Įvertino Vyriausybę kaustančią karantino įtampą: „Ar norite, kad sugrįžtų „Verygmetis“ ir „Karbauskmetis“?

Dėl karantino draudimų pastaruoju metu matoma įtampa tarp valdančiosios koalicijos narių yra visuomenėje tvyrančios įtampos atspindys, naujienų portalo lrytas.lt laidoje „Ne spaudai“ kalbėjo Darbo partijos atstovas Andrius Mazuronis. Anot jo, karantino laisvinimais atsakydama į suinteresuotų grupių spaudimą Vyriausybė eina pavojingu keliu.

 Konservatorius A.Matulas retoriškai klausė, ar šis norėtų, kad Lietuva grįžtų į „Verygmetį“ ir „Karbauskmetį“, kada sprendimai buvo priimami nesitarus su valdančiosios koalicijos partneriais ir keičiami po kelių dienų.<br>lrytas.lt koliažas
 Konservatorius A.Matulas retoriškai klausė, ar šis norėtų, kad Lietuva grįžtų į „Verygmetį“ ir „Karbauskmetį“, kada sprendimai buvo priimami nesitarus su valdančiosios koalicijos partneriais ir keičiami po kelių dienų.<br>lrytas.lt koliažas
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis.<br>T.Bauro nuotr.
Antanas Matulas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Antanas Matulas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Bilotaitė.<br>T.Bauro nuotr.
A.Mazuronis.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Mazuronis.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Mazuronis.<br>T.Bauro nuotr.
A.Mazuronis.<br>T.Bauro nuotr.
A.Matulas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Matulas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Feb 10, 2021, 5:35 PM

Savo ruožtu Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Antanas Matulas retoriškai klausė, ar šis norėtų, kad Lietuva grįžtų į „Verygmetį“ ir „Karbauskmetį“, kada sprendimai buvo priimami nesitarus su valdančiosios koalicijos partneriais ir keičiami po kelių dienų.

Eina pavojingu keliu?

Seimo vicepirmininkas, Darbo partijos atstovas A.Mazuronis laidos metu teigė, kad komunikacijos klaidos kelia nemenką įtampą valdančiojoje koalicijoje.

„Matosi labai daug komunikacinės netvarkos iš Vyriausybės, tai sukelia labai daug įtampų visuomenėje – tos įtampos atsiliepia pačiai Vyriausybei kitu galu. Iš tiesų komunikuoja visi ministrai skirtingais klausimais, kiekvienas pridėdamas kažką nuo savęs. Kiekvienas nori kokią gerą naujieną pateikti.

Galiausiai Vyriausybė susirenka ir tų sprendimų, savaitę komunikuotų, nepriima. Visuomenė įelektrinta, laukia tų sprendimų“, – kalbėjo parlamentaras.

A.Mazuronio teigimu, šiuo metu Vyriausybė eina labai pavojingu keliu.

„Matome, kad praeitą savaitę, vieną dieną smulkaus ir vidutinio verslo atstovai padėjo vainikus prie savivaldybių – Vyriausybė pradeda laisvinti (smulkųjį verslą – aut.past.) Tai įsuka sniego gniūžtės efektą, kai sporto klubai pradeda prekybos centruose rengti parodomąsias akcijas, matydami, kad Vyriausybė tokioms akcijoms ir tokiam spaudimui pasiduoda“, – kalbėjo Darbo partijos atstovas.

Anot jo, kiekviena suinteresuota grupė, kurią veikia karantino apribojimai, darys spaudimą Vyriausybei: „Tas spaudimas atsilieps į tai, kad skirtingos partijos, skirtingas ministras reaguos skirtingai, ir pasidarys dar didesnė netvarka nei mes dabar matome“.

A.Mazuronio teigimu, šiuo metu iš tiesų ryškėja partinės takoskyros tarp liberaliosios stovyklos ir konservatorių.

„Skirtumai ryškėja, ir tai akivaizdu dėl praėjusios savaitės Aušrinės Armonaitės pareiškimo, kuris visiškai prieštarauja premjerės išsakytoms mintims ir idėjoms. Akivaizdu, kad spaudimą politikai ir ypač ministrai patiria iš savo rinkėjų, o tai daro įtaką jų elgesiui. Natūralu, kad tai įneša labai didelę vidinę įtampą ir valdančiojoje koalicijoje bei daugumoje“, – tikino A.Mazuronis.

Įsiklauso į skirtingas nuomones

Savo ruožtu Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas, konservatorius Antanas Matulas šią situaciją vertino „normaliai“ – anot jo, Vyriausybė, priimdama sprendimus, įsiklauso į skirtingas nuomones.

„Noriu paklausti jūsų, ar jūs norite, kad sugrįžtų „Verygmetis“ ir „Karbauskmetis“ į Lietuvą, kada sprendimai buvo priiminėjami greitai, su niekuo nesitariant, ir po kelių valandų, po kelių dienų buvo taisomi? Arba įsigaliojimas būdavo po kelių valandų, o sprendimai priimami naktį? Kada kitų daugumos narių – tiek lenkų, tiek vadinamųjų „bebrų“ nuomonės iš esmės nesigirdėjo. Ar norime, kad grįžtų toks valstybės valdymas?

Šiandien, kada koalicijoje yra kelios partijos, girdime, kad Ekonomikos ir inovacijų ministrė atstovauja daugiau verslui, išsakė, kad reikia greičiau atlaisvinti (karantino ribojimus – aut.past.). Kiti ministrai taip pat išsako savo argumentus. Tačiau nugalėjo sveikas protas, nes Vyriausybė priima kolektyvinius sprendimus“, – kalbėjo A.Matulas.

„Aš beveik 100 proc. įsitikinęs, jei šiandien valdžioje būtų tas pats operacijų vadovas – Aurelijus Veryga, tai šiandien net nebūtų kalbama apie jokius atlaisvinimus“, – pridūrė jis.

Komiteto pirmininkas teigė, kad tam tikrus klausimus spręstų kitaip, negu sveikatos apsaugos ministras ar Vyriausybė, tačiau patikino, kad absoliučiai didžiajai daugumai Vyriausybės sprendimų pritaria.

„Vyriausybė įsiklauso ir į ekspertų poziciją, ir į visuomenės nuomonę – girdi kitus. Aš tikrai nesu gudresnis, nes šiandien nevaldau tokios informacijos, kurią valdo tie žmonės, kurie turi ją valdyti“, – pabrėžė parlamentaras.

Užkliuvo šypsena

Karantino ir pandemijos kontrolė priklauso ir nuo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vaidmens – A.Mazuronio teigimu, žmonės šiuo metu nesilaiko dalies karantino draudimų, randa būdų apeiti judėjimo tarp savivaldybių ribojimus.

Vis dėlto, vertinant VRM ministrės Agnės Bilotaitės darbą, A.Mazuroniui užkliuvo šypsenos nebuvimas.

„Visų pirma, net vizualiai, kai ji praneša gerą naujieną per televiziją, tokiu veidu – nesišypsodama, man pasidaro baisu net ir klausant geros naujienos. Visų pirma, man atrodo, reikėtų daugiau šypsotis.

Grįžtant prie pačio Vidaus reikalų ministerijos vaidmens aš pasigendu didesnio lankstumo arba reagavimo į situacijas, kai matoma, kad vienas ar kitas ribojimas neveikia. Tokių ribojimų yra ir daugiau – mobilumo ribojimas yra tik vienas iš tokių.

Iš tiesų ministrė turėtų imtis aktyvesnio vaidmens lanksčiai, operatyviai ir savalaikiai reaguojant į ribojimus, galbūt neveikiančius pakeičiant į veikiančius“, – kalbėjo A.Mazuronis.

A.Matulo teigimu, jeigu A.Mazuronis, vertindamas ministrės veiklą, jos nevertino dalykiškai, o pasirinko įvertinti kaip moterį, kaip ji elgiasi išoriškai, reiškia, kad jos darbą vertina gerai.

„Aš sutikčiau su tuo, kad kolegė galėtų kalbėdama, bendraudama elgtis laisviau, nebūti tokia įsitempusi, daugiau šypsotis – bet žinote, mane labai pykdė praeitos kadencijos garsūs veikėjai, kurie, kalbėdami apie mirtis, pristatydami mirčių statistiką šypsodavosi.

Dalykiškai nematau problemų, postas labai rimtas, situacija labai įtempta, ir jaunas, bet politiškai patyręs žmogus galbūt išoriškai kartais atrodo pernelyg įsitempęs, bet kažkokių klaidų darbe namatau. Dar kartą sakau – duokime žmogui 100 dienų įsijungti į šią svarbią veiklą“, – kalbėjo A.Matulas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.