Stambulo konvenciją atidžiai nagrinėjantis G. Nausėda sveikina iniciatyvą dėl partnerystės įstatymo Paaiškino savo poziciją dėl A. Toliato

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad daug diskusijų sukėlusią Stambulo konvenciją jis labai atidžiai nagrinėja, tačiau teigia, kad ratifikuoti ją dar būtų per anksti. Jis taip pat tikisi, kad dėl Seime atsidūrusio partnerystės įstatymo bus ieškoma tinkamiausių sprendimų ir vienybės.

Gitanas Nausėda ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda ir Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen <br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 9, 2021, 3:33 PM, atnaujinta Mar 9, 2021, 4:31 PM

Antradienį prezidentas su Seimo valdyba aptarė Seimo pavasario sesijos darbus, koronaviruso valdymo situaciją ir kitus aktualiausius klausimus.

„Mes jau žvelgiame ir į priekį, kalbėdami apie po pandeminį laikotarpį. <...> Mes esame numatę tam tikras iniciatyvas, jos susijusios su ekonominėmis-socialinėmis problemomis“, – po susitikimo sakė G.Nausėda.

Pasak Seimo pirmininkės V.Čmilytės-Nielsen, aptartos ir sveikatos srities temos, Biudžeto ir finansų komiteto prioritetai, švietimo srities problematika, įskaitant Nacionalinį susitarimą dėl švietimo, taip pat žmogaus teisių situacija.

Paaiškino savo poziciją dėl A.Toliato

Kalbėdamas apie partnerystės įstatymą, prezidentas teigė, kad kol kas įstatymo projektų jis nematė, tačiau tikisi, kad procesas vyks sklandžiai. G.Nausėda sakė tikintis, kad Seime bus ieškoma tinkamiausių sprendimų ir bus siekiama susitarti vieningai. Jis taip pat pakomentavo ir daug diskusijų sukėlusią Stambulo konvenciją ir jo paties stojimą į kunigo A.Toliato pusę.

„Aš, kaip prezidentas, atidžiai seksiu šitą procesą, ir manau, kad šitas procesas turi pagaliau įgyti teisinę išraišką, ko iki šiol nedarėme ir vengėme. Iniciatyvos yra visiškai sveikintinos.

Stambulo konvencija yra rimtas dokumentas, kuriame kalbama tiek apie smurtą prieš moteris, tiek ir įvedama sąvoka „socialinė lytis“. <...> Aš jį tikrai atidžiai nagrinėju ir matau, kad kai kurios nuostatos yra susijusios ir su kai kuriomis pasekmėmis mūsų švietimui ir netgi žodžio laisvei. Todėl šį dokumentą mes turime labai gerai apsvarstyti, bet dėl paties ratifikavimo apsispręsti vėliau. Nes šiandien man labiausiai trūksta kultūringų diskusijų.

Kai kalbėjau apie A.Toliatą, kalbėjau apie jį kaip apie žmogų, kuris norėjo pradėti diskusiją kultūringomis priemonėmis, bet į jo kvietimą atsakyta ne tokiomis kultūringomis priemonėmis.

Šiandien aš galiu pasidžiaugti, kad tam tikri teigiami rezultatai matyti, matau vis daugiau rimtų, išsamių straipsnių, gvildenančių tiek vienus, tiek kitus Stambulo konvencijos aspektus, ir šitaip mes judame teisinga linkme“, – sakė G.Nausėda.

Prezidentas teigė pasigendantis pagarbos kitai nuomonei, o savo poziciją tik iliustravo kunigo A.Toliato pavyzdžiu. Jis taip pat pažymėjo, kad pasisako ne už skaldymą, o už vienijimąsi, bet norėjo savo pasisakymu atkreipti dėmesį į tai, kokia diskusijų kultūra šiuo metu yra Lietuvoje.

„Manau, kad mūsų diskusijų kultūroje slinktys įvyko per gerokai ilgesnį laiką ir mes turime grįžti prie pagarbaus tono, pagarbos kitaip manančiam. Šiandien pagarbos kitaip manančiam pasigendu iš abiejų pusių. Bet iliustravau savo apsisakymą kunigu Toliatu, nes jis tapo iš karto auka šitos diskusijos, nes šitaip neturėtų būti.

Šitoje vietoje žvelgiu į priekį ir tikiuosi didesnio mūsų susitelkimo, santarvės ir pagarbos sprendžiant svarbius XXI amžiaus klausimus“, – kalbėjo prezidentas.

Kiek anksčiau prezidentas tikino palaikantis kunigą Algirdą Toliatą, kuris savo socialiniame tinkle ragino pasirašyti peticiją prieš Stambulo konvencijos ratifikavimą. G.Nausėda tuomet tikino, kad šalyje susiformavo „viešoji inkvizicija“.

„Šiandien Lietuvoje susiformavo viešoji inkvizicija. Žmonės, kurie įsivaizduoja galį maišyti su purvais kitaminčius, daryti tą beapeliacine forma, ir kartais tiesiog šlykščia forma, ir jie laiko save nebaudžiamais. Manau, kad su šituo mes neturime taikstytis.

Šiandien aš stoju į pono, gerbiamo kunigo A.Toliato pusę pirmiausia todėl, kad aš stoju į jo, kaip žmogaus, pusę. Kokiai jis atstovauja pozicijai, tai yra išvestinis klausimas“, – sakė G.Nausėda.

Seimo pirmininkė teigė, kad artimiausiu metu tikimasi išsklaidyti visas dėl konvencijos kylančias abejones ir atsakyti į visuomenei rūpimus klausimus.

„Aš sutikčiau, kad Stambulo konvencijos atėjimas į Seimo salę turėtų būti pats paskutinis ilgo proceso etapas. Labai svarbu, kad tie klausimai, kurie kelia labai karštas ir aršias diskusijas, būtų išsiaiškinti ir išdiskutuoti kituose formatuose. Aš pati savo ruožtu ketinu prisidėti prie šios diskusijos, netgi inicijuoti ją, ir labai svarbu, kad, tiek žmogaus teisių srities ekspertai, tiek teisininkai, tiek žmonės dirbantys pagalbos centruose galėtų pasisakyti, ir kad galėtumėme padiskutuoti apie kai kurias sąvokas, kurios kelia klausimų.

Aš manau, kad ši diskusija yra nepaprastai svarbi ir neabejotinai prasminga. Viliuosi, kad per tą pusmetį iki rudens sesijos pradžios mes ją turėsime“, – sakė V.Čmilytė-Nielsen.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.