A. Toliatas prakalbo apie triukšmą sukėlusį įrašą dėl Stambulo konvencijos ir nesureikšmina nusisukusių

Žinomas kunigas Algirdas Toliatas skaičiuoja, kad po to, kai socialiniame tinkle pasidalino peticija prieš Stambulo konvenciją ir partnerystės įstatymą, jo pavardė žiniasklaidos priemonėse per 20 dienų buvo paminėta maždaug 300-tuose straipsnių.

Algirdas Toliatas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Algirdas Toliatas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Apr 15, 2021, 9:23 PM

Kaip „Žinių radijo“ laidoje prisimena A.Toliatas, kvietimas diskusijai ne tik suskaldė visuomenę, bet ir iššaukė žinomų Lietuvos žmonių, dalies politikų pyktį, kunigo pusėn skriejo įžeidūs komentarai.

„Prisipažinsiu – nėra ramu, kai vien turint kitokią nuomonę tampi pajuokos, pažeminimo, užsipuolimo objektu. Tai kiek čia tos demokratijos yra? Turbūt ne. O jeigu ne, nekaltinant kitų, tiesiog ieškokime būdo, kaip bendrauti pagarbiai“, – laidos metu kalbėjo A.Toliatas.

Vienintelis demokratijos garantas

A.Toliatas pasakoja, kad įrašas jo „Facebook“ paskyroje, kuriuo skatinama pasirašyti peticiją prieš Stambulo konvenciją ir partnerystės įstatymą, buvo kvietimas diskusijai. Anot kunigo, reakcija, kurią iššaukė toks įrašas, buvo tiesiog neadekvati.

„Paskaičiavau, kad per 20 dienų žiniasklaidoje buvo 300 straipsnių – tai tik tie, kuriuos užkabino pagal pavardę“, – pasakojo A.Toliatas.

„Esame dar ir tokioje sudėtingoje pandeminėje situacijoje, todėl ta reakcija, man atrodo, yra tiesiog neadekvati. Galime turėti skirtingas nuomones, bet kaip mes jas išreiškiame, kaip diskutuojame, kokią kultūrą puoselėjame?“, – klausė kunigas.

Anot jo, jei kalbame apie kovą prieš smurtą, tačiau patys naudojame tokias priemones, kurios, atrodytų, yra tam priešingos, tada dar labiau norisi ieškoti atsakymo, ką turėtume daryti, kad nenueitume kryptimi, kur nebus jokios žodžio, tikėjimo laisvės.

„Prisipažinsiu – nėra ramu, kai vien turint kitokią nuomonę tampi pajuokos, pažeminimo, užsipuolimo objektu. Tai kiek čia tos demokratijos yra? Turbūt ne. O jeigu ne, nekaltinant kitų, tiesiog ieškokime būdo, kaip bendrauti pagarbiai“, – kalbėjo A.Toliatas.

A.Toliatas pritarė kardinolo Sigito Tamkevičiaus anksčiau interviu metu išsakytai minčiai, kad Bažnyčia liks vienintelis demokratijos garantas.

„Šiais laikais irgi netrūksta visokių ideologijų, ir kartais atsitinka, kad net tos ideologijos, kurios, atrodytų, kalba apie laisvę, eina kaip eskalatoriumi – arba taip, arba niekaip.

Kalbame apie demokratiją, kad visi esame skirtingi ir galime turėti skirtingas nuomones, bet kai nuomonė turi būti tokia ir jei tu jai nepritari, esi išmetamas, užsipuolamas, man atrodo, kad čia ir baigiasi demokratija“, – įvertino A.Toliatas.

Rėkia garsiausiai

Vertinamas visuomenėje kilusį triukšmą dėl Stambulo konvencijos A.Toliatas teigė besidžiaugiantis, kad žmonės domisi, nežiūri į klausimą atmestinai.

„Kad kyla diskusijos, manau, yra labai gerai ir svarbu – kad nebūtų atmestinai pasižiūrėta. Labai gerai, kad visuomenė įsigilina, skaito, domisi, ieško atsakymo. Ko pasigendu, tai pagarbaus kalbėjimo, pagarbios diskusijos – juk galima ir vienus, ir kitus argumentus išklausyti“, – teigė kunigas.

Tačiau ar kada nors Lietuvos visuomenei buvo būdinga pagarbi diskusija? O gal visada taip reaguojama į aštresnį momentą – ar tai būtų Lukiškių aikštė, partizanai, ar eitynės?

„Taip, gal ir nebuvo tokios. Skirtingi žmonės reaguoja skirtingai, bet tie, kurie reaguoja piktai, jie rėkia garsiausiai, ir susidaro įspūdis, kad visi yra tik rėksniai, o vienintelis būdas kalbėti yra žeminant ir niekinant kitus.

Man atrodo, kad tie, kurie kalba pagarbiai, kalba tyliau, arba pamatę, kad čia vyksta skerdynės, tiesiog atsitraukia – jiems nemalonu dalyvauti diskusijoje, kuri iš tiesų yra tiesiog skirtingi monologai“, – įvertino A.Toliatas.

Anot jo, susidaro įspūdis, kad kai kurie viešąją erdvę naudoja savo asmeniniais tikslais – ne diskutuoti vienu ar kitu klausimu, tačiau save pozicionuoti. Pasak A.Toliato, nesvarbu, kas kalbėtų – ar Lietuvos įžymybės, po skandalo nuo kunigo nusisukusios, visiems turi galioti komunikacijos kultūra.

„Dažniausiai tokia skandalinga raiška susijusi su tuo, kad norima atkreipti dėmesį. Man atrodo, kad nesvarbu, kas bekalbėtų, tai nėra tinkamas dalykas – dažnai tai atneša daug daugiau visuomeninės žalos negu naudos“, – svarstė A.Toliatas.

„Kai buvo toks didelis užsipuolimas, patikėkite, nėra malonu, kai tokia banga energijos, nepasitenkinimo, piktumo, žeminimo, kai patiri tokį smurtą, be abejo, tai nėra malonu.

Kadangi tai yra Lietuva, viskas baigėsi tik žodžiais, bet pažiūrėkime, kas vyksta kitose Europos ar pasaulio šalyse – kartais tie susidorojimai yra daug rimtesni, prieinama prie teisinių užpuolimų net dėl Biblijos komentarų ar pozicijos“, – kalbėjo kunigas.

A.Toliatas taip pat pabrėžė pagarbos kiekvienam svarbą. „Pažįstu ne vieną seksualinių mažumų atstovą, tarp savo bičiulių, draugų, pažįstamų, su kuriais iki dabar turime labai gerą, gražų ir pagarbų santykį, manau, kad labai svarbu yra gerbti kiekvieną žmogų, koks jis bebūtų, kokia būtų jo pozicija, nuomonė ar kelionė“, – akcentavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.