Ar Vilnius taps naujuoju Amsterdamu? Atsakė, ką pakeistų narkotikų dekriminalizavimas

Pateikimo stadiją Seime praėjęs Laisvės partijos siūlymas dėl narkotikų dekriminalizavimo toliau kelia kibirkštis: kol iniciatoriai kalba apie bausmių proporcingumą ir akcentuoja pagalbos suteikimą, opozicija teigia, kad tokiu būdu narkotikų vartojimas būtų normalizuojamas, o numatomas baudų dydis nuo vartojimo neatbaidytų.

Mindaugas Puidokas, Morgana Danielė, Aurelijus Veryga.<br>lrytas.lt koliažas
Mindaugas Puidokas, Morgana Danielė, Aurelijus Veryga.<br>lrytas.lt koliažas
Morgana Danielė.<br>T.Bauro nuotr.
Morgana Danielė.<br>T.Bauro nuotr.
Marihuana.<br>V.Balkūno nuotr.
Marihuana.<br>V.Balkūno nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aurelijus Veryga<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Aurelijus Veryga<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Valinskas jaunesnysis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Arūnas Valinskas jaunesnysis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mindaugas Puidokas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Morgana Danielė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Morgana Danielė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Laida „Oponentai“

May 7, 2021, 3:52 PM

Bausmių adekvatumas

Įstatymo pataisų iniciatorė, Laisvės partijos atstovė Morgana Danielė „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Oponentai“ kalbėjo, kad pagrindinis pataisų argumentas – proporcingumo principas, kada mažiau pavojingos veikos neturėtų būti baudžiamos pagal griežčiausią kodeksą.

„Ši iniciatyva reiškia bausmių proporcingumo principo atstatymą taip, kaip Lietuvoje buvo ir anksčiau, kada už narkotikų vartojimą ir mažų kiekių be tikslo platinti turėjimą taikome nebe baudžiamąją atsakomybę, o administracinę. Tai būtų perkeliama į administracinių nusižengimų kodeksą“, – kalbėjo Laisvės frakcijos atstovė.

Anot jos, Lietuvoje narkotikų vartojimo tendencijos jau daugybę metų nesikeičia – nepriklausomai nuo to, ar taikoma baudžiamoji, ar administracinė atsakomybė.

„Europoje neturime labai aukštų rodiklių – esame žemiau negu Europos vidurkis“, – pabrėžė ji. Anot jos, Prancūzijoje, turinčioje griežčiausius įstatymus, narkotikų vartojimas yra didžiausias Europoje – beveik pusė populiacijos vartoja narkotikus.

M.Danielės teigimu, jeigu pakeitimas būtų priimtas, policija nebegaištų laiko su paaugliais, tačiau galėtų savo laiką ir lėšas skirti narkotinių medžiagų platintojams.

Įstatymo įtaka vartojimui

Tuo metu Darbo partijos atstovas Mindaugas Puidokas stebėjosi, kodėl norima keisti tvarką, atsižvelgiant į tai, kad šiandien Lietuvos visuomenėje narkotikų vartojama 2,5 karto mažiau negu Europos vidurkis. Lietuva taip pat yra viena iš paskutinių ES pagal kanapių vartojimą.

„Tos tvarkos keisti nereikėtų, kad jaunimui narkotikų vartojimas netaptų norma – kad nenusiųstume signalo, kad tai yra teisėta veikla“, – laidos metu kalbėjo M.Puidokas.

Savo ruožtu M.Danielė pabrėžė, kad administracinių nusižengimų kodeksas nėra „leidimų“ kodeksas – pagal jį taip pat baudžiama.

„Tačiau labai svarbu, kad šios bausmės būtų proporcingos, kadangi dabar mes po tūkstantį teistumų įteikiame į rankas savo piliečiams. Per ketverius šios iškreiptos politikos metus turime apie 4 tūkst. teistų asmenų papildomai, nors ši politika neatneša rezultatų, kurių laukėme“, – kalbėjo Seimo narė.

M.Puidokas siūlo sekti Austrijos, Lenkijos, Prancūzijos ir Latvijos pavyzdžiu, kuriose yra galimybė baudžiamosios atsakomybės netaikyti, jeigu tokie asmenys sutinka išpildyti tam tikras sąlygas, o jų veikla nekelia grėsmės visuomenei, yra atsitiktinė, asmeniniam vartojimui.

„Taip pat jie sutinka, privalomai, ne mažiau nei metus laiko dalyvauti reabilitacijos gydymo programose nuo narkomanijos. Tokiu atveju mes iš tikrųjų žmonėms padedame ir gydome“, – kalbėjo darbietis.

Tuo metu M.Danielė teigė, kad gydyti reikia tuos žmones, kurie turi problemas. „90 proc. žmonių, eksperimentuojančių su įvairiomis medžiagomis, neturi jokios problemos“, – teigė ji.

Anot politikės, siūlomame teisės akte numatyta, kad sulaikius žmogų pirmą kartą su tam tikru kiekiu narkotikų savo reikmėms, jam skiriama bauda. „Jei sulaikomas antrą ar trečią kartą, galima suprasti, kad yra sistemiškumas, žmogus galimai vartoja rizikingai arba yra priklausomas, todėl skiriama konsultacija su specialistu“, – aiškino M.Danielė.

Pirmą kartą už narkotikų turėjimą numatyta nuo 20 iki 100 eurų bauda. Bet koks, bet kokio kiekio narkotinių medžiagų platinimas lieka baudžiamajame kodekse.

Savo ruožtu M.Puidokas pastebi, kad įstatyme kalbama tiek apie sintetinius, tiek apie natūralius visų rūšių narkotikus – nuo heroino, LSD iki kokaino. Anot jo, pagal įstatymą, jeigu mažas kiekis, ir šių narkotikų turėjimas taptų mažiau pavojingas.

Sulauks palaikymo?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Aurelijus Veryga teigė, kad tai, ką siūlo Laisvės partija, narkotikų vartojimo tarp jaunimo nesumažins.

„Pati idėja atskirti vartojančius ir platinančius yra gal nebloga, ir kai kuriems dalykams pritarčiau, tačiau tam, kaip tai yra daroma, negaliu pritarti.

Matau labai aiškų norą narkotinių medžiagų vartojimą normalizuoti – jį socializuoti ir paversti priimtinu. Jei žmogus pradeda eksperimentuoti iš esmės nelegaliais dalykais, tai jis, aišku, turi tam tam tikrų problemų – ar socializacijos, ar psichologinių.

Jam nebūtinai reikia nepriklausomybės gydymo, tačiau reikėtų bent paaiškinimo, kas gresia – ne kriminaline, bet sveikatos prasme, dėl tokių dalykų naudojimo“, – kalbėjo A.Veryga.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Arūnas Valinskas teigė, jog tarp frakcijos narių iš tiesų yra pasidalijimas dėl šios iniciatyvos palaikymo. „50 žmonių grupėje neturėti vieno balso yra visiškai normalu“, – teigė jis.

Tuo metu LVŽS frakcijoje, anot A.Verygos, palaikymo nebus. „Šiam konkrečiam pasiūlymui, kiek žinau, tikrai nėra pritariančių. Mes ruošiame savo pataisas, pasiūlymus į tai, kas yra registruota“, – kalbėjo A.Veryga.

Ar Vilnius, ir tuo pačiu Lietuva, valdant šiai daugumai, taps panašus į Amsterdamą?

„Tikrai ne. Kalbame apie vienintelį mūsų bendrą tikslą – kuo mažiau žalos, kurią kelia narkotikai visuomenei, norime taikyti tas priemones, kurios padėtų šį tikslą pasiekti“, – teigė M.Danielė.

Tuo metu M.Puidokas teigė, kad Laisvės partijos judėjimas link Amsterdamo yra akivaizdus. Darbietis klausė, ar galėtų jaunimą nuo narkotikų vartojimo atgrasyti 20 eurų bauda. M.Danielė pabrėžė, kad svarbu neskurdinti tų žmonių, kurie ir taip turi problemų.

A.Veryga tikino, kad apie bausmių adekvatumą iš tiesų reikia kalbėti, bet tai neturi kurti normalizavimo aplinkos, gailintis, kad kažkas turi ar neturi pinigų didelėms baudoms susimokėti.

„Kalbame ir apie rekreacinį vartojimą – dažniausiai žmonės ne iš blogų gyvenimo sąlygų tai daro, tačiau pasilinksminimo tikslais“, – kalbėjo A.Veryga.

A.Valinskas teigė, kad pirmiausia reikia išspręsti pagrindinę problemą – kad ligoniai nebūtų laikomi nusikaltėliais.

M.Danielė tikisi, kad gegužę įstatymo projektas bus apsvarstytas visuose Seimo komitetuose, ir grįš į Seimo salę balsavimui dar šioje sesijoje – iki liepos 1 dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.