Vilniaus progimnazija jau grąžino vaikus į mokyklą: R. Šimašius tikina, kad procesas vyksta sklandžiai, serga 3 moksleiviai

Pirmadienį sostinės kunigaikščio Gedimino progimnazija pradeda vykdyti eksperimentą – į mokyklą jau grįžta moksleiviai. Šią ugdymo įstaigą pilotiniam projektui pasirinko Vilniaus miesto savivaldybė, o Vyriausybė praėjusią savaitę jį patvirtino. Vilniaus meras teigia, kad procesas vyksta sklandžiai, taip pat paaiškėjo, kad testavimo metu koronavirusas buvo patvirtintas trims moksleiviams.

Mokiniai sugrįžo į Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnaziją.<br> Lrytas.lt koliažas
Mokiniai sugrįžo į Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnaziją.<br> Lrytas.lt koliažas
Mokiniai<br>T.Bauro nuotr.
Mokiniai<br>T.Bauro nuotr.
Mokiniai<br>T.Bauro nuotr.
Mokiniai<br>T.Bauro nuotr.
Mokiniai<br>T.Bauro nuotr.
Mokiniai<br>T.Bauro nuotr.
Mokiniai<br>T.Bauro nuotr.
Mokiniai<br>T.Bauro nuotr.
Mokinė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Mokinė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-02-22 12:39, atnaujinta 2021-02-22 13:51

„Procesas vyko sklandžiai. Aišku, iššūkių yra, kai žmonės tai daro savanoriškai, bet džiugu, kad 32 iš 35 klasių startavo su pamokom, kaip ir planuota.

Patys suprantame, kad švietimas yra ta sritis, kur labai norisi kuo greičiau grįžti į normalias, geresnes vėžias. Kartu suprantame ir riziką, kaip tik gavome ir iš Estijos apžvalgą, kad būtent mokyklose yra didelė rizika, tai mūsų eksperimentą traktuoju kaip labai svarbų“, – kalbėjo R.Šimašius.

Vis tik jis pridūrė, kad, jeigu reikėtų visas Vilniaus mokyklas atidaryti pagal tokią procedūrą, tai turbūt būtų neįmanoma.

„Dėl daugybės dalykų ir resursų jokių iš principo niekam neužtektų. Tai mes kaip tik apibendriname rezultatus, kaip viskas galėtų būti paprasčiau“, – sakė R.Šimašius.

Susirgo 3 mokiniai

Vilniaus visuomenės sveikatos biuro atstovė Guoda Ropaitė-Beigė sakė, kad mokyklos bendruomenė buvo labai aktyvi.

Pasak jos, testavosi 93 pedagogai ir mokyklos darbuotojai, visų jų testai buvo neigiami. G.Ropaitės-Beigės teigimu, mokytojai grįžo saugūs, o namų ūkių testavimas vyko savaitgalį.

„Kalbant apie namų ūkius, tai vaikus ir jų tėvelius, testavimas vyko penktadienį ir šeštadienį, dar sudarėme galimybę ir sekmadienį testuotis. Iš viso buvo 550 kaupinių, atvyko testuotis per 2000 asmenų. 3 kaupiniai buvo teigiami ir yra individualiai tiriami PGR testais“, – sakė Vilniaus visuomenės sveikatos biuro atstovė.

Pasak jos, užsikrėtė 3 skirtingų klasių mokiniai. 

Pilotinio projekto trukmė yra 2 savaitės, jis turėtų baigtis šios savaitės pabaigoje.

„Penktadienį planuojame vizitą į pačią ugdymo įstaigą, nebe į mobilų punktą, ir čia atvyktų sveikatos priežiūros įstaiga, ir organizuotumėme čia visą procesą, tirdami individualiai klases. O paskui jei Vyriausybė priims papildomus sprendimus, grįšime ir kitą savaitę“, – sakė G.Ropaitė-Beigė.

Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos mokyklos direktorius Rimantas Remeika sakė, kad į klases šioje įstaigoje grįžo trys ketvirtadaliai pradinukų.

„593 vaikai atėjo, tai yra didelė dauguma. Visos šeimos, kurios planavo, atliko testus – 630. Manau, šiandien yra eilinė darbinė diena tik su didele doze atsakomybės ir psichologinės įtampos, nes tai – naujos sistemos pradžia“, – BNS sakė R.Remeika.

Pasak R. Remeikos, trys visiškai nuotolinį ugdymą tęsiančios klasės turi kiek mažiau nei 100 vaikų, tai pat nuotolinis mokymas tęsiamas dar apie 100 vaikų iš visų klasių, kurie dėl įvairių priežasčių negali ar nenori dalyvauti kontaktinėse pamokose.

„Pagrindinė priežastis – baimė, nes šeimoje yra rizikos grupės ar sergančių žmonių. Yra ir žmonių, kurie dabar serga COVID-19 infekcija ir fiziškai negali ateiti. Taip pat yra šeimų, kurios išvykusios ir planavo vaikų ugdymą nuotoliniu būdu iki paskelbto karantino pabaigos – vasario 28. Vaikai mokosi iš kitų vietovių, netgi iš kitų šalių“, – paaiškino direktorius.

Anot jo, pasiskiepijo visi dirbantys pradinukų mokytojai, didžiojoje dalyje klasių jų dirba po du. Trys mokytojai skiepytis atsisakė, viena mokytoja nesutiko ir atlikti koronaviruso testo, todėl jai sudarytos galimybės vesti pamokas nuotoliniu būdu.

Moksleiviai į klases grįžo visuose trijuose sostinės mokyklos padaliniuose. Norint užtikrinti, kad atskiros klasės neturėtų tarpusavio kontaktų, pasak direktoriaus, koridoriai atskirti pertvaromis. Apsauginės kaukės vaikams yra tik rekomendacija, kurios, anot jo, klusniau laikosi vyresnieji pradinukai.

Antras bandymas

Kaip jau rašė portalas lrytas.lt, pirmą kartą šis eksperimentas nepavyko, nes plano nespėjo patvirtinti Vyriausybė. Vis tik po savaitės sprendimas buvo jau priimtas.

Penktadienio rytą išplatintame pranešime Vilniaus miesto savivaldybė rašė, jog per savaitgalį turėtų būti ištestuoti 630-ies mokinių šeimų ūkiai.

„Paaiškėjus, kad kaupinys yra neigiamas, vaikas jau nuo pirmadienio galės eiti į mokyklą. Jei visgi kaupinys būtų teigiamas, tokiu atveju būtų atliekamas PGR testas, ir, nustačius, kad bent vienam iš šeimos ūkio narių yra COVID-19, vaikas liktų namuose, izoliuotųsi 14 d. bei mokytųsi nuotoliniu būdu“, – rašoma pranešime.

Pažymima, kad testavimas bus vykdomas kiekvieną savaitę, o mokykloje bus užtikrintas maksimalus saugumas – klasės tarpusavyje nesimaišys, bus laikomasi atstumo ir higienos reikalavimų.

„Po mažiau nei savaitės, vasario 26 d., jau mokykloje bus atliekamas pakartotinis mokinių ir mokytojų testavimas. Toks testavimas bus vykdomas kiekvieną savaitę. Šįkart testavime mokinių tėvai ir mokytojų šeimų ūkiai nebedalyvaus – kaupiniai bus imami iš mokinių ir mokytojų sudarytų grupių. Nenustačius COVID-19 atvejų, pamokos vyks toliau, kaip numatyta, tačiau, jei testavimo metu kažkuriame iš kaupinių bus nustatytas bent vienas atvejis, bus atliekamas PGR testas, ir teigiamo COVID-19 rezultato atveju izoliuotis teks visai klasei, o pamokos jai bus vykdomos nuotoliniu būdu“, – rašė savivaldybė.

Kaip vyksta testavimas kaupiniais?

Testavimas kaupiniais šiek tiek skiriasi nuo įprasto COVID-19 testo.

„Tas testavimas kaupiniais vyksta labai panašiai, kaip ir mūsų įprastai matomas testavimas. Tik pagaliukas nekišamas iki nosiaryklės, juo vilgoma tik nosies ertmė. Atlikus tokį testą ir sudėjus visus pagaliukus į vieną mėgintuvėlį, atliekamas viso namų ūkio ištyrimas“, – anksčiau aiškino sostinės savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis.

Pasak jo, testų patikimumas siekia 95 procentus ir toks testavimo būdas pasaulyje nėra naujiena.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija planuoja, kad visi pradinukai galės grįžti į mokyklas, kai sergamumo koronavirusu rodiklis bus mažiau kaip 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o teigiamų testų dalis sieks mažiau kaip 10 procentų.

Vyriausybė nuo sausio 21 dienos leido į mokyklas grįžti visų klasių moksleiviams, kurie patiria sunkumų mokydamiesi iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.