Atskleidė pikantišką lietuvio verbavimo istoriją: per išgertuves Baltarusijos žvalgyba vyrui pakišo merginą

Pažintis bare ir naktis su simpatiška mergina lietuviui Baltarusijoje galėjo baigtis dideliais nemalonumais. Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) parengtame naujausiame bendrame Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime ne tik įvardijamos didžiausios grėsmės mūsų šalies saugumui, bet ir pateikiama iškalbingų užsienio valstybių žvalgybininkų veikimo pavyzdžių.

 Pažintis su simpatiška mergina lietuviui galėjo baigtis prastai.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 Pažintis su simpatiška mergina lietuviui galėjo baigtis prastai.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
VSD parengė grėsmių nacionaliniam saugumui vertininimą.<br>V.Balkūno nuotr.
VSD parengė grėsmių nacionaliniam saugumui vertininimą.<br>V.Balkūno nuotr.
Pasiklausymo įranga.<br>V.Balkūno nuotr.
Pasiklausymo įranga.<br>V.Balkūno nuotr.
Paviešintas naujausias grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Paviešintas naujausias grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimas.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 Pažintis su simpatiška mergina lietuviui galėjo baigtis prastai.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 Pažintis su simpatiška mergina lietuviui galėjo baigtis prastai.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 4, 2021, 10:16 AM, atnaujinta Mar 4, 2021, 10:17 AM

Vienas tokių – ataskaitoje aprašyta 34 metų Tomo istorija. Tiesa, ataskaitos rengėjai nurodo, kad šioje istorijoje Lietuvos piliečio vardas ir kiti jį identifikuojantys asmens duomenys yra pakeisti.

„34 metų Tomas turi šeimą, dirba vienos iš Lietuvos valstybinių įstaigų duomenų bazių, kurioje kaupiami Lietuvos gyventojų duomenys, priežiūros specialistu. Retsykiais vienas arba su šeima jis vykdavo į Baltarusiją pailsėti ar įsigyti pigesnių degalų ir prekių. Vizas į Baltarusiją Tomas užsakydavo kelionių agentūrose ir Baltarusijos konsulate Vilniuje. Kertant Medininkų–Kamenij Log pasienio kontrolės punktą, Baltarusijos pasienio pareigūnai kelis kartus rentgenu tikrino Tomo automobilį, klausinėjo, ar jis nevartoja kvaišalų. Tomas pasienio patikrų nesureikšmindavo“, – rašoma ataskaitoje.

Lemtinga pažintis

Įdomybės Tomo gyvenime prasidėjo tada, kai vasaros pabaigoje jis su keliais draugais išvyko į Baltarusiją švęsti vieno iš jų gimtadienį. „Gardino bare Tomas susipažino su simpatiška, visą vakarą jam išskirtinį dėmesį rodžiusia baltaruse Jelena. Nuo alkoholio apsvaigęs Tomas sutiko su mergina vykti į jos namus. Ryte į viešbutį grįžtantį Tomą sustabdė Baltarusijos milicijos pareigūnas, pareikalavo pateikti asmens dokumentus bei užsiminė, kad atlieka vagystės tyrimą. Netrukus prie jų priėjo civiliais drabužiais vilkintis asmuo ir liepė sėsti į netoliese stovintį automobilį, kuriame buvo dar vienas asmuo. Aleksandru ir Grigorijumi prisistatę vyriškiai ėmė klausinėti apie Tomo darbą, šeimą, teiravosi, kokiu tikslu jis lankosi Baltarusijoje“, – toliau pasakoja istorija.

Vyriškiai paaiškino, kad naktį buvo apvogta Baltarusijos pilietė, o Tomas įtariamas įvykdęs šį nusikaltimą. Tomui paprašius leisti paskambinti į Lietuvos diplomatinę atstovybę Baltarusijoje, Aleksandras parodė Jelenos bute darytas kompromituojančias Tomo nuotraukas ir pagrasino jas perduoti žmonai. Grigorijus pasiūlė jam išvengti nemalonumų: papasakoti apie savo darbovietę, charakterizuoti bendradarbius, taip pat perduoti gyventojų duomenų bazės kopiją. Tomui paaiškinta, kad kito apsilankymo Baltarusijoje metu vyriškiai susisieks su juo mobiliąja pokalbių programėle. Aleksandras užtikrino, kad padėdamas jiems Tomas niekaip nepakenks Lietuvai bei galės papildomai užsidirbti.

Šios istorijos herojus apie šiuos įvykius papasakojo draugui ir pasakė nenorintis dirbti tiems asmenims. Draugas, kuris buvo girdėjęs apie panašius verbavimo atvejus, patarė jam nedelsiant susisiekti su Lietuvos žvalgybos tarnybomis. Grįžęs į Lietuvą Tomas elektroniniu paštu kreipėsi į Lietuvos žvalgybą, pranešė apie incidentą Baltarusijoje ir sulaukė pagalbos.

Renkasi veikti Baltarusijoje

Saugumo eskpertų teigimu, Lietuva yra vienas iš Baltarusijos KGB žvalgybinės veiklos prioritetų. Lietuvoje nėra palankių sąlygų KGB darbuotojams veikti su diplomatine priedanga, todėl aktyviausią žvalgybinę veiklą prieš Lietuvos piliečius KGB vykdo Baltarusijos teritorijoje.

„KGB domina į Baltarusiją reguliariai vykstantys Lietuvos Respublikos policijos, Vadovybės apsaugos tarnybos, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, teisėjai, taip pat politikai, strateginių įmonių, valstybinių institucijų bei savivaldybių darbuotojai, žurnalistai. Informaciją apie į Baltarusiją atvykstančius Lietuvos piliečius KGB pradeda rinkti, vos tik jie pateikia vizos prašymą“, – rašoma VSD ataskaitoje.

Dokumente taip pat atkreipiamas dėmesys, kad 2020 m. Lietuvoje įvedus karantiną bei apribojus Lietuvos piliečių išvykimą į Baltarusiją, KGB galimybės vykdyti žmogiškąją žvalgybą iš Baltarusijos teritorijos buvo ribotos.

Nepaisant to, dėl aktyvaus Lietuvos vaidmens palaikant demokratinę Baltarusijos opoziciją bei dėl A. Lukašenkos režimo kaltinimų Lietuvai ir Lenkijai tariamai kurstant protestus, artimoje perspektyvoje tikėtina dar agresyvesnė KGB žvalgybinė veikla Lietuvos Respublikos piliečių atžvilgiu.

„KGB veiklos nevaržo Vakarų demokratinėse valstybėse veikiantys žmogaus teisių bei teisinės valstybės principai, todėl prieš Lietuvos piliečius gali būti taikomi itin grubūs veiksmai. KGB, verbuodamas į Baltarusiją vykstančius Lietuvos piliečius, nevengia šantažuoti, naudoti kompromituojančią informaciją, inscenizuoti ar pasinaudoti autoįvykiais, įstatymų, vizų taisyklių, sienos kirtimo procedūrų pažeidimais, taip pat taikyti metodą, vadinamą „medaus spąstais“, kai supažindinama su KGB bendradarbiaujančiais asmenimis intymiems santykiams užmegzti. Tokių grubių veiksmų tikslas yra įbauginti Lietuvos piliečius galimu teisiniu persekiojimu ir taip priversti juos bendradarbiauti su Baltarusijos žvalgybos tarnyba“, – įspėjo Grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo rengėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.