Atlyginimų nesulaukiantys Pravieniškių pareigūnai: „Neįsivaizduojame, kas bus toliau“

Neseniai Pravieniškių pataisos namų darbuotojai viešai prabilo apie tai, jog buhalterijos funkcijas iš įstaigos perdavus Nacionaliniam bendrųjų funkcijų centrui (NBFC) prie Finansų ministerijos kiekvieną mėnesį vėluoja atlyginimai, o atostoginiai darbuotojus pasiekia vėliau nei nustato Darbo kodeksas, viršvalandžiai ir kiti priedai skaičiuojami netiksliai.

 Pravieniškių darbuotojai nerimauja dėl vėluojančių atlyginimų.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Pravieniškių darbuotojai nerimauja dėl vėluojančių atlyginimų.<br> Lrytas.lt koliažas.
Pravieniškių darbuotojams vėluoja atlyginimai.<br>G.Šiupario nuotr.
Pravieniškių darbuotojams vėluoja atlyginimai.<br>G.Šiupario nuotr.
Pravieniškių darbuotojams vėluoja atlyginimai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pravieniškių darbuotojams vėluoja atlyginimai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darbuotojai nesulaukia atlyginimų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Darbuotojai nesulaukia atlyginimų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pravieniškių darbuotojai nerimauja dėl atlyginimų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pravieniškių darbuotojai nerimauja dėl atlyginimų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pravieniškių darbuotojai nerimauja dėl vėluojančių atlyginimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pravieniškių darbuotojai nerimauja dėl vėluojančių atlyginimų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Mar 20, 2021, 6:43 PM

„Chaosas“, – taip vienu žodžiu situaciją apibūdina pareigūnai, dirbantys Pravieniškių pataisos namuose ir Laisvės atėmimo vietų ligoninėje.

Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (LRITĮPS) pirmininko Kęstučio Pauliuko, kiekvieną dieną tiek atstovai, tiek pirmininkas gauna narių skundų dėl vėluojančių atlyginimų, atostoginių, netikslių skaičiavimų.

„Apie šią problemą užsiminiau susitikimo su Teisingumo ministre metu. Tačiau niekas nesikeičia. Nuo sausio 1 d. bent jau Pravieniškių pataisos namų ir Laisvės atėmimo vietų ligoninėje dirbantys pareigūnai laiku negauna atlyginimo, atostoginių, o priedai ir priemokos netiksliai skaičiuojami. Tai didelė problema, kuri gilėja“, – sakė LRITĮPS pirmininkas K.Pauliukas.

Bendraudamas su naujienų portalo lrytas.lt K.Paulikas patikino, kad pareigūnai dėl šios situacijos nuolat teikia tarnybinius pranešimus. „Pokyčių nėra ir neketiname ilgiau tylėti. Pareigūnai turi gauti savo darbo atlygį laiku. Nei bankai, nei institucijos, kurioms turime mokėti mokesčius, mūsų neklausia, ar turime pinigų, privalome mokėti. Tai, ką užsidirbome, turime gauti laiku“, – sakė jis.

Anot pašnekovo, bent jau kol kas nei atsiprašymo dėl šių nesklandumų nei jokio kito gesto nėra sulaukta.

„Stebėsime, kokia situacija bus balandžio pradžioje, nes gali nutikti taip, kad problemų bus dar didesnių. Šiuo metu problemų yra ne tik su pačiu pareigūnų atlyginimų skaičiavimu, bet ir išmokėjimu“, – sakė jis ir pridūrė, kad išgirstas paaiškinimas, jog buhalteriai nespėja laiku atlikti darbų, pareigūnų neįtikina: „Tokiu atveju reikia samdyti privačias įmones, kurios sugeba ir gali dirbti, nes pareigūnai bankams ir kitoms atsiskaitymo vietoms tokio paaiškinimo pateikti negali“.

Skundžiasi nemaloniu bendravimu

K.Paulikas prisiminė, kad panašioje situacijoje buvo atsidūrę policijos pareigūnai, kurie įvairius trukdžius kentė pusę metų, o aplinkosaugos pareigūnai – net trejus.

Pareigūnai labai nusivylę ir šiuo metu jų atlyginimus skaičiuojančių buhalterių elgesiu. „Telefono ragelio nekelia, nepaaiškina, pateikia atsakymus vienu žodžiu, ar atkerta, kad „paskaičiavau ir taip turi būti“. Pareigūnai nesulaukia paaiškinimų, pokalbio metu metamas telefono ragelis“, – problemas vardijo K.Paulikas ir patikino, kad nereikėtų nustebti, jei balandį įkalinimo įstaigose dirbantys pareigūnai išeis į gatves.

Metus pradėjo nesusipratimais

Kaip papasakojo LRITĮPS atstovė Pravieniškių pataisos namų 1 sektoriuje Česlova Masevičienė, nuo sausio 1 d. pasikeitus mokėtojui, įsivyravo visiškas chaosas.

„Pareigūnai labai pikti, nes jų atlyginimai ir taip nedideli. Daugelis yra paėmę kreditus, kuriuos privalu mokėti laiku, tam tikrą dieną, vėluojant atlyginimams tai tampa tikru iššūkiu. Trečią mėnesį situacija bloga. Nėra taip buvę anksčiau, kad pareigūnai nebūtų laiku gavę atlyginimo ar atostoginių prieš atostogas. Dabar tapo norma atostoginiai – sugrįžus po atostogų“, – kalbėjo Č.Masevičienė.

Č.Masevičienė prisiminė, jog anksčiau dirbusios įstaigos buhalterės klaidų nedarydavo, o procesas vyko labai sklandžiai.

„Įtampų kupiname darbe mums dar prisidėjo ir rūpestis dėl pinigų: ar gausime juos laiku, ar visus, kiek priklauso, kada? Sutikite, tai nenormalu“, – sakė profesinės sąjungos atstovė Pravieniškių pataisos namų 1 sektoriuje.

Č.Masevičienei pritaria ir Linas Tarnauskas, LRITĮPS skyriaus pirmininkas Laisvės atėmimų vietos ligoninėje.

„Įprastai Laisvės atėmimo vietų ligoninėje atlyginimai buvo mokami nuo sausio 5 iki 8 d. Tačiau šiais metais staiga atlyginimų mokėjimas sutriko. Neseniai gavome pranešimą, kad atlyginimai bus mokami iki 12 d. Daug žmonių paėmusių paskolas, įmokų datą pasirinkę pagal atlyginimo mokėjimą, dabar susiduria su rūpesčiu, kaip neįsiskolinti bankui, kai atlyginimas nuolat vėluoja. Norisi apibrėžtumo, jeigu iki šiol daug metų atlyginimas buvo mokamas iki mėnesio 8 dienos, kodėl tai turėtų keistis?“ – stebisi L.Tarnauskas.

Pasak L.Tarnausko, kyla klausimas, ar pinigai iš kažkur laiku nepervedami , ar yra kokios kitos problemos.

„Tikriausiai visus juos pats laikas užduoti Kalėjimų departamentui“, – sako pareigūnas.

Apie blogą situaciją dėl laiku negaunamų pinigų pasakojo ir Ina Širvinskienė, LRITĮPS atstovė Pravieniškių pataisos namuose – atvirojoje kolonijoje 2 sektoriuje.

„Atlyginimų, važiavimo išlaidų kompensavimo ir atostoginių mokėjimai vėluoja nuo š.m. sausio, kai ši funkcija buvo perduota Nacionaliniam bendrųjų funkcijų centrui. Iki šių metų dėl mokėjimų pas mus problemų nebūdavo. Yra žmonių, kurie yra negavę nedarbingumo išmokų, vėluoja atlygimų, atostoginių mokėjimas. Daug neattitikimų skaičiuojant priedus ir priemokas, viršvalandžius, dėl klaidingo skaičiavimo išmokami per maži priedai, pavyzdžiui vietoj 10 procentų už pavojingumą, paskaičiuojami tik 5 procentai“, – apie situaciją pasakojo I.Širvinskienė.

Neapsikentusi netvarkos galiausiai I.Širvinskienė pati paskambino į centrą buhalterei, jai buvo paaiškinta, kad viena buhalterė nedarbingume, kitai – didelis krūvis.

„Keista, kai dideliame centre vyksta tokie dalykai. Nėra kam skaičiuoti atlyginimo. Paskambinus, atsiprašinėjama, kad trūksta darbuotojų. Tai labai keista, nes kai bandė įsidarbinti buhalterės, dirbusios šioje sistemoje ir gerai išmanančios specifiką, jų niekas į darbą nepriėmė. O dabar pasirodo ir žmonių trūksta, ir kompetencijų“, – sakė I.Širvinskienė.

Pasak I.Širvinskienės, pareigūnai labai pikti ir dėl vėlavimų yra pasirengę net rengti protesto akcijas, nes pažadai, kad viskas susitvarkys, tėra tik pažadai.

„Situacija nepatenkinta ir įstaigos vadovybė, nes matydama, kad vėluojama atsiskaityti su pareigūnais, centras laiku neperveda atostoginių, prognozuoja, jog kils darbo organizavimo problemų, nes pareigūnai turės teisę į daugiau atostogų dienų, o tai reiškia ir finansinę naštą įstaigai“, – kalbėjo I.Širvinskienė.

Darbo kodekse nustatyta, jog jeigu darbdavys uždelsė atsiskaityti už kasmetines atostogas, laikotarpis, kurį buvo uždelsta atsiskaityti, pridedamas prie kitų kasmetinių atostogų, jeigu darbuotojas pateikė prašymą per pirmas tris darbo dienas po kasmetinių atostogų.

Permoka net 400 eurų

Danutė Kazlauskienė, LRITĮPS atstovė Pravieniškių pataisos namų 3 sektoriuje, papasakojo, kad atlyginimai ir jiems vėluoja antras mėnuo, o juos skaičiuojanti centro buhalterė pripažįsta, jog skaičiuoti atlyginimus, priedus, priemokas pareigūnams pagal suminę darbo laiko apskaitą jai yra labai sunku.

„Akivaizdu, kad arba nepakanka dirbančių su mūsų įstaiga buhalterijos darbuotojų, arba jie neišmano specifikos. Tačiau dėl to neturėtų kentėti pareigūnai. Tos klaidos skaičiuojant, kai nepriskaičiuojamos dirbtos valandos, neteisingai mokami pinigai erzina ne juokais. Nejau mes turėsite dar ir patys tapti buhalteriais ir pasiskaičiuoti, kad Nacionalinis mokėjimų centras mūsų nepagautų“, – sako D.Kazlauskienė.

Pasak D.Kazlauskienės, blogai skaičiuojama už darbą naktį, viršvalandžius, o atostoginiai vėluoja nenormaliai ilgai, pasitaiko atvejų, kai pareigūnai juos gauna po atostogų, o ir algų mokėjimas neturėtų vėluoti, nustatyta, jog jis tam tikromis dienomis mokamas, taip ir turėtų, kaip kad anksčiau.

Jau po pokalbio su D.Kazlauskienė, kovo 10 d. ji pranešė, kad gavus atsiskaitymo lapelius, kurie beje taip pat ateina ne laiku, o kada papuola, paaiškėjo, kad bent jau jai atlyginimas paskaičiuotas neteisingai, permoka net 400 eurų.

„Situacija yra tokia prasta, kad blogiau būti negali. Todėl kviečiame visus pareigūnus, profesinės sąjungos narius, nesvarbu kurioje įstaigoje jie dirba, jeigu tik susiduria su atlyginimų mokėjimo, priedų ir priemokų neteisingu skaičiavimu, atostoginių vėlavimu, kreiptis į mus ir pranešti apie tai. Įvertinsime ar tai tik Pravieniškių problema, ar su ja susiduria ir kitose bausmių vykdymo vietose dirbantys pareigūnai ir spręsime kaip jiems kuo greičiau padėti“, – sakė LRITĮPS pirmininkas.

NBFC: „Trikdžiai šalinami“

Nacionalinio bendrųjų funkcijų centro patarėjas komunikacijai Mantas Banys teigė, kad Sausio 18 d. NBFC gavo Pravieniškių pataisos namų raštą, kuriame išdėstyti kylantys laikini trikdžiai. „Taip pat esame sulaukę pavienių darbuotojų skambučių ar elektroninių laiškų. Stengiamės atsakyti į visas užklausas, išlaikyti dialogą tarp įstaigos, jos darbuotojų ir NBFC. Tikime, kad trikdžiai yra laikini ir išsprendžiami“, – teigė jis ir patikslino, kad šiuo metu dedamos visos pastangas, kad šie trikdžiai nepasikartotų ir tai sukeltų kuo mažiau nepatogumų minimų įstaigų darbuotojams.

M. Banys informavo, kad Iš viso NBFC buhalterinės apskaitos funkciją atlieka 143 įstaigoms, kuriose dirba daugiau kaip 18 tūkst. darbuotojų:„Šiuo metu galime kalbėti apie trikdžius 2 įstaigose, tarp jų Pravieniškių pataisos namai ir Laisvės atėmimo vietų ligoninė, kuriose dirba apie 1000 darbuotojų. Kadangi mokėjimai vyko dalimis, dalis darbuotojų galėjo susidurti su vėlavimais“.

Svarbiausios priežastys, anot M.Banio, lėmusios trikdžius – tai skirtingos darbo užmokesčio informacinės sistemos, kurias naudoja NBFC ir minimos įstaigos, bei darbuotojų stygius, su kuriuo didžiąja dalimi jau susitvarkėme.

Remiantis Vyriausybės nutarimu nuo 2021 m. sausio 4 d. Nacionaliniam bendrųjų funkcijų centrui (NBFC) buvo paskirta atlikti Teisingumo ministerijos ir 16 jai pavaldžių įstaigų buhalterinės apskaitos funkciją.

„Paprastai nuo darbuotojų paieškos skelbimo, atrankos ir įdarbinimo gali užtrukti iki 6-7 savaičių. Taip pat naujiems darbuotojams reikalingas laikotarpis, per kurį jie adaptuojasi naujame darbe ir tik tuomet jie gali pilnu pajėgumu atlikti savo darbines funkcijas. Deja, situacija buhalterių darbo rinkoje yra pakankamai įtempta, trūksta šios srities specialistų. Todėl darbuotojų įdarbinimas užtruko ilgiau, nei mums to norėjosi“, – aiškino M.Banys.

Nauja komanda sukomplektuota

Jis patikino, kad siekiant išspręsti žmogiškųjų išteklių trūkumo klausimą nuolat centralizuojamų įstaigų darbuotojai nuolat kviečiami dalyvauti konkursuose ir prisijungti prie NBFC komandos ir panaudoti savo ilgametę patirtį, tačiau statistika rodo, kad pas mus pas tokių buhalterių ateina apie 10 proc.

„Kita objektyvi priežastis sukėlusi trikdžių buvo tai, kad centralizuojamų įstaigų naudojamos darbo užmokesčio apskaitos sistemos yra riboto funkcionalumo, o tai iš mūsų specialistų pareikalavo labai daug rankinio darbo. Pereinamuoju laikotarpiu rankinis darbas ir dėl to išaugusios laiko sąnaudos lėmė vėlavimus ir klaidas.

Kaip minėjome situacija yra žinoma ir aktyviai sprendžiama. Šiuo metu jau turime sukomplektavę specialistų komandą, kuri aptarnauja šias įstaigas. Artimiausiu metu planuojame susitikimus su įstaigomis, bendraujame su darbuotojais. Tikime, kad geresnė tarpusavio komunikacija padės išspręsti laikinus trikdžius“, – sakė M. Banys.

Paklaustas, kada būtų galima tikėtis, kad buhalterinė apskaita jau ims veikti be trikdžių, NBFC atstovas patikino, šiuo metu darbuotojų komanda, aptarnaujanti minimas įstaigas, jau sukomplektuota ir tikimasi, kad nuo ateinančio mėnesio darbo užmokesčio vėlavimų nebus arba jie bus neženklūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.