Kodėl byra prezidento komanda? Politologai neatmeta ir asmeninių sąskaitų suvedinėjimo versijos

Ketvirtadienį pranešta, kad savo pareigas prezidentūroje palieka kanclerė Algė Budrytė, atstovas spaudai Antanas Bubnelis ir dar du komandos nariai. Tai – jau ne pirmieji pokyčiai G.Nausėdos komandoje. Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politologai sako, jog priežasčių, kodėl bėga prezidento bendražygiai, gali būti įvairių – nuo palyginti jaunos komandos iki net asmeninių sąskaitų suvedinėjimo.

 Antanas Bubnelis, Gitanas Nausėda ir Algė Budrytė<br> Lrytas.lt koliažas
 Antanas Bubnelis, Gitanas Nausėda ir Algė Budrytė<br> Lrytas.lt koliažas
Antanas Bubnelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Bubnelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Antanas Bubnelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Bubnelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Algė Budrytė<br>kiti
Algė Budrytė<br>kiti
Prezidento G.Nausėdos komanda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prezidento G.Nausėdos komanda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antanas Bubnelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Antanas Bubnelis<br>V.Skaraičio nuotr.
Virgis Valentinavičius atkreipė dėmesį, kad keičiasi ne patys svarbiausi prezidentūroje dirbantys žmonės, o kokybės tai neprideda.<br>T.Bauro nuotr.
Virgis Valentinavičius atkreipė dėmesį, kad keičiasi ne patys svarbiausi prezidentūroje dirbantys žmonės, o kokybės tai neprideda.<br>T.Bauro nuotr.
VDU profesorius Lauras Bielinis sako, kad komandos pokyčius gali lemti jos jaunumas ir paties prezidento lūkesčiai.<br>V.Skaraičio nuotr.
VDU profesorius Lauras Bielinis sako, kad komandos pokyčius gali lemti jos jaunumas ir paties prezidento lūkesčiai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Mar 4, 2021, 3:15 PM, atnaujinta Mar 4, 2021, 8:39 PM

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesoriaus Lauro Bielinio manymu, prezidento komandos praradimus lemia kelios priežastys. Viena iš jų – jos jaunumas.

„Tai savotiškai suteikia prezidentui ir pliusų, ir minusų. Jauni žmonės dažniausiai pernelyg energingai kimba į darbą, gali jausti nuovargį, būti išsekę šiame darbe. Kita vertus, šio darbo specifika tokia, kad galbūt jų požiūris į darbo virtuvę pakito, jie ją įsivaizdavo kitaip, ir galbūt dabar nori keisti darbą“, – pastebėjo L.Bielinis.

Jo teigimu, įtakos gali turėti ir paties G.Nausėdos lūkesčiai bei interesai.

„Turime suprasti, kad ir prezidentas greičiausiai ieško dinamiškų ir savalaikių galimybių reaguoti į situacijas, vertinti jas, koreguoti. Matyt, jis irgi ieško tokios komandos, kuri atitiktų jo interesus ir vertybes. Tai, manau, ir yra svarbiausia priežastis“, – portalui lrytas.lt aiškino profesorius.

Jis sako nemanantis, kad visuomenėje kontraversiškai vertinami kai kurie prezidento pasisakymai taip pat galėjo prisidėti prie komandos pokyčių.

„Komanda yra prezidento valios vykdytoja ir jo minčių transliuotoja. Jie nuo savęs negali nieko pridėti, to ir nedaro. Turbūt prezidentui reikalinga kitokia stilistika, efektyvesnė retorika. Natūralu, kad jis to ieško ir dėl to jo komanda kinta“, – sakė L.Bielinis.

V.Valentinavičius: prezidento komanda silpna

Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojas, politologas dr. Virgis Valentinavičius teigė, kad komandas keisdavo ir kiti šalies prezidentai, tad ryškesnio byrėjimo jis neįžvelgia. Vis tik politologas atkreipė dėmesį, kad keičiasi ne patys svarbiausi prezidentūroje dirbantys žmonės, o kokybės tai neprideda.

„Manau, kad didžiausia šios prezidentūros problema yra ta, kad labai trūksta kompetencijų svarbiose srityse – vidaus politikoje, santykiuose su Vyriausybe, Seimu. Yra labai daug megėjiškumo, o vidaus politikos grupė yra absoliučiai silpna, visur dominuoja komunikacijos specialistai. Šie naujausi pakeitimai visiškai neliečia tų silpniausių sričių, jie yra neesminiai“, – portalui lrytas.lt komentavo V.Valentinavičius.

Kalbėdamas apie galimas pokyčių prezidentūroje priežastis, politologas išskiria tai, kad G.Nausėdai yra itin svarbus jo įvaizdis visuomenėje, taip pat jis neatmeta to, kad žmones iš prezidentūros veja ir asmeniškumai.

„Labai sunku atsikratyti įspūdžio, kad prezidentui svarbiausia yra tai, kaip jis atrodo – jo viešieji ryšiai. Tas užsivedimas ir susifokusavimas į viešuosius ryšius reiškia, kad prezidentui sunku susitelkti į turiningą politiką, į kažką, kas atneštų idėjų Lietuvos žmonėms. Vis atrodo, kad jam žymiai svarbiau, ką žmonės apie jį pagalvos, negu tai, ką jis realiai galėtų padaryti žmonėms.

Ir kitas dalykas, matyt, yra asmeniškumai. Vienas ilgam G.Nausėdos prezidentavimą apibrėžęs įvykis buvo trijų žurnalistų išvijimas iš prezidentūros. Jis paaiškino, kad čia yra jo asmeninis gimtadienis ir jis kviečia tuos, kurie jam patinka. Didelį vaidmenį vaidina tai, ar prezidentui kažkas patinka, ar nepatinka.

Tas smulkmeniškas suasmeninimas, asmeninės sąskaitos per daug dažnai matomos prezidento veiksmuose, pradedant žurnalistais ir baigiant ministrais, iš kurių reikalaujama atšalimo.

Kai žmonės prezidentūroje pradeda taip judėti, pradedi įtarti, kad kažkas kažkuo prezidentui neįtiko, ir to pakanka, kad reikėtų atsisveikinti. Prie bendros prezidentūros stilistikos prezidentas per daug peno duoda tokiems įtarimams“, – kalbėjo MRU politologas.

Paklaustas, ar šios priežastys galėtų ir toliau lemti žmonių kaitą prezidentūroje, jis svarstė, kad komanda iš esmės jau nuo pradžių nebuvo stipri.

„Kai prezidentas rinko komandą, jau buvo sunku sakyti, kad ji labai stipri. Taip pat ir beveik nei vieno pasikeitimo nebūtų galima vadinti jos stiprėjimu. Komanda atrodo arba silpnėjanti, arba išliekanti tokiame pačiame lygyje. Tas prezidento įsivaizdavimas, kas yra gera komanda, matyt, ne visiškai sutampa su publikos įsivaizdavimu, kas yra gera komanda“, – sakė V.Valentinavičius.

Traukiasi ir daugiau bendražygių

Be Algės Budrytės ir Antano Bubnelio iš prezidentūros traukiasi dar du komandos nariai. Taip pat prie jos jungiasi dvi naujos patarėjos – Ekonomikos ir Teisės grupėse.

A.Budrytę kanclerės pareigose pakeis Agila Barzdienė, Prezidentūros komunikacijai nuo šiol vadovaus buvusi finansų ministro Viliaus Šapokos atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česniulienė. Ji prieš tai dirbo finansų ministro patarėja, kiek anksčiau viešųjų ryšių konsultante, vadovavo „Rimi Lietuva“ komunikacijai, dirbo žurnaliste ir laidų vedėja.

Ji šiose pareigose pakeis Ridą Jasiulionį, kuris iš komukacijos vadovo pareigų Prezidentūroje pereina į kitas – koordinuos Prezidentūros bendradarbiavimą su visuomeninėmis organizacijomis.

Kaip pranešė Prezidentūra, A.Budrytė „ketina ieškoti naujų profesinių iššūkių“, ji eiti pareigas baigs kovo 12 dieną. A.Budrytė vadovavo prezidento Gitano Nausėdos rinkimų kampanijos štabui.

A.Bubnelis darbą Prezidentūroje baigia kovo viduryje. Pasak Prezidentūros, jis nusprendė grįžti į privatų sektorių.

Prieš ateidamas dirbti į Prezidentūrą A.Bubnelis dvejus metus buvo įmonės „Bitė Lietuva“ korporatyvinių reikalų ir ryšių su visuomene vadovas, anksčiau jis yra dirbęs vandens tiekimo bendrovėje „Vilniaus vandenys“, telekomunikacijų bendrovėje „Teo“, viešųjų ryšių įmonėse, naujienų agentūroje BNS.

Komunikacijos grupę taip pat palieka Ieva Elenbergienė, nusprendusi karjerą tęsti kitoje profesinėje srityje. Iš darbo Prezidento kabinete dėl asmeninių priežasčių nusprendė pasitraukti patarėjas Liutauras Galinis.

Prie Ekonominės ir socialinės politikos grupės komandos ketvirtadienį prisijungė Elena Mickevičienė, kuri pakeitė gruodžio mėnesį finansų viceministre tapusią Vaidą Česnulevičiūtę. E.Mickevičienė iki šiol dirbo agentūroje „Investuok Lietuvoje“.

Kovo 8 dieną darbą Prezidentūros Teisės grupėje pradės Simona Vilkelytė, kuri pastaruoju metu dirbo teisėjo padėjėja Lietuvos Aukščiausiajame Teisme.

Komanda byra jau ne pirmą kartą

Birželį iš pareigų prezidentūroje pasitraukė ir tuometinis vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, buvęs kariuomenės vadas Jonas Vytautas Žukas ir Švietimo, mokslo ir kultūros grupės vadovė Sonata Šulcė. Su komanda taip pat atsisveikino Komunikacijos grupei vadovavęs Aistis Zabarauskas, talkinęs G.Nausėdai dar rinkimų metu. Visi trys patarėjai dirbo prezidento komandoje nuo jo kadencijos pradžios.

Tuo metu G.Nausėda aiškino, jog patarėjai traukiasi dėl asmeninių priežasčių.

„Tai yra normalus procesas. Trys patarėjai iš tikrųjų pakeis savo darbo profilį. Mes kalbėjomės apie tai su jais, diskutavome jau kiek anksčiau. Tai yra visiškai planuoti dalykai. Mes tiesiog norėjome, kad tai būtų pateikta visuomenei vienu metu. Aš esu dėkingas absoliučiai visiems iš jų, kiekvienas iš jų savaip praturtino mūsų kolektyvą. Tik žinote, politika yra toks dalykas, kuris labai sunkiai pakenčia kitų dalykų konkurenciją.

Ne paslaptis, kad du iš trijų patarėjų turi mažus vaikus, šeimas, kurios taip pat reikalauja dėmesio. Kartais tas patarėjų darbas yra toks alinantis, kad tiesiog kitiems dalykams nebelieka laiko. Apie tai mes kalbėjomės, diskutavome, ir aš labai gerai suprantu tuos motyvus“, – sakė jis.

„Kita vertus, suprantu, kad tai yra galimybė atsinaujinti, perkrauti mūsų veiklą, pakeisti vienus žmones kitais, kurie atsineštų naują motyvaciją, naują energiją“, – akcentavo G.Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.