Vyriausybė apsisprendė: 45 Lietuvos savivaldybėse – švelnesnis karantinas, į mokyklas leido sugrąžinti pradinukus

Vyriausybė trečiadienį kiek sušvelnino karantino sąlygas 45 Lietuvos savivaldybėse, kuriose sergamumo rodiklis per pastarąsias dvi savaites siekia mažiau nei 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų, bei jose leido į mokyklas grįžti pradinukams. Numatyta, kad šių savivaldybių įstaigose pradinukų ugdymas bus vykdomas mišriu būdu, užtikrinant ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas taisykles.

Moksleiviai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla<br>V.Skaraičio nuotr.
Moksleiviai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Moksleiviai<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mokymasis<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokymasis<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokymasis<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokymasis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 17, 2021, 2:17 PM, atnaujinta Mar 17, 2021, 3:34 PM

Tuo tarpu likusiose 15-oje savivaldybių bus tęsiamas nuotolinis ugdymas, eiti moksleiviams į klases čia bus leidžiama tik vykdant bandomuosius projektus, kai užtikrinamas mokyklos bendruomenės testavimas kaupinių metodu.

Tyrimai kaupiniais išliks tik dalyje savivaldybių

Pagal sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio siūlymą pritarta, kad 45 savivaldybių įstaigose pradinukų ugdymas būtų vykdomas mišriu būdu, užtikrinant ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas taisykles – asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Atnaujinti kontaktinį ugdymą pritarta šiose savivaldybėse: Akmenės rajono, Alytaus miesto, Alytaus rajono, Anykščių rajono, Birštono, Biržų rajono, Druskininkų, Elektrėnų, Ignalinos rajono, Jonavos rajono, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kaišiadorių rajono, Kalvarijos, Kauno miesto, Kauno rajono, Kazlų Rūdos, Kelmės rajono, Kėdainių rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Lazdijų rajono, Mažeikių rajono, Molėtų rajono.

Taip pat Pagėgių, Pakruojo rajono, Palangos miesto, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Prienų rajono, Radviliškio rajono, Raseinių rajono, Rietavo, Rokiškio rajono, Skuodo rajono, Šakių rajono, Šiaulių miesto, Šiaulių rajono, Šilalės rajono, Šilutės rajono, Tauragės rajono, Telšių rajono, Ukmergės rajono, Vilkaviškio rajono, Zarasų rajono savivaldybėse.

I.Šimonytė: į besikeičiančią situaciją bus reaguojama

Premjerė Ingrida Šimonytė po Vyriausybės posėdžio sakė, kad pradinukų grąžinimas į mokyklas kelia riziką, tačiau į besikeičiančią situaciją bus reaguojama.

„Labai gerai suprantame, kaip sunku ypatingai mažiausiems vaikams mokytis nuotoliu, dėl to šitą riziką prisiėmėme. Kiekvienas rizikos prisiėmimas yra susijęs su tuo, kad epidemiologinė padėtis gali negerėti taip greitai, arba pradėti blogėti, ir turime tai matyti“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Pasak I.Šimonytės, tyrimai kaupiniais išliks tik tose savivaldybėse, kuriose epidemiologinė situacija šiuo metu yra blogesnė, visoms kitoms savivaldybėms tokio testavimo taikyti nereikės. Vis tik ji pažymėjo, kad į testavimą kaupiniais ir toliau bus investuojama, nes jie yra efektyvūs ne tik ugdyme, bet ir didesnėse įmonėse.

Paskiepyta jau per 35 tūkstančius pedagogų

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sakė besidžiaugianti, kad į mokyklas sugrįš pradinukai, ji taip pat pažymėjo, jog visose mokyklose ir toliau turės būti laikomasi visų saugumo reikalavimų.

„Labai džiaugiuosi, kad po truputį vaikai sugrįžta į mokyklas. Esu visiems dėkinga už kantrybę. <...> Tose savivaldybėse, kuriose sergamumas viršija 200 atvejų 100 tūkstančiui gyventojų, bus galima grįžti tokiu atveju, jei mokyklų bendruomenės sutinka testuotis kaupinių metodu“, – pažymėjo ministrė.

Pasak ministrės, šiuo metu yra paskiepyta apie 36 tūkstančius ugdymo įstaigų darbuotojų, kitiems ir toliau bus rekomenduojama testuotis.

„Didelė dalis pradinių klasių mokytojų jau yra paskiepyta, vidutiniškai 60 procentų, plius 20 procentų yra tokių mokytojų, kuriems dėl objektyvių priežasčių negalima skiepytis arba kurie turi imunitetą“, – sakė J.Šiugždinienė.

Ministrė pažymėjo, kad pradinukams kaukės nebus privalomos, tačiau konsultacijose dalyvausiantys abiturientai jas dėvėti turės. Testavimas, pasak jos, taip pat nėra privalomas, bet bus raginama tą daryti.

45 savivaldybėse – laisvesnės karantino sąlygos

Vyriausybė, atsižvelgdama į minėtose 45 Lietuvos savivaldybėse fiksuojama geresnę sergamumo koronavirusu situaciją, trečiadienį nusprendė tokiose savivaldybėse nustatyti švelnesnes karantino sąlygas nei likusiose.

„Atsižvelgiant į tai, kad kai kurių šalies savivaldybių teritorijose stebimas COVID-19 ligos atvejų mažėjimas, ir siekiant palaipsniui švelninti karantino režimo priemones, siūloma įtvirtinti galimybę kai kuriose savivaldybėse, kuriose 14 dienų COVID-19 ligos sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų yra mažiau kaip 200 atvejų, nustatyti kitas karantino režimo priemones nei visoje šalyje“, – sakė sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys.

Bibliotekos. Savivaldybėse, kuriose 14 dienų koronaviruso infekcijos sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų yra mažiau kaip 200 atvejų, bus leidžiama fiziškai aptarnauti lankytojus bibliotekų ir valstybės archyvų skaityklose ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus vienos šeimos ar vieno namų ūkio narius.

Neformalusis ugdymas. Kartu leidžiami ir neformaliojo vaikų švietimo užsiėmimai uždarose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 5 vaikai ir užtikrinamas 30 kv. metrų paslaugos teikimo plotas vienam vaikui. Taip pat pritarta leisti ir neformaliojo suaugusiųjų švietimo užsiėmimus uždarose erdvėse, kai dalyvauja ne daugiau kaip 5 asmenys ir užtikrinamas 30 kv. metrų paslaugos teikimo plotas vienam asmeniui.

Brandos egzaminai. Priimti pakeitimai ir švietimo veiklos organizavimo ir vykdymo srityje. Atsižvelgiant į tai, kad artėja brandos egzaminai, leidžiama organizuoti konsultacijas įprastu (kontaktiniu) būdu ne daugiau kaip 5 vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniams.

Dalis mokyklų jau atsivėrė

Šiuo metu į mokyklas pradinukams galima grįžti tik tuo atveju, kai yra užtikrinamas moksleivių ir pedagogų testavimas kaupinių metodu. Pirmoji ugdymo įstaiga šalyje, išbandžiusi šį metodą – sostinės kunigaikščio Gedimino progimnazija.

Šiuo metu mokytis kontaktiniu būdu sugrįžo keturių Vilniaus mokyklų pradinukai kunigaikščio Gedimino progimnazijoje, „Vyturio“ pradinėje mokykloje, Baltupių progimnazijoje ir Jono Basanavičiaus progimnazijoje.

Taip pat Vyriausybė leido artimiausiu metu tai padaryti dar maždaug 60-yje šalies įstaigų ir tokį testavimo būdą taikyti dar 25-ose savivaldybėse. Tiesa, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) trečiadienį patikino, kad šiuo metu kaupinių tyrimai vyksta tik Vilniuje.

„Vakar dienos duomenimis, kaupinių PGR tyrimų atlikimą verifikavusi Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, kurios ir atlieka ugdymo įstaigų kaupinių PGR tyrimus Vilniaus mokyklose. Kaupinių PGR tyrimus atliks ir kitos laboratorijos.

Kad galėtų atlikti šiuos tyrimus, kitos laboratorijos turi verifikuotis kaupinių PGR metodą savo laboratorijose“, – rašoma trečiadienį ministerijos pateiktame atsakyme BNS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.