Karantino ribojimų paradoksas: masiniams mitingams – žalia šviesa, o sveikatos specialistai laukia malonės

Daugiau nei metus trunkančioje kovoje su COVID-19 pandemija pagaliau matoma šviesa tunelio gale. Vis labiau įsibėgėjant skiepijimo procesui, įsigalioja vis daugiau karantino atlaisvinimų.

Daugiau nei metus trunkančioje kovoje su COVID-19 pandemija pagaliau matoma šviesa tunelio gale.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nei metus trunkančioje kovoje su COVID-19 pandemija pagaliau matoma šviesa tunelio gale.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nei metus trunkančioje kovoje su COVID-19 pandemija pagaliau matoma šviesa tunelio gale.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nei metus trunkančioje kovoje su COVID-19 pandemija pagaliau matoma šviesa tunelio gale.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 22, 2021, 8:59 AM

Tačiau sveikatos priežiūros specialistai teigia esantys paradoksalios situacijos įkaitais: sušvelninus karantino ribojimus, masiniams mitingams ir kultūros renginiams uždegta žalia šviesa, tuo tarpu jau paskiepyti sveikatos specialistai vis dar laukia malonės dėl neformaliojo švietimo renginių.

Vieniems galima, kitiems – ne

Nuo balandžio 19-osios įsigaliojo tam tikri Vyriausybės nutarimai karantino laisvinimui. Tai reiškia, kad jau dabar galima organizuoti kultūros, sporto ir kitus renginius su ne daugiau kaip 150 dalyvių ar žiūrovų. Renginius uždarose erdvėse leidžiama organizuoti, kai užpildoma ne daugiau kaip 30 proc. visų sėdimųjų vietų, užtikrinant bilietų platinimą elektroniniu būdu ir (arba) žiūrovų registravimą, laikantis kitų saugumo reikalavimų.

Kiti randa būdų, kaip galima surinkti ir dar didesnes minias. Štai šią savaitę paaiškėjo, kad Vilniaus miesto savivaldybė išdavė leidimą organizuoti masinį mitingą „Didysis šeimos gynimo maršas 2021“. Vilniaus Vingio parke vyksiančiame renginyje planuojama surinkti nuo 5 tūkst. iki net 7 tūkst. dalyvių.

Tuo tarpu sveikatos priežiūros specialistams lieka tik gūžčioti pečiais: nors dauguma šio sektoriaus darbuotojų jau yra paskiepyti nuo COVID-19 arba persirgę šia liga, šiuo metu apie kokybišką privalomą neformalųjį švietimą jie gali tik pasvajoti.

„Tai – sunkiai suvokiama situacija. Sveikatos priežiūros specialistai dar prieš pandemiją buvo įpratę dirbti naudodami aukšto lygio saugumo priemones, o dabar dauguma jų yra dar ir paskiepyti. Reikalavimai specialistams labai aiškūs: privaloma gilinti profesines žinias, kitaip nebus išlaikyta darbui reikalinga licencija. Turime visas sąlygas tai atlikti saugiai, tačiau dėl kažkokių priežasčių mūsų rankos yra surištos“, – teigia LR odontologų rūmų Tarybos pirmininkė prof. dr. Vilma Brukienė.

Pavyzdžiui gydytojai odontologai ir burnos priežiūros specialistai vykdydami licencijuojamos veiklos sąlygų laikymosi priežiūrą privalo kas penkerius metus pranešti apie savo profesinės kvalifikacijos tobulinimą, tačiau dėl karantino suvaržymų tobulintis negalėjo daugiau kaip 6 mėnesius per pastaruosius metus.

Beldžiasi į Vyriausybę su pasiūlymais

Reaguodami į susidariusią situaciją, LR odontologų rūmai ir Lietuvos medikų sąjūdis kreipėsi į Vyriausybę su prašymu iš naujo įvertinti galimybę sveikatos priežiūros specialistams vykdyti neformaliojo švietimo renginius neribojant dalyvių skaičiaus ir užtikrinant būtinąsias saugumo priemones.

„Tai nėra tik teisybės ar lygybės prieš kitus ieškojimas. Neformalusis švietimas yra būtinas sveikatos priežiūros specialistų tobulėjimui, jis užtikrina palankesnę visuomenės sveikatą. Turime visoje Europoje puikiai vertinamus specialistus, tačiau tokie suvaržymai gilinti profesines žinias užkerta kelią tobulėjimui, gali turėti įtakos ir medicinos paslaugų kokybei bei pacientų saugai“, – įsitikinusi V. Brukienė.

Tokia situacija paveikė ne tik esamų, bet ir būsimų specialistų žinias.

„Dėl pandemijos nukentėjo ne tik sveikatos priežiūros specialistai, bet ir sveikatos mokslų studentai bei medikai rezidentai. Bandėme prisitaikyti prie situacijos ir viską, kas įmanoma, atlikti nuotoliniu būdu, tačiau matome, kad to nepakanka. Kreipėmės į Vyriausybę, nes ši problema aktuali visai visuomenei. Tikimės konstruktyvaus bendradarbiavimo, kuris leistų rasti išeitį iš šios visiems nemalonios situacijos“, – teigia Lietuvos medikų sąjūdžio Valdybos pirmininkė Auristida Gerliakienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.