Akmenės savivaldybė ketina stabdyti bendradarbiavimą su Baltarusijos Rečicos rajonu

Po priverstinio keleivinio lėktuvo nutupdymo Minsko oro uoste Akmenės rajono savivaldybė svarsto stabdyti bendradarbiavimą su Baltarusijos Gomelio apskrities Rečicos rajonu.

Akmenė<br>V.Balkūno nuotr.
Akmenė<br>V.Balkūno nuotr.
VITALIJUS MITROFANOVAS.<br>T.Bauro nuotr.
VITALIJUS MITROFANOVAS.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 30, 2021, 2:53 PM

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius teigia, kad reikėtų koordinuotų veiksmų peržiūrint santykius su savivaldybėmis-partnerėmis Baltarusijoje.

„Tikrai nebegalime palaikyti ryšių su tokios valstybės valstybinėmis institucijomis“, – BNS sakė Akmenės rajono meras Vitalijus Mitrofanovas.

Akmenės rajono savivaldybės tarybos nutarimo projekte teigiama, kad sutartis stabdoma reaguojant į gegužės 23 dieną įvykdytą priverstinį keleivinio lėktuvo Atėnai–Vilnius nutupdymą Minsko oro uoste ir Baltarusijos žurnalisto, opozicijos aktyvisto Ramano Pratasevičiaus ir kitų asmenų neteisėtą suėmimą.

Anot projekto, taip buvo sukeltas pavojus Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių piliečių saugumui ir gyvybei bei civilinei aviacijai, pažeistos pagrindinės keliavusiųjų teisės į laisvę.

„Tas naujausias įvykis, kuris nutiko su lėktuvu, kuris palietė Lietuvos piliečius, į kurį galėjo patekti bet kuris Akmenės rajono žmogus, yra visiškas nesiskaitymas, elementaraus padorumo nesilaikymas, nekalbu jau apie tarptautinę teisę“, – sakė meras.

Be to, anot jo, pastaruoju metu bendravimo su Rečicos miestu nelabai ir buvo.

„Pastaruoju metu iš partnerių jautėme atšalimą mūsų atžvilgiu. Jų vaikai, kolektyvai buvo kviečiami atvykti, bet atsako nesulaukdavome. Norėjosi parodyti, kaip mums sekasi, nes jų propaganda bando nupiešti, kad mes čia nykstame ir mirštame, ir kaip pas juos gerai, bet jautėme, kad nėra noro parodyti nei jaunimo, nei kolektyvų“, – BNS sakė V. Mitrofanovas.

Klausimą dėl sutarties sustabdymo Akmenės rajono savivaldybė planuoja svarstyti pirmadienį.

Jonavos meras M. Sinkevičius BNS sakė šią savaitę tokį pat klausimą, kaip ir Akmenėje, iškėlęs savo savivaldybės politikams, mat Jonava turi bendradarbiavimo sutartį su Baltarusijos miestu Polocku.

Anot jo, nutarta kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją, kad ši pateiktų savo rekomendaciją, kaip būtų geriau elgtis tokioje situacijoje.

M. Sinkevičiaus teigimu, šis klausimas aktualus ne tik savivaldybėms, bet ir kitiems, kai reikia spręsti dėl dalyvavimo sporto, kultūros renginiuose.

„Manome, kad geriausia būtų koordinuoti veiksmai šiuo klausimu. Mat vienos savivaldybės sutarties sustabdymas ar nutraukimas baltarusių propagandai gali pasirodyti net juokingas: vieni nutraukia sutartį, o dar keliolika savivaldybių jas turi“, – teigė meras.

Pasak jo, Savivaldybių asociacijoje klausimas dėl bendradarbiavimo su Baltarusijos savivaldybėmis kol kas nesvarstytas, nes niekas jo nekėlė.

Aliaksandro Lukašenkos nurodymu sekmadienį prievarta Minske buvo nutupdytas keleivinis „Ryanair“ lėktuvas su daugiau kaip 100 keleivių. Juo skridęs Baltarusijos opozicijos žurnalistas Ramanas Pratasevičius ir jo draugė Sofija Sapega buvo sulaikyti ir uždaryti į areštinę.

Pernai „Nexta“ įkūrėjus 22 metų Sciapaną Pucilą ir 26 metų R. Pratasevičių Baltarusija įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.