Seime bręsta manevrai: R. Žemaitaitis prakalbo apie naują frakciją, LRRA-KŠS galvoja jungtis prie valstiečių frakcijos

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) parlamentarai Seime svarsto jungtis prie valstiečių frakcijos, taip sudarant galimybes šiai politinei jėgai kelti kandidatą į opozicijos lyderius, sako buvusi vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Remigijus Žemaitaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rita Tamašunienė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 27, 2021, 9:46 AM, atnaujinta Jan 27, 2021, 10:08 AM

Politikė kartu leidžia suprasti, kad šiuo metu Seimo mandatą turintys LLRA-KŠS nariai atsargiai vertina kai kurių Mišriai Seimo narių grupei priklausančių parlamentarų brandinamas galimybes sukurti dar vieną frakciją Seime.

„Sudaryti iš dabar mišriai Seimo narių grupei priklausančių parlamentarų frakciją nėra taip paprasta, nes kai kurie Seimo nariai nėra savarankiškai išsikėlę rinkimuose ir turi savo partijų programas ir yra neatsiejami nuo savo partijų. Tad būtų nelengvas procesas sudaryti tokią frakciją, kuri dirbtų iš vien“, – LRT radijui sakė R. Tamašunienė.

Pasak politikės, trys mišrioje Seimo narių grupėje esantys LLRA-KŠS  nariai svarsto ir kitą kelią – jungtis prie gausiausios valstiečių frakcijos, taip uždegant žalią šviesą jai iškelti opozicijos lyderį ir įgyti dar vieną poziciją Seimo valdyboje.

„Tas procesas vyksta, kalbamės ir įvairių kelių ieškome. Aš taip pat manau, kad opozicijos lyderis nėra išgalvotas personažas ir parlamente užtikrinti Seimo mažumos teises ši figūra yra labai svarbi (...). Tačiau šiuo metu yra ir kita galimybe, kad viena didelė opozicinė frakcija, turėdama 1/ 2 Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, deleguotų (nuo savęs – ELTA) opozicijos lyderį į valdybą“, – teigė R. Tamašunienė.

Politikė tikino, kad kaip tik šiuo metu galimybė, jog prie LVŽS frakcijos prisijungtų mišrioje Seimo narių grupėje esantys LLRA-KŠS atstovai, yra svarstoma.

„Mes neatmetame ir galvojame. Tačiau čia reikėtų ir partijos sprendimų: tarybos, yra Statutas, ir mes turime jo laikytis. Tokia diskusija vyksta“, – teigė ji, pažymėdama, kad pavasarį į šiuo metu keliamus klausimus dėl opozicijos lyderio turėtų būti atsakyta.

„Pavasariui atėjus vis tiek didžioji frakcija judės ir burs. Įsivaizduoju, kad bus sudėtinga, bet, man atrodo, kažkoks pokytis įvyks“, – teigė  R. Tamašunienė.

Nepavykstant rasti sutarimo tarp opozicinių partijų, valstiečių frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė neslepia, kad žvalgosi kelių parlamentarų, kurie, papildę jos vedamos frakcijos gretas, leistų valstiečiams įgyti dar vieną Seimo vicepirmininko postą. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijai Seime trūksta dviejų narių, kad jie galėtų deleguoti kandidatą į Seimo opozicijos lyderio pareigas.

Planą turi ir R.Žemaitaitis

Parlamentaras, partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininkas  Remigijus Žemaitaitis sako, kad kovą Seime gali būti įkurta nauja frakcija.  

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Remigijus Žemaitaitis LRT radijui trečiadienį tvirtino, kad naują frakciją ketinama burti iš Mišrios Seimo narių grupės atstovų, nes valdančioji dauguma „visiškai nesiskaito su mišrios frakcijos atstovais“, neįtraukiami jos siūlomi klausimai į darbotvarkę.

„Regionų frakcija ar kažkokio panašaus pobūdžio frakcija ji tikrai galėtų būti ir taip parodyti tam tikrą politinę jėgą pačiame Seime ir pačiai valdybai (...). Manau, kad reikia sulaukti kovo mėnesio, matyt, partijose turi prasisukti valdybų, tarybų posėdžiai, turi tą mintį išsidiskutuoti, ir jei būtų pritarimas, sprendimas, ta frakcija galėtų atsirasti kovo mėnesį“, – tikino R. Žemaitaitis.

Anot jo, frakciją gali sudaryti „aštuoni arba devyni Seimo nariai“ iš šiuo metu 13 narių vienijančios Mišrios Seimo narių grupės frakcijos, tarp jų – „socialdarbiečiai“, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai, keli vienmandatininkai.

Frakcija, anot politiko, turėtų postų komitetuose, komisijose ir taip įgytų didesnį politinį svorį, taip pat ir sprendžiant dėl opozicijos lyderio. 

Mišrios Seimo narių grupės frakcijos seniūnė, LLRA-KŠS atstovė R. Tamašunienė sakė palaikanti idėją.

„Galima ir tokį variantą svarstyti, mes neatmetame, galvojame, bet reikėtų ir partijos sprendimų“, – sakė ji.

Pagal Seimo statutą, frakciją įkurti gali ne mažiau kaip septyni parlamentarai.

Mišriai Seimo narių grupei priklauso 13 politikų.

Po Seimo rinkimų būta bandymų sukurti naują frakcijų iš kelių vienmandatėse išrinktų nepartinių ir partijoms priklausančių parlamentarų, tačiau surinkti septynių politikų nepavyko. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.