I. Šimonytė apie pandemijos ekonomiką: „Turime išmintingai planuoti, nes pinigų jūra mus nuplaus“

Nors laukiamas karantino ribojimų atlaisvinimas vyksta lėčiau nei daug kam norėtųsi, pandemijos situacija ekonomikai turės ne tik negatyvų poveikį, bet ir atvers tam tikrų galimybių.

Premjerė Ingrida Šimonytė įsitikinusi, kad ES pagalbos priemonės veiks.<br>T.Bauro nuotr.
Premjerė Ingrida Šimonytė įsitikinusi, kad ES pagalbos priemonės veiks.<br>T.Bauro nuotr.
Premjerė Ingrida Šimonytė įsitikinusi, kad ES pagalbos priemonės veiks.<br>T.Bauro nuotr.
Premjerė Ingrida Šimonytė įsitikinusi, kad ES pagalbos priemonės veiks.<br>T.Bauro nuotr.
Premjerė Ingrida Šimonytė įsitikinusi, kad ES pagalbos priemonės veiks.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Premjerė Ingrida Šimonytė įsitikinusi, kad ES pagalbos priemonės veiks.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 18, 2021, 11:31 AM, atnaujinta Feb 18, 2021, 12:42 PM

„Pasaulis vienu metu pasidarė ir labai didelis, ir labai mažas“, – juokavo ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė kalbėdama apie tai, kad nuotolinis darbas sutaupo laiko virtualioms kelionėms ir jei anksčiau ji nebūtų radusi laiko kelionei į kokią nors švietimo įstaigą, tai dabar gali dalyvauti renginiuose virtualiai.

Nuotoliniu būdu skaičiusi pranešimą „Lietuvos Junior Achievement“ Nacionalinės galimybių dienos antreprenerystės festivalyje premjerė pasitelkė ir literatūros klasikų išmintį: „Kaip sakė Charles Dickensas, „Tai buvo geriausi laikai, tai buvo blogiausi laikai“, tai ir šie laikai gali būti įvardyti kaip geriausi, ir blogiausi. Kaip šie laikai pakeis mūsų ekonomiką, kol kas nesiryžčiau vertinti. Kuo šie laikai sudėtingi? Kai kurie verslai ir veiklos negali vykti, nes tai nėra saugu epidemiologiniu požiūriu“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad vienos veiklos yra uždraustos, kitos apribotos, o dalies prekių ir paslaugų poreikis labai sumažėjęs.

Ji atkreipė dėmesį, kad kai kurių paslaugų sumažėjimas atsiliepia ir nedarbo lygiui bei biudžeto pajamų surinkimui.

„Ar viskas tik labai blogai? Yra ir tokių aplinkybių, kurios leidžia daug lengviau pergyventi pandeminę situaciją. Lengviausiais lyginimas – su praėjusiomis ekonominėmis krizėmis. Šiuo atveju turime netikėtą krizę, kai ekonomika jaučia pasekmes“, – kalbėjo ji ir pridūrė, kad yra aplinkybių, kurios per „šią situaciją leidžia irtis saugiau“.

I.Šimonytė pabrėžė, kad šiuo metu šalis yra finansiškai saugiausioje bendrijoje nei kada nors anksčiau istorijoje. Anot jos, narystė eurozonoje leidžia gerokai ramiau žvelgti į faktines ekonomines aplinkybes.

Premjerė priminė 2008-2009 metų krizių situaciją ir pridūrė, kad tuo metu priimti sprendimai buvo kitokie: šalims klimstant į krizę buvo griežtinama fiskalinė politika, o susidūrus su koronaviruso krize imtasi kitokios strategijos ir priimti kitokie sprendimai, nuspręsta valstybėms narėms padėti per dotacijas.

I.Šimonytė teigė, kad Lietuva turėtų gauti apie du milijardus eurų dotacijų, be to, prasideda naujas ES finansinis laikotarpis. „Pandeminis iššūkis yra išmintingai susiplanuoti, ką už tuos pinigus norime padaryti, nes gali taip atsitikti, kad ta pinigų jūra mus nuplaus. Didelės galimybės reiškia ir įtampą bei didelį iššūkį per trumpą laiką susiplanuoti ir pasiekti savo tikslus, kad pokytis būtų didžiausias“, – kalbėjo ji.

Anot premjerės, sudėtingai laikai Lietuvai atėjo tokiu momentu, kai aplinkybės leidžia daryti ir sprendimus, kurie turės ilgalaikes pasekmes ir turėtų mūsų ekonomiką sustiprinti ilgam.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.