Lietuvos pareigūnai vis dar negauna „Ryanair“ lėktuvo „juodosios dėžės“ įrašų

Aviakompanija „Ryanair“, kurios lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, Baltarusijos režimo apgaule buvo nutupdytas Minske, jau daugiau nei savaitę Lietuvos teisėsaugos institucijoms nėra perdavusios „juodosios dėžės“. 

Aviakompanija „Ryanair“, kurios lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, Baltarusijos režimo apgaule buvo nutupdytas Minske, jau daugiau nei savaitę Lietuvos teisėsaugos institucijoms nėra perdavusios „juodųjų dėžių“.
Aviakompanija „Ryanair“, kurios lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių, Baltarusijos režimo apgaule buvo nutupdytas Minske, jau daugiau nei savaitę Lietuvos teisėsaugos institucijoms nėra perdavusios „juodųjų dėžių“.
Minso režimas sulaikė lėktuvu skridusį R.Pratasevičių ir jo draugę.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Minso režimas sulaikė lėktuvu skridusį R.Pratasevičių ir jo draugę.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Lėktuvas iš Minsko į Vilnių atskrido gegeužės 23 d. vakare.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lėktuvas iš Minsko į Vilnių atskrido gegeužės 23 d. vakare.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Tomas Dapkus

Jun 3, 2021, 10:15 AM

Lrytas.lt žiniomis, šie skrydžio parametrų įrašymo įrenginiai skubiai, be pareigūnų leidimo, išgabenti į Varšuvą. Tuo metu Lietuvos teisėsauga sėkmingai seka Baltarusijos KGB agentų pėdsakais Europoje, o Graikijos policija ieško vyro, kuris galėjo slapta sekti režimo įkalintą Ramaną Pratasevičių Atėnuose.

„Ryanair“ lėktuvas, kuris po melagingo pranešimo apie sprogmenį gegužės 23 d. buvo priverstas avariniu būdu leistis Minske ir tik paskui pasiekė Vilnių, praėjusį penktadienį po papildomos teismo ekspertų apžiūros Lietuvos teisėsaugos sprendimu grąžintas šiai aviakompanijai ir išskrido į Varšuvą.

Lainerio, kuris iki šiol buvo Kriminalinės policijos biuro žinioje, ekspertinėje apžiūroje Vilniaus tarptautiniame oro uoste dalyvavo ir Lenkijos teisėsaugos pareigūnai, kurie taip pat vykdo ikiteisminį tyrimą dėl šio incidento.

Lietuvos institucijas greičiau jai grąžinti lėktuvą spaudė „Ryanair“, tačiau pati kompanija sulaukė viešų generalinio prokuroro pavaduotojo Ginto Ivanausko ir Kriminalinės policijos biuro viršininko Rolando Kiškio priekaištų dėl nepakankamos pagalbos tiriant incidentą.

„Bendradarbiavimas su „Ryanair“ vyksta, tačiau kartu su Generaline prokuratūra manome, kad jis galėtų vykti greičiau ir efektyviau“, – penktadienį viešai pareiškė Kriminalinės policijos biuro viršininkas R.Kiškis.

Nors pareigūnai viešai nedetalizavo savo priekaištų svarbiai Europos oro bendrovei, Lrytas.lt šaltinių žiniomis, šį viešą teisėsaugos institucijų nepasitenkinimą sukėlė faktas, kad daugiau kaip savaitę „Ryanair“ oro linijos ikiteisminio tyrimo pareigūnams nesugeba perduoti „juodosios dėžės“ užfiksuotų orlaivio pilotų pokalbių, kurie reikalingi nustatyti veiksmų chronologiją ir identifikuoti Minsko oro erdvės kontrolės dispečerių nurodymų pobūdį.

Šiuo metu teisėsauga remiasi įgulos narių, kurių kapitonas yra Lietuvos pilietis, apklausų turiniu. Jie apklausti jau kelis kartus.

Apgavo Lietuvos pareigūnus?

Gegužės 23-iosios vakare lėktuvas iš Minsko grįžo į Vilnių. Priverstinio nutupdymo metu Baltarusijos milicijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo padalinio pareigūnai suėmė laineriu skridusį opozicijos aktyvistą, buvusį socialinio tinklo „Telegram“ kanalo „Nexta“ vieną vadovų, Baltarusijos pilietį R.Pratasevičių ir jo draugę Rusijos pilietę, turinčią leidimą nuolat gyventi Baltarusijoje, Sofiją Sapiegą, kuri yra Vilniuje veikiančio Europos humanitarinio universiteto studentė.

Be jų, dar trys reiso keleiviai (du Baltarusijos ir vienas Graikijos pilietis) skrydį patys nutraukė Minsko nacionaliniame oro uoste.

Lrytas.lt žiniomis, Lietuvos teisėsaugos pareigūnai tą patį vakarą vykdė įvairius procesinius veiksmus ir kartu su „Ryanair“ kompanijos atstovais sutarė, kad „juodosios dėžės“ poėmis įvyks kitą dieną.

Tačiau atvykę ankstų rytą teisėsaugos pareigūnai „Ryanair“ buvo netikėtai informuoti, kad oro linijos inžinieriai „juodąją dėžę“ jau išėmė ir skubiai išgabeno į būstinę Varšuvoje.

Neoficialiomis žiniomis, Lietuvos teisėsauga „Ryanair“ atstovams leido suprasti, kad jei bus delsiama su „juodosios dėžės“ turinio perdavimu, gali būti kreipiamasi į Lenkiją su teisinės pagalbos prašymu ir jos pareigūnai atliks poėmius šios oro kompanijos būstinėje Varšuvoje.

Savo ruožtu „Ryanair“ ikiteisminio tyrimo pareigunus tikina atliekanti vidinį tyrimą ir garso įrašus pateiksianti iškart kai tik galėsianti.

Įtariama Baltarusijos KGB operacija

Pirminiais duomenimis, gegužės 23 d. į orą pakeltas Baltarusijos karinių oro pajėgų naikintuvas MiG-29 neužmezgė ryšio su „Ryanair“ laineriu, nedavė jokių nurodymų ar ženklų sukti į Minsko oro uostą, naikintuvo skrydis vyko maždaug 40 km atstumu nuo civilinio lėktuvo. 

Savo ruožtu Baltarusijos oro erdvės kontrolės dispečeriai komercinio orlaivio kapitonui galėjo teikti tik rekomendacijas, bet ne prievartinius nurodymus keisti kursą.

„Sprendimą leistis Minske priėmė laivo kapitonas, pasitaręs su „Ryanair“ vadovybe“, – viešai yra sakęs ir Kriminalinės policijos biuro viršininkas R.Kiškis.

Tačiau tai galutinai turi patvirtinti „juodųjų dėžių“ garso įrašai, kurie bus lyginami su liudytojų apklausų duomenimis ir karinės žvalgybos informacija, kurios tikimasi ir iš sąjungininkų.

„Labai gera žinia yra tai, kad ikiteisminį tyrimą pradėjo ir Jungtinių Valstijų Federalinis tyrimų biuras. Tai leidžia tikėtis didesnio kiekio informacijos“, – Lrytas.lt kalbėjo gerai informuotas šaltinis.

Tačiau Baltarusijos režimą ir jo žvalgybos tarnybas jau klampina ir kitos detalės.

Opozicionierius galėjo būti nuolat sekamas

Netrukus Lietuvos teisėsaugą turėtų pasiekti oficialūs Šveicarijos prokuratūros duomenys apie tai, kad anoniminis elektroninis laiškas iš šioje šalyje veikiančio elektroninio pašto paslaugų tiekėjo „Protonmail“ dėžutės trims adresais išsiųstas vėliau nei Baltarusijos dispečeriai informavo orlaivio kapitoną apie gautą grasinimą.

Šį faktą informacinių technologijų kompanija jau yra patvirtinusi ir tarptautinei žiniasklaidai. Pati pašto dėžutė sukurta kiek daugiau nei prieš savaitę iki melagingo pranešimo apie sprogmenis lėktuve.

„Tai nereiškia, kad operacija nebuvo iš anksto paruošta ir kad buvo skubama. Tiesiog orlaivis turėjo skristi per Baltarusijos oro erdvę ribotą laiką ir, tikėtina, visi veiksmai buvo daromi tuo pačiu metu, bet buvo būtina kuo anksčiau ir įtikinamu momentu pradėti dialogą su pilotu“, – Lrytas.lt sakė gerai informuotas šaltinis.

Baltarusijos režimas ginasi neva informaciją gavęs skirtingais kanalais, ne tik minimu elektroniniu paštu, tačiau įtikinančių įrodymų nėra pateikęs.

Dar svarbesnis faktas, rodantis Baltarusijos Valstybės saugumo komiteto (KGB) specialiosios operacijos pėdsakus yra turimi duomenys, kurie leidžia įtarti, kad KGB agentai galėjo slapta sekti R.Protasevičių įvairių skrydžių Europoje metu.

Atėnai paneigė KGB ar SVR dalyvavimą

Nors Graikijos ministras pirmininkas Kyriakos Mitsotakis praėjusios savaitės pabaigoje pareiškė, kad lėktuve nebuvo Baltarusijos KGB pareigūnų, tačiau galutinių atsakymų dar ieškoma.

„Tame lėktuve nebuvo Baltarusijos KGB ar kokios nors kitos žvalgybos tarnybos agentų. Nė vieno. Nulis. Mes viską kruopščiai patikrinome“, - Vokietijos žiniasklaidai pareiškė Graikijos premjeras K.Mitsotakis.

Lietuvos teisėsauga yra išsiuntusi teisinės pagalbos prašymą Graikijos kolegoms ir Vilnius laukia oficialių atsakymų. Gerai informuotas Lrytas.lt šaltinis Atėnuose teigia, kad Graikijos Vyriausybės vadovo pareiškimą reiktų vertinti kaip atsakantį tik į viešus įtarinėjimus dėl lėktuvo keleivių, o ne apskritai žvalgybos pareigūnų dalyvavimo.

„Minske išlipo trys keleiviai, kurie nebeskrido toliau į Vilnių. Jie buvo išvadinti galimais KGB agentais, tokių duomenų nėra. Vienas jų yra Graikijos pilietis: jis nėra joks KGB agentas, buvo nustatyta, kad tai matematikos profesorius iš Patrų, kuris vedęs baltarusę“,- Lrytas.lt sakė gerai informuotas šaltinis Atėnuose.

Neoficialiais duomenimis, Graikijos teisėsauga Lietuvos prašymu tikrina judėjimą Atėnų tarptautiniame oro uoste, vaizdo kamerų įrašus, telekomunikacinius įvykius.

„Kol kas nėra duomenų, kad Atėnų oro uosto laukimo zonoje būtų buvę žinomų Baltarusijos ar Rusijos žvalgybos pareigūnų.

Tačiau Atėnų policija siekia nustatyti slaviškos išvaizdos pliktelėjusio vyro tapatybę, kuris dar iki registracijos, bendroje laukimo salėje fotografavo R.Pratasevičių. Tai gali būti jų žvalgybos agentas Atėnuose, „palydėjęs“ R.Pratasevičių ir įsitikinęs, kad jis registravosi skrydžiui“, – Lrytas.lt sakė gerai informuotas šaltinis Graikijoje.

Sukėlė nerimą ir Vilniuje

Tyrimo metu ir viešumoje pasirodant vis daugiau detalių, kurios leidžia pagrįstai įtarti Baltarusijos KGB specialią operaciją užsienyje prieš opozicijos tremtyje atstovus, Vilniuje susirūpinta jų saugumu.

Tai sustiprino ir Baltarusijos opozicijos lyderės Svetlanos Cichanouskajos pareiškimas, kad savaitę iki nutupdyto lėktuvo Minske ji skrido tuo pačiu reisu iš Atėnų į Vilnių. Beje, Atėnuose ji buvo susitikusi ir su dabar suimtu R.Pratasevičiumi.

Tai sukėlė nerimo dėl Lietuvos atsakingų tarnybų sprendimų įvertinti skrydžio maršruto per Baltarusijos oro erdvę saugumą, nes S.Cichanouskajai yra skirta valstybės apsauga, kuri rūpinasi jos ir jos vaikų apsauga.

„Situacija su lėktuvo nutupdymu Minske rodo, kad Baltarusijos KGB pradeda agresyviai veikti užsienyje. Neatmestina, kad tai daro su Rusijos tarnybų pagalba. Turime imtis priemonių ir dar kartą rizikoje esančių asmenų informuoti apie priemones, kurių jie turi imtis. Taip pat sustiprinti priemones dėl tokių asmenų apsaugos.

Čia turiu galvoje ne tik Baltarusijos ir Rusijos opozicijos atstovus, gyvenančius Vilniuje, tačiau ir Lietuvos piliečius, kurie atsidūrę taikinyje, tarkime, Sausio 13-osios bylą tyrusius esamus ir buvusius pareigūnus“, – Lrytas.lt sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Ikiteisminius tyrimus dėl „Ryanair“ lėktuvo nutupdymo atlieka Lietuvos Kriminalinės policijos biuras, vadovaujamas Generalinės prokuratūros, Lenkijos Generalinės prokuratūros Mazovijos organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos skyriaus prokurorai kartu su Tarptautinio saugumo agentūra, JAV Federalinis tyrimų biuras, informaciją specialaus patikrinimo metu renka Latvijos kriminalinė policija.

Lietuvos teisėsauga bendradarbiauja su Airijos ir Graikijos teisėsaugos institucijomis bei partneriais iš kitų valstybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.