G. Nausėdos kūno kalba išdavė daugiau detalių: viešosios kalbos ekspertas įvertino prezidento žodžius

Prezidento Gitano Nausėdos metinė kalba parodė, kad jis jau deda tvirtą pamatą antrajai savo kadencijai, įstikinęs viešojo kalbėjimo ekspertas ir lektorius Igoris Vasiliauskas.

G.Nausėda Seime perskaitė antrąjį metinį pranešimą.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda Seime perskaitė antrąjį metinį pranešimą.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda Seime perskaitė antrąjį metinį pranešimą.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda Seime perskaitė antrąjį metinį pranešimą.<br>T.Bauro nuotr.
 Viešojo kalbėjimo ekspertas Igoris Vasiliauskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Viešojo kalbėjimo ekspertas Igoris Vasiliauskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Viešojo kalbėjimo ekspertas Igoris Vasiliauskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
 Viešojo kalbėjimo ekspertas Igoris Vasiliauskas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
G.Nausėda Seime perskaitė antrąjį metinį pranešimą.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda Seime perskaitė antrąjį metinį pranešimą.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentas G.Nausėda atvyko į Seimą.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentas G.Nausėda atvyko į Seimą.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda Seime perskaitė antrąjį metinį pranešimą.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda Seime perskaitė antrąjį metinį pranešimą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2021-06-08 16:58, atnaujinta 2021-06-08 20:51

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį Seime perskaitė savo antrąjį metinį pranešimą. Jame šalies vadovas apžvelgė aktualijas ir padėtį šalyje, įvertino valdančiųjų sprendimus, aptarė užsienio politiką ir kitus svarbiausius klausimus.

Kalbėjo savo rinkėjui

Viešojo kalbėjimo ekspertas I.Vasiliauskas pastebi, kad prezidentas savo kalboje aptarė pagrindines kryptis, kurios eiliniam informacijos vartotojui yra labai svarbios.

„Paimkime labai konkretų pavyzdį: metų metus yra vykdomos apklausos, kurios klausia apie tai, kokiomis institucijomis visuomenė pasitiki daugiau, o kuriomis – mažiau. Kuo labiausiai nepasitiki? Seimu, teismais ir Vyriausybe.

Šitoje kalboje labai gerai sudėlioti akcentai apie teismų problemą, apie tai, kad Vyriausybė su kai kuriais darbais nesusitvarko, taip pat apie tai, kad Seime vyksta kai kurių įstatymų stūmimas arba blokavimas.

Jis akcentuoja tuos dalykus, kurie yra kaip dirgikliai visuomenei. Ši kalba buvo rašyta su mintimi, kad eilinis vartotojas pasigaus jam reikiamą žinutę“, – naujienų portalui lrytas.lt aiškino ekspertas.

Jis svarstė, jog G.Nausėda lyg specialiai ieško kalbėjimo formos, kuri nueitų tiesiai jo rinkėjui į smegenis.

„Sudėtos visos aktualijos – gegužės pabaigoje M.Majauskas pranešė, kad tam tikri verslai prisipirko prabangos prekių, užuot pasirūpinę savo darbuotojais, ir tai iš karto atsigulė prezidento kalboje. Kokie tai žodžiai? Jachtos ir ferariai.

Jis nesako, kad tai yra prekės, netinkamos pandemijos metu – jis kalba buitine kalba, kad vartotojas susinervinų, ir sakytų, kad prezidentas mato, kokia yra neteisybė“, – portalui lrytas.lt aiškino I.Vasiliauskas.

Viešosios kalbos ekspertas bei lektorius atkreipė dėmesį, jog 2020 metais savo metiniame pranešime G.Nausėda teigė, jog „ėjimas į kompromisą nėra silpnumas“, tačiau šiemet savo veiksmais prezidentas esą parodė, kad pats elgiasi priešingai.

„Čia pat, vietoje to, kad su Vyriausybe ir premjere jis eitų į kompromisą dėl Europos Vadovų Tarybos, jis elgiasi kardinaliai kitaip – stoja piestu, raudonomis vėliavėlėmis apstato savo žaidimo lauką ir nieko ten neįsileidžia. Čia norėtųsi, kad prezidentas nebūtų lygesnis tarp lygių.

Jis labai sąmoningai apėjo temą dėl EVT, pakalbėjo apie tai per kitą prizmę – pasakydamas, ką jis ten jau pasiekė ir padarė“, – aiškino I.Vasiliauskas.

„Tuo metu, kai kritikavo valdančiąją daugumą, jis visą laiką žiūrėjo į kairę, o nuo jo kairėje pusėje ir sėdi TS-LKD frakcija. Jis iškasė karo kirvį ir dabar kažkaip turės juo mojuoti, arba priversti oponentus patiems pradėti mažinti agresyvų puolimą ir pradėti ieškoti kompromisinio varianto“, – pridūrė jis.

Įvertino šalies vadovo kūno kalbą

Viešosios kalbos ekspertas pažėrė kritikos ir visai G.Nausėdos komunikacijos komandai – pasak jo, prezidento patarėjai neapgalvojo kelių svarbių detalių.

„Jau kelintą kartą matau, kad jo komunikacijos žmonės visiškai susimauna. Kai pranešėjas jaučiasi tvirtai, jis visą savo dėmesį sutelkia į turinį. Kas dabar įvyko – auditorijoje karšta, kaukė trukdo kalbėti, ir prezidentas kelis kartus net neišartikuliavo žodžių.

Jis „užlūžo“ ne dėl turinio, bet tiesiog jam buvo sausra burnoje, vandens su kauke atsigerti pakankamai sudėtinga, o turi tai padaryti estetiškai.

Atsiranda laiko tarpas – žmonės dažniausiai sako, kad to nedarys, kad nenumuštų to tempo. Ir jam buvo sudėtinga, nes balsas keliose vietose tiesiog girgždėjo“, – pastebėjo I.Vasiliauskas.

Jo teigimu, kalbėti šalies vadovui trukdė ir dėl prakaitavimo nuolat krentantys akiniai.

„Neįmanoma nepastebėti ir to, kad jis nuolat kaire ranka stumdo akinius ant nosies. Akiniai slysta, nes jis prakaituoja. Komanda nepagalvojo, kad taip gali įvykti, nepasvarstė, kad galima kaukę užmauti ant akinių kojelių, nes prezidentas juos taisėsi gal 15 kartų.

Pasibaisėjau ir tada, kai jis šluostėsi kaktą ranka – kur buvo jo nosinaitė? Vėliau jis ją rado, bet bandė kišti į kelnių kišenę, užuot pasidėjęs tribūnos kamputyje. Tie pašaliniai dalykai labai trukdo ir numuša nuo pagrindinės linijos.

Tai gali atrodyti kaip smulkmena, bet iš tokių smulkmenų susideda probleminis laukas. Turi padaryti viską, kad tavo atstovas kalbėtų puikiai. Tai komanda šiuo atveju nepasiruošusi“, – aiškino specialistas.

Vis tik jis pastebėjo ir tai, kad šiemet Prezidento kūno kalba atrodo dinamiškesnė – atsirado daugiau rankų judesių.

„Anksčiau jis buvo kaip „pinokis“ – pastatydavo, atkalbėdavo ir išeidavo. O šiandien jis leidžia sau kai kurias mintis akcentuoti gestais – deja, jie irgi buvo kažkur po stalu, apačioje. O taisyklė paprasta – rankas reikia pakelti nuo juosmens, kad auditorija matytų tavo žinutę“, – komentavo I.Vasiliauskas.

Specialisto teigimu, sveikintina ir tai, kad prezidento kalba šiemet pailgėjo – praėjusiais metais metinį pranešimą G.Nausėda skaitė 29 minutes, o šiemet kalba truko 42 minutes. Tačiau pašnekovas pažymi, kad pati šalies vadovo retorika nesikeičia – jo kalbose vis dar dominuoja jausmai.

„Paskutiniai kalbos žodžiai buvo „mūsų visų gerovės Lietuva“. Čia yra pakankamai teisinga, nes praktiškai tai yra jo šūkis, bet, jei kalbėtumėme apie sisteminį pokytį jo kalbose – to nėra. Jis yra kinestetas, tai ir kalba yra jausminė, kinestetinė, priderinta prie jo teksto suvokimo“, – aiškino ekspertas.

Ar sulauks palaikymo per kitus rinkimus?

I.Vasiliauskas pastebi ir tai, kad prezidentas savo kalboje nė karto neužsiminė apie LGBT bendruomenę. Jo teigimu, jei G.Nausėda išlaikys nuoseklų palaikymą šeimos institutui, kituose prezidento rinkimuose jam taip pat gali pasisekti.

„Ką jis daro – LGBT probleminį lauką aprengia kitaip, ir sako: aš kalbu apie labiausiai pažeidžiamus sluoksnius – žmones su negalia, socialiai pažeidžiamus asmenis ir senjorus. Iš principo, tai yra prezidento elektoratas.

Jis paima tą dalį, apie kurią Laisvės partija ir Žmogaus teisių komitetas kalbėdavo dar prieš rinkimus, kad bus rūpinamasi mažumomis, bet po kurio laiko jie paliko tik siaurą nišą – LGBT. O prezidentas atvirkščiai – nuima LGBT ir palieka didesnį frontą.

Jeigu jis ir toliau reikš akivaizdų palaikymą vienai nuomonei, pavyzdžiui, tradicinei šeimai, tai, turint omenyje, kad lietuviams viena iš pamatinių vertybių yra šeimos institutas, vien ant tos bangos jis susirinks balsų.

Jei prezidentas šiuo keliu eis subtiliai, pakeis retoriką iš „aš“ į „mes“, gali būti, kad jis šaus tikrai aukštai“, – portalui lrytas.lt sakė I.Vasiliauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.