Socialdemokratai pažėrė kritikos valdantiesiems: „Vyriausybė tampa nenuspėjamu ir nepatikimu partneriu“

Socialdemokratų frakcijos narys Gintautas Paluckas sako, jog kai kurios Vyriausybės taikomos karantino priemonės jau yra diskriminuojančios, ir pastebi, kad ji tampa „nepasitikėjimą keliančiu partneriu“.

Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas<br>V.Skaraičio nuotr.
Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija.<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos socialdemokratų partija.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2021-04-08 10:20, atnaujinta 2021-04-11 23:18

Ketvirtadienio rytą Seimo socialdemokratų frakcija surengė spaudos konferenciją, kurioje aptarė Vyriausybės taikomas karantino priemones ir pateikė savo siūlymus.

Frakcijos narys Gintautas Paluckas pabrėžė, jog su karantinu susiję valdančiųjų sprendimai šiuo metu kelia nerimą tiek visuomenei, tiek verslui.

„Pastarųjų savaičių Vyriausybės sprendimai sudaro įspūdį, kad Vyriausybė tampa nenuspėjamu ir nepatikimu partneriu tiek verslui, tiek visuomenei, nes sprendimų pagrįstumas, racionalus argumentų pateikimas ir gebėjimas juos pateikti visuomenei palieka pageidauti tik geresnio.

Šiandien matome labai aiškią lyderystės krizę, nes dalis sprendimų patikėti ekspertų tarybai, dalis – sveikatos apsaugos ministrui, dar dalis – kitiems ministrams, kurie vieną dieną šneka viena, o kitą dieną premjerė neigia ar keičia žodžius.

Tai sukuria neapibrėžtumo, nepasitikėjimo atmosferą, kurioje mes jau gyvename kelis pastaruosius mėnesius“, – kalbėjo G.Paluckas.

Prognozuoja bankrotų bangą

Pasak jo, karantino taikomos priemonės verslui šiuo metu yra diskriminacinės.

„Niekaip nesuprantama, kodėl vieni verslai didesnėse parduotuvėse negali dirbti, kai toje pačioje turgavietėje ant prekystalio prekiauti galima. To nesuprantame ne tik mes, bet ir žmonės, dirbantys tose srityse. Čia reikalingi skubūs sprendimai“, – teigė LSDP narys.

G.Paluckas tikino, kad šiuo metu reikia kuo greičiau atnaujinti ir nuomos mokesčio kompensavimo mechanizmą.

„Viso Ekonomikos komiteto vardu norime paprašyti nedelsiant atkurti nuomos mokesčio kompensavimo mechanizmą. Adekvataus pakaitalo anksčiau galiojusiai nuomos kompensavimo sistemai vis dar Lietuvoje nėra, ir didžiausia finansinė našta susidaro nuo nuomos mokesčio, kuris nėra nei sustabdytas, nei atidėtas.

Kalbamės su verslo asociacijomis, jeigu greitu metu nebus sprendimų arba nebus atlaisvinta prekyba, per Lietuva nuvilnys valdomų bankrotų banga“, – kalbėjo G.Paluckas.

Imuniteto pasas – diskriminacinis

Frakcijos narys Eugenijus Sabutis kalbėjo, kad viena iš pagrindinių problemų, su kuria susiduria ši Vyriausybė – netinkama ir netiksli komunikacija.

„Matome blaškymąsi, matome skirtingų žinučių siuntimą visuomenei ir kitiems politikams, ir tai sukelia labai didelį neaiškumą ir neapibrėžtumą. Ką tai pagimdo – pyktį, nepasitenkinimą, įvairių sąmokslo teorijų kūrimą. Valdžia ir Vyriausybė turi aiškiai pasakyti, ką ir kodėl daro, kokie to tikslai“, – kalbėjo E.Sabutis.

Kalbėdamas apie masinę vakcinaciją E.Sabutis teigė, jog šį reikalą reikėtų patikėti pačioms savivaldybėms.

„Savivalda prašo labai nedaug – aiškaus finansavimo ir galimybės patiems nuspręsti. Galime pamatyti, kad Vilniaus savivalda ir kitos gali masinį vakcinavimą patys susiplanuoti ir tikrai gerai padaryti. Kaip tai daryti – palikime jiems, nenurodinėkime ir smulkiai nekontroliuokime“, – aiškino LSDP frakcijos narys.

„Labai užsižaista ir su prioritetinėmis eilėmis. <...> Iš kitų valstybių aiškiai matome sėkmės formulę – kuo daugiau vakcinuoji žmonių, tuo geresnė padėtis visuomenės sveikatos tampa. Pagrindinis tikslas yra pasiekti 70 procentų vakcinavimą visos Lietuvos žmonių populiacijos.

Jei yra dalis atsisakančių, leiskime savivaldai pačiai nuspręsti, ką toliau vakcinuoti, jei yra atliekamų vakcinų“, – pridūrė jis.

Kritikos socialdemokratai turėjo ir siūlomam Imuniteto pasui. Pasak G.Palucko, jis yra netinkamai „suplaktas“ su Europos siūlomu žaliuoju pasu, ir yra diskriminacinis.

„Čia yra vienas iš pavyzdžių, kaip įmanoma įdomią idėją sukompromituoti, nesugebant net paaiškinti, kaip ji bus taikoma. Išmesta į eterį ji sulaukė milžiniško pasipriešinimo ir jis yra visiškai natūralus ir suprantamas. Tai, kaip ji pristatyta, ji akivaizdžiai yra diskriminacinė.

Antras dalykas – žmonės nuoširdžiai nuogąstauja, kad jie bus atriboti ne tik nuo viešųjų paslaugų ar galimybės judėti, bet galimai atriboti ir nuo savo darbo vietų“, – kalbėjo G.Paluckas.

„Galiu palinkėti Vyriausybei tik geresnio įsiklausymo. Žmonės kalba, nes turi tokią teisę kalbėti. Vyriausybė tarnauja žmonėms, o ne savo išsikeltiems, bet žmonėms nesuprantamiems tikslams“, – pridūrė LSDP narys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.