Projektų valdymo sistema Kultūros ministerijoje: naujovės nerimą pakeitė greitos naudos įvertinimas

Kultūros ministerijoje (KM) prieš pradedant diegti projektų valdymo sistemą buvo būgštavimų, kad verslo įmonėse taikomi projektinio valdymo metodai gali netikti viešajam sektoriui, o siūlomos projektų įgyvendinimo priemonės virs papildoma administracine našta.

Projektų valdymo sistema Kultūros ministerijoje – naujovės nerimą pakeitė greitos naudos įvertinimas.<br>LR archyvo nuotr.
Projektų valdymo sistema Kultūros ministerijoje – naujovės nerimą pakeitė greitos naudos įvertinimas.<br>LR archyvo nuotr.
 Raminta Gecevičienė, Kultūros ministerijos Strateginių pokyčių grupės vyriausioji patarėja.
 Raminta Gecevičienė, Kultūros ministerijos Strateginių pokyčių grupės vyriausioji patarėja.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 21, 2020, 10:37 AM, atnaujinta Dec 21, 2020, 10:52 AM

Tačiau jau po pirmojo darbo pusmečio su šia sistema gautų instrumentų nauda buvo akivaizdi ir nepamainoma.

Kultūros ministerija viena paskutinių iš visų ministerijų pradėjo diegti projektų valdymo sistemą ir, neslėpsiu, kaip kiekvienas naujas dalykas, ji kėlė nemažai abejonių. Iš pirmo žvilgsnio atrodė, kad siūlomos permainos virs tik papildoma administracine našta ministerijos tarnautojams“, – prisimena Raminta Gecevičienė, Kultūros ministerijos Strateginių pokyčių grupės vyriausioji patarėja.

Kultūros ministerijoje projektas „Viešosios politikos pokyčių sistemos sukūrimas ministerijose“ pradėtas įgyvendinti šių metų pavasarį – pasirašyta sutartis su Vyriausybės kanceliarija, 13 ministerijos darbuotojų dalyvavo organizuotuose mokymuose.

„Norėčiau nuoširdžiai padėkoti Vyriausybės kanceliarijos specialistams, kad skyrė mums tiek dėmesio, baimes padėjo transformuoti į projektų valdymo sistemos adekvatų įvertinimą. Be šios pagalbos tikrai nebūtume tiek ir taip sparčiai pasistūmėję“, – sako R. Gecevičienė.

Pradėjus įgyvendinti projektą, Kultūros ministerija jau vasaros viduryje pasitvirtino Projektų portfelį, kuriame atsidūrė trys projektai ir jie sėkmingai startavo: Visuomenės atsparumo informacinėms grėsmėms kultūros srityje sistemos sukūrimas; Regioninės filmotekos steigimas; Kultūros paveldo išsaugojimo ir aktualizavimo veiksmų planas.

Kokybinis šuolis – per pusmetį

Projektiniam valdymui pradėjus materializuotis, atsiskleidė ir jo privalumai. Pasak ministerijos Strateginių pokyčių grupės vyriausiosios patarėjos, akivaizdu, kad gavus tokius įrankius dirbti be jų jau nesinorės.

„Dabar matome, kad turime labai vertingą sistemą, kuri įgalins greičiau, kokybiškiau įgyvendinti ministerijos prioritetinius tikslus.

Vienas didžiausių privalumų, kad visa informacija yra sukaupta vienoje sistemoje, o tai užtikrina ir informacijos išsaugojimo, ir darbų tęstinumo procesą, ypač keičiantis į projektinę veiklą įtrauktiems darbuotuojams.

Projektinio valdymo principų taikymas padeda efektyviau planuoti laiką, laiku pastebėti ir suvaldyti rizikas“, – sako R.Gecevičienė.

Visose ministerijose – viena sistema

Kultūros ministerija – viena iš keturiolikos šalies ministerijų, kuriose diegiamas projektinis valdymas.

Bandomasis projektinio valdymo diegimo projektas buvo įgyvendintas LR Vyriausybės kanceliarijoje, o nuo 2018 metų pabaigos projektų valdymo sistemos pradėtos diegti ministerijose, kad visos institucijos galėtų lengviau bendradarbiauti įgyvendindamos bendrus projektus ir dirbtų pagal tuos pačius standartus. Nustatytos bendros projektų valdymo taisyklės, organizuojami darbuotojų mokymai projektų valdymo kompetencijoms ugdyti.

Projekto „Viešosios politikos pokyčių sistemos sukūrimas ministerijose“ metu bus įdiegta projektų apimties, biudžetų, terminų, išteklių bei rizikų valdymo metodika, kuri sustiprins ministerijų veiklų koordinavimą, produktyvumo augimą, projektų valdymo procesų tobulinimą, priemonių, skirtų efektyviam valstybės išteklių valdymui, diegimą bei tobulinimą.

Projektą visose 14 ministerijų planuojama užbaigti 2021 metais, o vėliau projektinio valdymo plėtra persikels į kitas pavaldžias institucijas.

Projektas „Viešosios politikos pokyčių sistemos sukūrimas ministerijose“ finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.