Turtuolio sūnus rėžė apie išpuolio rengėjus: „Siekė, kad netrukdyčiau perimti tėvo turtą“

„Girdėjau, kad su manimi norėjo susidoroti“, – teigė Rokas Karpis paaiškėjus, kad jam, mirusio verslininko Raimondo Karpavičiaus sūnui, buvo planuojama pakišti narkotikų.

 Po sunkios smegenų ligos mirusio milijonieriaus sūnus R.Karpis yra girdėjęs, kad prieš jį rezgami planai. Jį sukompromituoti galėjo siekti dėdė H.Karpavičius.<br> Asmeninio albumo nuotr.  
 Po sunkios smegenų ligos mirusio milijonieriaus sūnus R.Karpis yra girdėjęs, kad prieš jį rezgami planai. Jį sukompromituoti galėjo siekti dėdė H.Karpavičius.<br> Asmeninio albumo nuotr.  
R.Karpis tvirtino, kad jam net nebuvo pranešta apie tėvo laidotuves. <br> Asmeninio albumo nuotr.  
R.Karpis tvirtino, kad jam net nebuvo pranešta apie tėvo laidotuves. <br> Asmeninio albumo nuotr.  
 R.Karpavičius mielai laiką leisdavo su anūkais.<br> Asmeninio albumo nuotr.  
 R.Karpavičius mielai laiką leisdavo su anūkais.<br> Asmeninio albumo nuotr.  
 R.Karpavičius su pirmąja žmona Audrone gyveno iki pat 2018 metų lapkričio. <br> Asmeninio albumo nuotr.  
 R.Karpavičius su pirmąja žmona Audrone gyveno iki pat 2018 metų lapkričio. <br> Asmeninio albumo nuotr.  
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 11, 2021, 11:00 AM, atnaujinta Apr 12, 2021, 12:18 PM

Pirmąją šio tyrimo dalį skaitykite čia.

Kas įpiršo mintį apie sūnų?

„Tėvas visada turtą norėjo palikti šeimai – man, savo anūkams, mano mamai“, – teigė užsienyje gyvenantis 41 metų R.Karpis.

Milijonieriaus testamente, kuris įtartinomis aplinkybėmis sudarytas ir patvirtintas 2019 metų pavasarį Kaune, yra įrašyta, kad iš sūnaus atimama paveldėjimo teisė.

Tačiau tokio nurodymo kažkodėl nėra rašytiniame testamente, kurį rašė agresyvios smegenų ligos – glioblastomos alinamas R.Karpavičius.

Tikėtina, kad sakinį apie sūnų sumąstė ir įpiršo kitas žmogus.

Šiaulietis H.Karpavičius yra sakęs, kad iki paskutinės minutės jo brolis mąstė blaiviai ir suvokė, kokį dokumentą pasirašė.

Tačiau 2019 metų kovo 5-ąją, kai buvo patvirtintas testamentas, R.Karpavičiui turėjo būti statomos net trys lašelinės infuzijos ir atliktos trys injekcijos į veną. Milijonieriaus ligos istoriją tyrusių ekspertų nuomone, tada jo būklė buvo sunki ir kelia abejonių, ar jis suvokė savo veiksmus.

Ligos alinamas verslininkas tada galėjo kentėti nuo smegenų edemos, o tai pasireiškia intensyviu galvos skausmu, pykinimu, motoriniais, regos ir kalbos sutrikimais, haliucinaciniu sindromu.

R.Karpavičiaus sveikata sparčiai blogėjo. Iki mirties likus keliems mėnesiams jis buvo atkirstas nuo draugų, verslo partnerių.

Būsima našlė prie jo neprileido net ilgamečio bičiulio teisininko, kuris specialiai atvyko iš Maskvos. Susitikusi su juo viename Kauno restoranų ji maskviečiui tvirtino, kad R.Karpavičius yra pavargęs, bet sveiksta, bėgioja krosus ir jie galės visi kartu švęsti Naujuosius metus Tenerifėje.

Netrukus teisininką pasiekė žinia, kad jo draugas mirė.

Suklupusio vaiko neatstūmė

Milijonieriaus sūnus tvirtai įsitikinęs, kad buvo padaryta nusikalstama veika siekiant užvaldyti palikimą ir kad prie to prisidėjo grupė žmonių.

R.Karpio praeityje būta tamsių klystkelių, tačiau ir tada tėvas sūnaus neatstūmė. Ir paties R.Karpavičiaus praeitis buvo paženklinta kalėjimo grotų.

„Raimondo sūnus gyveno kaip kaubojus. Kai Rokas buvo sulaikytas Rygoje, o vėliau kalėjo Naujojoje Zelandijoje, Raimondas juo rūpinosi, samdė advokatus, važinėjo lankyti.

Tėvas nė minutei nebuvo apleidęs sūnaus. Ir staiga išbraukė jį iš paveldėtojų? Tai skamba neįtikėtinai“, – kalbėjo šaltinis, gerai pažinojęs R.Karpavičių.

R.Karpis nenustebo, kai paklausiau apie rezgamus planus jį sukompromituoti.

Melavo apie ligonio sveikatą

– Iš šaltinio išgirdau, kad prieš jus galėjo būti planuojama nusikalstama veika – ketinama pakišti narkotikų.

Ar jums apie tai žinoma? – paklausiau R.Karpio.

– Taip, girdėjau, kad prieš mane rezga visokius planus, tarp jų – ir man pakišti narkotikų.

– Jūsų nuomone, kokiu tikslu tai buvo planuota?

– Manau, jog taip norėjo su manimi susidoroti, kad netrukdyčiau perimti mano tėvo turtą.

– Kada jūs pastarąjį kartą esate bendravęs su savo dėde H.Karpavičiumi? Kaip jis bendraudavo anksčiau, ar sutardavote?

– Paskutinį kartą dėdę mačiau 2019 metais Kaune, laidojimo namuose, prieš mano tėvo laidotuves. Dėdė apie laidotuves man net nepranešė. Nors kai su juo kalbėjomės telefonu tų metų kovo mėnesį, paprašiau pranešti man iš karto, jei tik tėvui pasidarys blogiau.

Mano žiniomis, tėvui jau tada buvo labai blogai ir jokios kalbos apie pagerėjimą nebuvo. Bet per minėtą pokalbį dėdė man melavo, kad mano tėvas sveiksta.

O iki tol mes su dėde nebendraudavome.

– Ar tiesa, kad 2004 metais R.Karpavičiaus ir jo brolio verslo keliai išsiskyrė po konflikto – H.Karpavičius buvo priverstas pasitraukti iš gamyklos vadovo pareigų?

– Taip, 2004 metais dėdės ir mano tėvo keliai išsiskyrė. Jis daugiau su mano tėvu jokių verslo reikalų nebeturėjo.

– Užginčyto testamento byloje kažkas nurodė, neva grįžęs į Lietuvą bendravote su nusikalstamų grupuočių nariais. Tačiau apie tai nėra jokių oficialių duomenų.

Kuo jūs užsiėmėte, kai grįžote iš Naujosios Zelandijos, kuo užsiimate dabar?

– Grįžęs į Lietuvą aš su niekuo nebendravau. O po savaitės išvykau pas savo šeimą į Londoną ir ten praleidau dvejus metus.

Iki 2019 metų pabaigos aš plėtojau verslą Kamerūne (valstybė Centrinėje Afrikoje. – Aut.). Užsiėmiau pozulano, kuris naudojamas keliams kloti ir cementui gaminti, kasyba, taip pat prekiavau sunkiąja technika. Šiuo metu užsiimu vertybinių popierių ir valiutų prekyba.

Įtaria, kad siekia naudos sau

Laikinasis R.Karpavičiaus palikimo administratorius H.Karpavičius taip ir neatsakė į „Lietuvos ryto“ klausimus: ar jis prašė išsiaiškinti, kiek kainuotų pakišti narkotikų R.Karpiui; ar tariantis dėl įmonės Ukrainoje pardavimo buvo kalbama apie grynuosius pinigus; ar tiesa, kad palikimo byloje paslaugas teikusiems advokatams atsilyginta per vieną R.Karpavičiui priklausiusių įmonių.

Bendrovės „Marijampolės pieno konservai“ atstovė balandžio 8 dieną patvirtino, kad klausimus H.Karpavičius yra gavęs ir juos matė.

Šiaulietis tą dieną turėjo atvykti į gamyklą, moteris pažadėjo jam priminti apie klausimus.

Pastaruoju metu H.Karpavičiui rūpesčių apstu, nes pirmoji jo brolio šeima įsitikinusi, kad yra piktnaudžiaujama palikimo administratoriaus įgaliojimais, siekiama asmeninės naudos.

Mirusio milijonieriaus sūnus kreipėsi į teismą Klaipėdoje prašydamas pakeisti H.Karpavičių, nes jis netinkamai valdo turtą.

Teismui buvo pateikta garso ir vaizdo įrašų, kurie patvirtina, kad keli asmenys kūrė schemą ir galimai siekė pasisavinti palikimą.

Klaipėdos apylinkės teismas šių metų sausio 21-ąją R.Karpio prašymą atmetė – esą nenustatyta, kad H.Karpavičius pažeidžia įpėdinių, kreditorių ir kitų suinteresuotų asmenų interesus.

Klaipėdos apygardos teismas padarė kitokią išvadą. Apeliacinės instancijos teismas pažymėjo, kad R.Karpio prašymas buvo išnagrinėtas tik formaliai, nepatikrintos ir neįvertintos aplinkybės, neišklausyti bylos dalyviai, o teismo išvados padarytos vienpusiškos, neatskleidus bylos esmės.

Šių metų kovo 18 dieną buvo priimta nutartis panaikinti pirmosios instancijos teismo nutartį, byla perduota nagrinėti iš naujo.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.