Pasiūlymą Vyriausybei turintis R. Šimašius paaiškino Imuniteto paso privilegijas: leistų grįžti į kavines, atvertų įstaigas

Vilniaus meras Remigijus Šimašius siūlo leisti paskiepytiems, persirgusiems arba neigiamą COVID-19 testą turintiems žmonėms naudotis tam tikromis paslaugomis, pasinaudojant Vilniaus siūlomu Imuniteto pasu. Pasak mero, tai leistų atsiverti kultūros, maitinimo, sveikatingumo ir kitiems žalą per pandemiją patyrusiems sektoriams.

Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcina<br>V.Skaraičio nuotr.
Vakcina<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Skiepai<br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Šimašius<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 19, 2021, 9:52 AM, atnaujinta Apr 11, 2021, 11:08 PM

Imunitetą turi apie 17 proc. gyventojų

Pasak mero, toks Imuniteto pasas galiotų trim grupėms asmenų: paskiepytiems nuo COVID-19, persirgusiems ir turintiems imunitetą, taip pat turintiems ne senesnį kaip 48 arba 72 val. testą.

„Natūralu, kad, jeigu žmogus turi vieną iš šių savybių, tai jis gali turėti šiek tiek daugiau galimybių – ir judėti tarp savivaldybių, ir dirbti tam tikrus darbus, ir naudotis tam tikrom paslaugom, ir matytis su žmonėmis. Ką noriu pabrėžti, kad tai būtų galimybė, jokios prievartos, jokios diskriminacijos“, – kalbėjo meras.

R.Šimašiaus teigimu, apie 17 procentų šalies gyventojų jau turi imunitetą, tačiau tai jų neatleidžia nuo ribojimų.

„SAM duomenimis, apie pusę milijono Lietuvos gyventojų jau turi imunitetą nuo koronaviruso. Vilniuje skaičiai irgi dideli, tai, galima sakyti, kad nemaža visuomenės dalis iš esmės jau yra saugi, o apribojimai taikomi kol kas visiems.

Norint išeiti iš situacijos sklandžiai, reikia šaudyti taikliau. Idėja paprasta – turėti Imuniteto pasą. Tai nebūtinai galėtų būti popierinis dokumentas, o galėtų būti ir įskiepis „Korona stop“ programėlėje“, – aiškino R.Šimašius.

Galėtų startuoti jau gegužę

R.Šimašiaus teigimu, Imuniteto paso idėja jau aptarta tiek su premjere, tiek su Sveikatos apsaugos ministerija. Šiuo metu laukiama jų išvadų.

„Gegužės mėnesio pradžioje galėtumėme startuoti“, – patikino jis.

Meras įvardijo, kad paprasčiausias būdas pasui būtų įskiepis „Korona stop“ programėlėje. Joje būtų ir specialus QR kodas, kuris ir parodytų, ar žmogus atitinka vieną iš nurodytų kriterijų. Pasak R.Šimašiaus, Imuniteto pasas padėtų išplėsti ir testavimo apimtis, taip pat padidintų naudojimąsi „Korona stop“ programėle.

Imuniteto pasas uždegtų žalią šviesą:

● Paskiepytiems nuo COVID – bent keletui mėnesių;

● Persirgusiems ar turintiems antikūnų – iki 90 dienų;

● Turintiems neigiamą testą – 48 arba 72 val. nuo testo.

Nerimaujantiems dėl duomenų apsaugos meras patvirtino, kad bus ieškoma geriausių sprendimų.

„Duomenų apsauga yra labai svarbu, todėl žiūrėkime, kaip padaryti, kad būtų gerai. Nuotrauka ir kiti duomenys yra ir asmens tapatybės kortelėje, bet tai nereiškia, kad pažeidžiamas duomenų apsaugos reglamentas. Šiuo atveju yra temų, bet visos jos išsprendžiamos, jei jas norima spręsti. Nematau jokių problemų su duomenų apsauga“, – aiškino meras.

Savo idėją meras penktadienį paskelbė feisbuke.

„Reikia planuoti bent tris ėjimus į priekį, todėl jau dabar laikas turėti išėjimo iš pandemijos strategiją – Vilnius siūlo Imuniteto pasą.

Negalime remtis vien dviem kraštutinumais – viskas apribota arba viskas leidžiama. Laikas išnaudoti testavimo ir vakcinos sukurtus saugiklius, todėl siūlome atverti dalį paslaugų turintiems COVID-19 imunitetą“, – feisbuke rašė R.Šimašius.

„Kaip tai veiktų praktikoje? Jūs pasidarote greitąjį testą, per 15 min. atsakymas atsiranda e.sveikata.lt sistemoje ir galioja nustatytą laiką. Iš ten QR kodo pavidalu – kad ir korona stop programėlėje.

Ją parodę, tarkime, prie įėjimo į teatrą, jūs patenkate į vidų. Taip pat galite susitikti su savo tėvais. Taip pat galite dirbti teikdami dabar neleidžiamas paslaugas ar tomis paslaugomis naudotis.

Kokia iš to nauda? Stabdytume viruso plitimą – daug daugiau žmonių norėtų reguliariai testuotis; padėtų atsidaryti verslams – valstybė sutaupytų lėšų dotacijoms; padėtų visuomenei atstatyti stipriai pablogėjusią emocinę sveikatą“, – dėstė Vilniaus miesto meras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.