovui tenka ypač didelė atsakomybė, ypač per pandemiją: „Direktorius yra atsakingas už viską”.

A.Katinas sakė, kad Utenos ligoninė pavyzdingai susitvarkė su iššūkiais – neįsiplieskė nė vienas koronaviruso židinys. Be to, 60-100 proc. priemokos skiriamos visiems židinyje dirbantiems specialistams, pradedant vairuotojais, baigiant gydytojais. Pasak mero, personalui užmokestis didintas jau tris kartus – metų pradžioje, per pirmąjį karantiną ir dabar.

„Skirtumas yra toks, kad ligoninės direktorius skiria priedus pavaldiniams, o sau negali to padaryti. Jo prašymas Tarybai yra teisėtas, todėl įtraukiau į darbotvarkę, – sake Utenos meras. – Skirtingai nei kituose miestuose, mūsų ligoninė veikia, židinių nefiksuota – tai rodo, kad su iššūkiais susitvarkyta”.

Vadovas atsiėmė prašymą

Gruodžio 17-ąją vyksiančiame Tarybos posėdyje įtrauktas klausimas ir dėl Utenos pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vadovo algos didinimo per karantiną. Tiesa, M.Kaukėno žiniomis, šis vadovas pats paprašė šį klausimą išimti iš darbotvarkės ir jo nebesvarstyti.

Utenos meras patvirtino trečiadienio rytą gavęs PSPC vadovo prašymą nebesvarstyti atlyginimo didinimo per karantiną klausimo. 

„Direktorius atsisakė, nes būtų reikėję mokėti iš įstaigos lėšų. Be to, poliklinika atlieka ne tokį patį vaidmenį per pandemiją, – sakė A.Katinas. – Beje, šių abiejų įstaigų direktoriai jau pavasarį buvo atsisakę priemokų“.

Utenos rajono tarybos 11-asis posėdis vyks ketvirtadienį. Posėdis rengiamas nuotoliniu būdu, jį nuo 9 val. ryto bus galima stebėti interneto transliacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.