Lietuvą vis drąsiau atakuoja kontrabandininkai: karas – dviem frontais, kyšo ir A. Lukašenkos ausys

Jau ir politikai pradeda pripažinti tai, apie ką šneka muitininkai ir verslininkai, – iš Baltarusijoje esančių tabako fabrikų plūstanti kontrabanda yra palaikoma šios šalies valdžios. Kaip su ja kovoti?

 Jau ir politikai pradeda pripažinti tai, apie ką šneka muitininkai ir verslininkai, – iš Baltarusijoje esančių tabako fabrikų plūstanti kontrabanda yra palaikoma šios šalies valdžios. Kaip su ja kovoti?<br> lrytas.lt koliažas.
 Jau ir politikai pradeda pripažinti tai, apie ką šneka muitininkai ir verslininkai, – iš Baltarusijoje esančių tabako fabrikų plūstanti kontrabanda yra palaikoma šios šalies valdžios. Kaip su ja kovoti?<br> lrytas.lt koliažas.
Kuo blogesni yra Lietuvos santykiai su Baltarusija, tuo sparčiau auga cigarečių kontrabanda iš šios šalies tabako fabrikų.
Kuo blogesni yra Lietuvos santykiai su Baltarusija, tuo sparčiau auga cigarečių kontrabanda iš šios šalies tabako fabrikų.
Iš Baltarusijos bei Rusijos plūstanti cigarečių kontrabanda slepiama ir po šaldytomis žuvimis, ir po mediena, ir po anglimis.
Iš Baltarusijos bei Rusijos plūstanti cigarečių kontrabanda slepiama ir po šaldytomis žuvimis, ir po mediena, ir po anglimis.
Iš Baltarusijos bei Rusijos plūstanti cigarečių kontrabanda slepiama ir po šaldytomis žuvimis, ir po mediena, ir po anglimis.
Iš Baltarusijos bei Rusijos plūstanti cigarečių kontrabanda slepiama ir po šaldytomis žuvimis, ir po mediena, ir po anglimis.
Iš Baltarusijos bei Rusijos plūstanti cigarečių kontrabanda slepiama ir po šaldytomis žuvimis, ir po mediena, ir po anglimis.
Iš Baltarusijos bei Rusijos plūstanti cigarečių kontrabanda slepiama ir po šaldytomis žuvimis, ir po mediena, ir po anglimis.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 14, 2021, 6:01 AM, atnaujinta May 14, 2021, 10:02 AM

Dirbti teks daugiau. Tam nusiteikė Lietuvos pasienio ir muitinės pareigūnai, praėjusiais metais išgirdę, kad Baltarusijos sostinėje Minske atidaromas naujas tabako fabrikas.

Su jo gaminiais Lietuvos pareigūnai susipažino labai greitai – praėjusiais metais kontrabanda gabenamų cigarečių kiekis iš Baltarusijos ėmė augti kaip ant mielių.

Kontrabanda – politikos dalis?

Sulaikomų cigarečių skaičiai nemažėja ir šiais metais, o Lietuvos verslininkams ir politikams susidarė įspūdis, kad nelegaliais būdais išgabenti kuo daugiau tabako – ne tik Baltarusijos nusikaltėlių pasaulio, bet ir valstybės tikslas.

„Tai daugeliu atvejų yra valstybės valdomi fabrikai, kurie eksportuoja į Lietuvą kontrabandą“, – verslininkų susitikime su prezidentu Gitanu Nausėda sakė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis.

Verslo atstovai svarstė, kad Lietuva savo partneriams Europoje ir JAV galėtų pasiūlyti taikyti sankcijas kontrabandos skleidėjams, kurie Lietuvoje skatina šešėlinę ekonomiką.

Tokį pasiūlymą pateikę verslininkai politikų palaikymo kol kas nesulaukė.

Tarp šalių nėra dialogo

Buvusio premjero, o dabar Seimo nario Sauliaus Skvernelio nuomone, sankcijos Baltarusijos fabrikams nieko nepakeistų: „Galime kalbėti, ką norime, bet jie ir toliau gamins prekes, kurios nelegaliu būdu keliauja į Vakarus. Jei ne per Lietuvą, tai per Latviją.“

S.Skvernelio nuomone, užversti Vakarų šalis savo cigaretėmis – Baltarusijos valstybės pozicija. Baltarusiai pastatė fabrikus, kurie prigamina tiek cigarečių, kiek jų nereikia nei Baltarusijos, nei Lietuvos rinkai.

Jų tikslas – išgabenti produkciją į Vakarų šalis, kur ją galima parduoti gerokai brangiau.

„Jeigu kaimyninė valstybė mąstytų kitaip, būtų įmanomas koks nors dialogas.

Anksčiau jis ir buvo – pareigūnai aukščiausiu lygiu spręsdavo ne tik cigarečių kontrabandos, bet ir nelegalių migrantų gabenimo problemas.

Dabar tarpusavio santykių visai nebeliko, o jie daro tai, ką daro“, – teigė buvęs vidaus reikalų ministras ir policijos vadovas S.Skvernelis.

Kovos būdai nesikeičia

S.Skvernelio nuomone, Lietuvai liko vienintelė išeitis – dar labiau stiprinti sienų kontrolę ir kovoti su jau atkeliavusia kontrabanda.

Pasienyje su Baltarusija sulaikoma 63 proc. visų į Lietuvą nelegaliai patenkančių rūkalų. 66 procentai sulaikytų cigarečių pagamintos Gardine esančiame fabrike „Neman“. Iš jo į rinką patenka populiariausių prekės ženklų „Premier“, „Minsk“, „Fest“ ir NZ cigaretės.

Muitinės kriminalinės tarnybos atstovo Gedimino Kulikausko teigimu, pastaruoju metu pasikeitė tiktai kontrabandos kiekis, bet ne jos gabenimo būdai, todėl jokių naujų kovos su kontrabanda būdų nėra.

„Mes bandome dirbti senais instrumentais, tik juos kaip įmanoma geriau panaudoti – tai rentgenas ir kontrabandos ieškančių pareigūnų įgūdžiai“, – teigė G.Kulikauskas.

Slėptuvės vis tos pačios

Baltarusijos pasienyje su kontrabanda kovojantys pareigūnai save vadina Europos Sąjungos sargybiniais, nes nelegalių prekių kelias į Vakarų Europos šalis prasideda kirtus Lietuvos sieną.

Kontrabandinės cigaretės gabenamos geležinkeliu arba vilkikais, o galimos slaptavietės pareigūnams gerai žinomos ir nesikeičia jau daug metų.

Kontrabandinės cigaretės paprastai slepiamos po mediena arba kitomis statybinėmis medžiagomis.

Grįžo rusiška kontrabanda

Su kontrabanda kovojantiems pareigūnams šiais metais tenka kautis dviem frontais – didžiuliai kontrabandinių cigarečių kroviniai į Lietuvą keliauja ne tik iš Baltarusijos, bet ir iš Rusijos Kaliningrado srities.

„Minutės pertraukėlė, trukusi dvejus ar trejus metus, baigėsi“, – apie rusiškų cigarečių srautą kalbėjo Muitinės kriminalinės tarnybos atstovas G.Kulikauskas.

Muitinės kriminalinės tarnybos duomenimis, iš Rusijos įvežta apie trečdalį visų šiemet sulaikytų cigarečių, nors pernai tuo pat metu jų visai nebuvo.

Nebando net slėpti

Nors rusiškų cigarečių įvežama mažiau, tai daroma daug įžūliau.

„Nelegalius krovinius iš Baltarusijos dar bandoma šiek tiek maskuoti, uždėti medienos ar kitų medžiagų, o rusiškos cigaretės gabenamos be jokios priedangos.

Atidarome vilkiko puspriekabės duris, o joje – sukrautos cigaretės“, – pasakojo G.Kulikauskas.

Kitoks krovinys nurodytas tik kelionės dokumentuose.

Didžiausias šių metų kontrabandos krovinys taip pat atkeliavo iš Rusijos.

Naktį iš kovo 31-osios į balandžio 1-ąją iš Rusijos įvažiavusiame krovininiame vilkike rasta 1 mln. 50 tūkst. pakelių rūkalų, jų vertė – 3 mln. 487 tūkst. eurų.

„Galima spėti, kad juodoji Vakarų Europos rinka vilioja ne tik Baltarusijos kontrabandininkus, neatsilikti stengiasi ir Rusijos gabentojai“, – sakė G.Kulikauskas.

Pareigūnai įtaria, kad dalis cigarečių, ant kurių pakelių pažymėta, jog jos pagamintos Rusijoje, gali būti klastotės. Nemažai jų būna be banderolių.

Lietuvos juodojoje rinkoje nematyti ir šių cigarečių pavadinimai: „Dakota“, „Rominta“, LF.

„Tai vadinamosios pravažiuojančios cigaretės.

Kuo toliau į Vakarus jos nuvežamos, tuo didesnį pelną gauna vertelgos“, – apie Lietuvoje nematytas, bet didžiuliais kiekiais gabenamas cigaretes kalbėjo G.Kulikauskas.

Paliko mašiną ir spruko

Didžiausią šiais metais nelegalų krovinį iš Baltarusijos Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai aptiko prieš porą savaičių.

Vilkiku „Iveco“ į Medininkų kelio postą atvažiavęs Baltarusijos pilietis deklaravo gabenantis medžio plokščių krovinį. Tai – dažna kontrabandos priedanga, todėl muitinės pareigūnai nusprendė mašiną atidžiai patikrinti.

Vilkikas buvo nukreiptas į patikrinimo vietą, bet iki jos taip ir neprivažiavo.

Muitinės pareigūnai netrukus jį aptiko posto teritorijoje paliktą net su rakteliais spynoje.

Išsigandęs būsimo patikrinimo jo vairuotojas paspruko.

Tačiau prieš tai jis buvo spėjęs pakeisti vilkiko valstybinius numerius.

Manoma, kad baltarusis taip tikėjosi apgauti muitinės pareigūnus, bet persigalvojo ir nusprendė bėgti.

Krovinys – milijonų vertės

Vilkiką apžiūrėję muitinės kriminalistai iš pradžių manė, kad gabenama apie 350 tūkst. pakelių baltarusiškų cigarečių, bet jas perskaičiavus paaiškėjo, jog nelegalus krovinys dvigubai didesnis.

Iškrovę cigaretes maskavusius medienos padėklus pareigūnai suskaičiavo, kad šiuo vilkiku gabenta net 750 tūkst. pakelių įvairių baltarusiškų cigarečių, kurių vertė su mokesčiais – 2,4 mln. eurų.

Palikęs milijonų vertės krovinį vairuotojas paspruko pirmąkart, tačiau jo triukas pasienio poste pakeisti vilkiko valstybinius numerius – jau nenaujas.

Sukeisdavo vilkikų numerius

Praėjusiais metais Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai tokią gudrybę buvo pastebėję Raigardo kelio poste.

Jei pareigūnai nuspręsdavo patikrinti vilkiką, jo vairuotojas greitai pakeisdavo valstybinius numerius ir į patikros vietą nuvažiuodavo kitas tos pačios markės automobilis, o cigarečių pilnas vilkikas nepatikrintas įvažiuodavo į Lietuvą.

Kontrabandos gabentojai tokiems triukams buvo gerai pasiruošę – vilkikų valstybiniai numeriai būdavo pritvirtinami specialiais magnetiniais laikikliais, kad juos nuimti užtruktų kelias sekundes.

Vairuotojai buvo paruošę ir skirtingus dokumentus, kad pareigūnams pateiktų tuos, kuriuos reikia.

Atskleidę šią schemą Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai sulaikė tris vilkikų vairuotojus ir keturis Raigardo poste dirbusius pareigūnus.

Juodoji rinka – viena didžiausių

Bendrovės KPMG pernai vasarą atliktas tyrimas parodė, kad Lietuva yra viena daugiausia nelegalaus tabako vartojančių Europos Sąjungos valstybių.

Tuščių pakelių tyrimai rodo, kad daugiausia Lietuvoje surūkomo nelegalaus tabako atkeliauja iš Gardino tabako fabriko „Neman“, kuriame gaminamos prekių ženklų „Premier“, „Minsk“, „Fest“ ir NZ cigaretės.

Iki šių metų kovo pabaigos dėl tabako ir jo gaminių kontrabandos pradėti 26 ikiteisminiai tyrimai.

Iš viso sulaikyta 3,39 mln. pakelių rūkalų ir 46,5 tonos tabako. Bendra jų vertė su mokesčiais siekia 13,57 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.