Kauno nusikaltėlių šulo byloje – mįslė dėl koronaviruso: bandė bėgti ar gydytis?

Kad būtų atliktas koronaviruso testas, reikia asmens dokumento, o ką daryti, jei jį atėmė teismas? Vienos bausmės dar neatlikęs, bet šiuo metu vėl teisiamas kaunietis paprašė naujų dokumentų ir įkliuvo.

Po keturių laisvėje praleistų mėnesių A.Kupčiūnui (dešinėje) teko grįžti už grotų.<br>T.Bauro nuotr.
Po keturių laisvėje praleistų mėnesių A.Kupčiūnui (dešinėje) teko grįžti už grotų.<br>T.Bauro nuotr.
A.Kupčiūno liga sutrikdė garsiosios Pravieniškių mafijos bylos nagrinėjimą.
A.Kupčiūno liga sutrikdė garsiosios Pravieniškių mafijos bylos nagrinėjimą.
Po keturių laisvėje praleistų mėnesių A.Kupčiūnui teko grįžti už grotų.<br>D.Umbraso nuotr.
Po keturių laisvėje praleistų mėnesių A.Kupčiūnui teko grįžti už grotų.<br>D.Umbraso nuotr.
Po keturių laisvėje praleistų mėnesių A.Kupčiūnui (dešinėje) teko grįžti už grotų.<br>T.Bauro nuotr.
Po keturių laisvėje praleistų mėnesių A.Kupčiūnui (dešinėje) teko grįžti už grotų.<br>T.Bauro nuotr.
Po keturių laisvėje praleistų mėnesių A.Kupčiūnui (dešinėje) teko grįžti už grotų.<br>T.Bauro nuotr.
Po keturių laisvėje praleistų mėnesių A.Kupčiūnui (dešinėje) teko grįžti už grotų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 14, 2021, 11:09 AM, atnaujinta Apr 15, 2021, 1:33 PM

Koronavirusu užsikrėtęs Kauno nusikaltėlių pasaulio atstovas 44 metų Aidas Kupčiūnas, pravarde Aidelis, atsidūrė ne ligoninėje, o pataisos namuose.

Vadinamąją Pravieniškių mafijos bylą nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas (VAT) nusprendė, jog A.Kupčiūnas ketino pasprukti iš Lietuvos.

Tos pačios nuomonės laikėsi ir Apeliacinis teismas – jo sprendimu už užstatą laisvėje gyvenęs A.Kupčiūnas trims mėnesiams grąžintas už grotų.

Pasiūlė pasidaryti testą

Bausmės už ankstesnį nusikaltimą dar neatlikęs, o už naujus vėl teisiamas A.Kupčiūnas teismus bandė įtikinti, kad naujus asmens dokumentus bandė pasidaryti įtaręs, kad užsikrėtė koronavirusu.

Blogai pasijutęs jis kreipėsi į medikus, o jie jam patarę pasidaryti koronaviruso testą.

Neturėdamas asmens dokumentų testo jis nebūtų pasidaręs.

Kad atgautų dokumentus, kauniečiui būtų reikėję kreiptis į teismą.

A.Kupčiūno asmens tapatybės kortelė paimta ir saugoma VAT nagrinėjamoje Pravieniškių mafijos byloje.

Bandė apgauti pareigūnus

Į Migracijos departamentą dėl naujų dokumentų išdavimo kreipęsis A.Kupčiūnas pateikė melagingą informaciją, esą jo asmens tapatybės kortelę praėjusių metų sausį pametė policijos įstaiga.

Jis užsisakė ne tiktai naują asmens tapatybės kortelę, bet ir pasą, kuris reikalingas tiktai keliaujant į užsienį, į Šengeno zonai nepriklausančias šalis.

Migracijos departamento Kauno skyriaus darbuotojai asmens tapatybės kortelę A.Kupčiūnui išdavė skubos tvarka – per vieną dieną, bet apie tai iškart pranešė bylą dėl Pravieniškių pataisos namuose vykdytų nusikaltimų nagrinėjančiam VAT.

Sužinoję, jog buvęs vienas nuteistųjų lyderių bandė pasidaryti pasą, VAT teisėjai nusprendė, kad jis kūrė planus sprukti iš Lietuvos.

Negalėjo išeiti iš namų

A.Kupčiūno advokatas Simonas Slapšinskas „Lietuvos rytui“ teigė, kad dėl dokumentų grąžinimo teisiamasis negalėjęs nuvykti nei į teismą, nei į prokuratūrą, nes pajutęs koronaviruso simptomus privalo laikytis saviizoliacijos.

A.Kupčiūnas dėl dokumentų kreipėsi į Migracijos departamento Kauno skyrių, nors išeiti iš namų negalėjo nei dėl saviizoliacijos, nei dėl teismo paskirtų kardomųjų priemonių.

Advokato nuomone, į Migracijos departamentą kreipęsis A.Kupčiūnas nusprendė pasidaryti visus galimus asmens dokumentus, nes jo paso galiojimas jau buvo pasibaigęs.

Užstatą pavyko išsaugoti

VAT nusprendė kardomąsias priemones pažeidusį Aidelį ne tiktai įkalinti trims mėnesiams, bet ir konfiskuoti 50 tūkst. eurų užstatą, kurį už galimybę gyventi laisvėje buvo sumokėję jo artimieji.

Apeliacinis teismas pritarė, kad A.Kupčiūnas turi būti sugrąžintas už grotų, bet konfiskuoti užstato nematė būtinybės.

Apeliacinio teismo teigimu, šis pažeidimas teismo procesui nesutrukdė.

Į nusikaltėlių pasaulio atstovo prašymą išduoti pasą teisėsaugos institucijos sureagavo laiku, todėl teisiamasis nepabėgo, nebuvo ieškomas.

Diagnozė pasitvirtino

Bet Pravieniškių mafijos bylos nagrinėjimą sutrikdė A.Kupčiūno liga.

Vyrą suėmus ir pristačius į kalinimo įstaigą paaiškėjo, kad jis iš tiesų yra užsikrėtęs COVID-19. Dėl jo ligos VAT atidėjo jau tris teismo posėdžius.

„Lietuva ir visas pasaulis dėl koronaviruso pandemijos šiuo metu gyvena sudėtingoje situacijoje, todėl teisėsauga turėtų itin atsakingai skirti tokias kardomąsias priemones kaip asmens dokumentų paėmimas.

Ar normali situacija, kai pandemijos sąlygomis žmonės paliekami gyventi be jokio asmens dokumento? Jį būtina pateikti norint pasidaryti koronaviruso testą, o be šio testo dažnai neteikiamos kitos medicinos paslaugos“, – svarstė advokatas S.Slapšinskas.

A.Kupčiūnas be asmens dokumentų gyveno nuo praėjusių metų lapkričio, kai pirma laiko buvo išleistas į laisvę. Teismas jį įpareigojo nešioti judėjimą fiksuojančią elektroninę apykoję ir be būtino reikalo neišeiti iš namų.

Pataisos namų šulu tapo po perversmo

Lietuvoje ir Vokietijoje nusikaltimus vykdęs A.Kupčiūnas į Pravieniškių pataisos namus pateko 2008 metais dėl Kaune įvykdyto verslininko V.Šerkšniaus apiplėšimo.

Į „Merkurijaus“ prekybos centrą ką tik pardavusio vyro namus įsiveržė kaukėti vyrai, jie verslininką ir jo šeimos narius net šešias valandas kankino reikalaudami pinigų. Iš jo buvo pagrobta beveik 200 tūkst. eurų vertės turto.

Už tai A.Kupčiūnas buvo nuteistas 7 metų laisvės atėmimo bausme.

Pravieniškių pataisos namuose jis tapo vienu lyderių, o vadinamaisiais „verchais“ tuo metu buvo D.Bugavičius, pravarde Deima, kuris buvo nušautas 2015 metais, ir jo bičiulis V.Grigaliūnas.

Po kurio laiko tarp kalinių įvyko perversmas – V.Grigaliūnas buvo smarkiai sumuštas, o po to vykusiame neoficialiame nuteistųjų susirinkime buvo išrinkta nauja lyderių kameros, vadinamosios „komoros“, valdžia.

Į šią zoną persikėlė A.Kupčiūnas, su organizuotomis grupuotėmis siejamas jo bendraamžis A.Obelienius ir pataisos namų senbuvis R.Laško.

Kad tarp „komoros“ ir kitų sektorių gyventojų neliktų įtampos, likti joje buvo siūloma ir D.Bugavičiui, tačiau jis atsisakė gyventi kartu su jo bičiulio užpuolimą galimai organizavusiais kaliniais.

Manoma, kad vėliau D.Bugavičius suvienijo kelis nuteistuosius, kurie atkeršijo A.Kupčiūnui.

Savas taisykles Pravieniškių pataisos namuose įsivedę kalinių lyderiai dabar teisiami už prekybą narkotikais, nuteistųjų turto prievartavimą, sužalojimą ir vieno jų nužudymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.