Vytautas Bruveris. Sankcijų grimasos ir juodoji magija

Rusai turi tokį posakį: „Mes atsakysime Voronežo bombardavimu.“ Jis skirtas pašiepti Kremliaus propagandą, išdidžiai skelbiančią, kad Vakarų ekonominės sankcijos – nė motais, o į jas Rusija atsakys kur kas žiauresnėmis savosiomis. Bet iš to dažniausiai išeina šnipštas.

Vytautas Bruveris.<br>D.Umbraso nuotr.
Vytautas Bruveris.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2021, 7:38 AM

Ar tokio „Voronežo bombardavimo“ elementų nėra ir Lietuvos veiksmuose bandant kenkti Baltarusijos režimui?

Kelių šimtų druskininkiečių, dirbančių sankcijomis prigriebtoje sanatorijoje „Belorus“, raudos, kurias paskubomis mėginama užgesinti įvairiomis išmokomis, – tobula dovana kaimynų propagandai ir „Voronežo bombardavimo“ pavyzdys.

Taip, galima suprasti, kad „Belorus“ automatiškai patenka po visos ES sankcijų volu.

Bet ar Vilnius negalėjo to numatyti iš anksto ir sugalvoti kokio nors problemos sprendimo?

Negana to, pati Lietuva kol kas nesiryžta taikytis į režimui daug svarbesnes įmones, nuo kurių labiau priklauso ir mūsų ekonomika. O ta tvyranti nežinia meta dviprasmybės ir nenuoseklumo šešėlį ant visos mūsų politikos.

O kokį šešėlį meta Užsienio reikalų ministerijos (URM) ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) susikirtimas dėl to, kaip vadinti Baltarusiją?

G.Landsbergio vadovaujama URM, gavusi Baltarusijos prezidente dalies politikų tituluojamos S.Cichanouskajos prašymą nebevadinti jos šalies Baltąja Rusija, o pakrikštyti, pavyzdžiui, Baltąja Rusia, oficialiai jį persiuntė VLKK.

Vien jau tokie mūsų užsienio politikos strategų užmojai atrodo kaip komiškas bandymas imtis juodosios magijos ir burtų prieš A.Lukašenką, kurio kol kas nepavyksta išvyti kitais būdais.

Juolab kad kaimyninės valstybės perkrikštijimas neparengtas nei politiškai, nei kaip nors kitaip – net tiksliai neaišku, kaip norima vadinti Baltarusiją.

Kita vertus, lietuviams pervadinti valstybes – ne naujiena. Antai jau oficialiai įteisintas Sakartvelas vietoj Gruzijos, nors pastarojo pavadinimo neatsisakė nei daugelis gruzinų, nei kitų pasaulio šalių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.