Seime – aistros dėl Ž. Pavilionio pasisakymų: kol valdantieji užstoja, opozicija žada imtis veiksmų

Paviešinto Rusijos pokštininkų pokalbio su Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininku Žygimantu Pavilioniu turinys, rodos, taip paprastai nebus pamirštas. Nors valdantieji linkę užstoti savo bendražygį, opozicija jau kurpia planus ir artimiausiu metu žada imtis veiksmų Ž.Pavilionio atžvilgiu.

Nors valdantieji linkę užstoti savo bendražygį, opozicija jau kurpia planus ir artimiausiu metu žada imtis veiksmų Ž.Pavilionio atžvilgiu.<br>Lrytas.lt koliažas
Nors valdantieji linkę užstoti savo bendražygį, opozicija jau kurpia planus ir artimiausiu metu žada imtis veiksmų Ž.Pavilionio atžvilgiu.<br>Lrytas.lt koliažas
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>T.Bauro nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 10, 2021, 10:19 AM, atnaujinta Jun 10, 2021, 10:46 AM

V.Čmilytė-Nielsen: ponas Pavilionis taip kalba nuolat

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen įsitikinusi, kad konservatoriaus pasisakymų turinys neturėtų stebinti, nes jis tokias savo pozicijas deklaruoja nuolat.

„Pono Pavilionio pavyzdys parodė, kad visi turime būti budrūs ir atsargūs. Forma pasirinkta man gal nėra priimtina, tačiau ponas Pavilionis taip kalba nuolat. Tai jis neturėtų stebinti. Tai yra jo pozicija, kurią jis deklaruoja visuomet“, – ketvirtadienį Seime sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Paklausta, kaip vertina opozicijos kalbas, kad Ž.Pavilionis turėtų trauktis iš URK pirmininko pareigų, Seimo vadovė atsakė nematanti tam pagrindo. „Aš manau, kad tam pagrindo nėra“, – trumpai situaciją pakomentavo ji.

S.Skvernelis: opozicija imsis veiksmų komiteto pirmininko atžvilgiu

Savo ruožtu opozicijos lyderis Saulius Skvernelis tvirtina, kad dėl pačios pokalbio formos diskutuoti nereikėtų, nes tai yra provokacija, tačiau jo turinys esą daug ką pasako.

„Aišku, tai galima įvardyti kaip provokaciją, ir dėl pačios formos turbūt nereikėtų diskutuoti, bet turinys turbūt daug ką pasako (...) Atrodo, kad tai yra, pirmiausia, nepagarba prezidento institucijai. Po to, keista reakcija apie savo galimybes, įvardijus net ir tam tikrus kontaktus su mafija galima. Susireikšminimas beribis.

Aišku, keista girdėti, kad ministrė pirmininkė ir partijos pirmininkas mąsto taip pat, kaip komiteto pirmininkas. Galbūt atvirkščiai turėtų būti“, – poziciją išsakė S.Skvernelis.

Jo teigimu, tokie incidentai kenkia Lietuvos tarptautiniam įvaizdžiui: „Visi tie skandalingi pasisakymai, kliurkos užsienio politikoje, manau, kad jau daro rimtą problemą. Tikrai valdantieji turėtų pagalvoti, ar tai nebekenkia šalies interesams.“

Paklaustas, ar URK pirmininkas turėtų trauktis iš šių pareigų, opozicijos lyderis atsakė, kad tai yra valdančiųjų, kurie prieš rinkimus deklaravo aukštus moralės, etikos ir skaidrumo standartus, klausimas.

Tačiau, anot S.Skvernelio, veiksmų artimiausiu metu žada imtis opozicija. „Opozicija imsis veiksmų komiteto pirmininko atžvilgiu“, – nedaugžodžiavo S.Skvernelis.

Jis pridūrė, kad šie veiksmai prieš Ž.Pavilionį bus „artimiausiu metu“, bet pirmiausia esą „tegul sugrįžta į Lietuvą“. „Juo labiau, kad ten dar ir asmeninių klausimų yra dėl komandiruotės ir lydinčiųjų dalykų“, – atkreipė dėmesį politikas.

Paviešino pokalbio ištraukas

Pokštininkai, žinomi pravardėmis „Vovan“ ir „Lexus“, su Ž.Pavilioniu susisiekė šių metų pavasarį, jis manė kalbantis su Rusijos opozicionieriumi Leonidu Volkovu.

Antradienį paskelbtame iškarpytame vaizdo įraše Ž.Pavilionis kalbėjo ir apie tarptautinės bendruomenės pastangas siekti demokratijos Rusijoje, Baltarusijoje bei kitose Rytų Europos valstybėse, darbą su šių šalių opozicija ir pilietine visuomene, paramos šiems klausimams telkimą Jungtinėse Valstijose ir Europos Sąjungoje.

Parlamentaras pokalbyje tvirtino, kad po pernykščių JAV prezidento rinkimų „Vašingtonas dar negrįžo į save, jis tik dabar tampa Vašingtonu“. Jis taip pat pabrėžė tikintis JAV prezidento Joe Bideno komandos galimybėmis griežtinti JAV politiką Rusijos atžvilgiu

„Dabartinė komanda, kuri atėjo, yra kitokia. Ji tokia reiganiška“, – sakė Ž.Pavilionis, turėdamas omenyje buvusį JAV prezidentą Ronaldą Reaganą.

Apsimetėliai taip pat paprašė Ž.Pavilionio pagalbos susisiekiant su JAV Valstybės departamento atstovais ir senatoriumi Bobu Menendezu, tačiau parlamentaras BNS paneigė perdavęs jiems bet kokius kontaktus.

Vaizdo įrašo pabaigoje Ž.Pavilionis paragina pašnekovą nekreipti dėmesio į prezidento Gitano Nausėdos požiūrį.

„Tu nekreipk dėmesio. Mes dabar Vyriausybė. Ingrida, mano premjerė, galvoja, kaip aš. Užsienio reikalų ministras galvoja kaip aš, mes pati didžiausia partija, pas mus parlamentinė respublika, o prezidentas – simbolinis.

Ir viskas“, – kalbėjo Seimo URK pirmininkas Ž.Pavilionis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.