Bus pasiūlyta išplėsti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro funkcijas

Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė antradienį Seimui ketina pateikti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro bei Gyventojų registro įstatymų pakeitimų projektus, kuriais siūloma išplėsti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro funkcijas.

Bus pasiūlyta išplėsti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro funkcijas.<br>T.Bauro nuotr.
Bus pasiūlyta išplėsti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro funkcijas.<br>T.Bauro nuotr.
Bus pasiūlyta išplėsti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro funkcijas.<br>T.Bauro nuotr.
Bus pasiūlyta išplėsti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro funkcijas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-06-14 14:28

Įstatymų pataisomis taip pat siekiama reglamentuoti laisvės kovotojų, rezistentų ir kitų asmenų, nužudytų okupacinių režimų metu, palaikų paiešką, identifikavimą, įamžinimą bei laisvės kovotojų ir jų giminių genetinių (DNR) ir biologinių mėginių bazės kaupimą. Pagal siūlomą projektą, Centras, remiantis istoriniais šaltiniais ir Lietuvos gyventojų registro duomenimis, ieško okupacinių režimų metu Lietuvos teritorijoje ir už jos ribų žuvusiųjų, nužudytų laisvės kovotojų, rezistentų ir kitų asmenų bei jų giminių, organizuoja jų palaikų identifikavimą, kaupia rastų neatpažintų ieškomų laisvės kovotojų, rezistentų ir kitų asmenų, nužudytų okupacinių režimų metu, bei jų giminių genetinių (DNR) ir biologinių mėginių bazę.

Projektas numato, kad Centras inicijuoja, skatina ir remia memorialinių kompleksų, paminklų statybos, atminimo ženklų, kino filmų, monografijų kūrimo projektus ir skelbia viešus konkursus jiems įgyvendinti ne tik Lietuvos teritorijoje, bet ir už jos ribų. Priėmus siūlomus Gyventojų registro įstatymo pakeitimus, gyventojų registro duomenų teikėjui (VĮ Registrų centrui) būtų nustatyta pareiga suteikti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui prašomą informaciją apie giminystės ryšius, kuri yra reikalinga organizuojant laisvės kovotojų, rezistentų ir kitų asmenų, žuvusiųjų ir/ar nužudytų okupacinių režimų metu, palaikų identifikavimą, ieškant jų giminių.

Projekto autorių teigimu, patikimas palaikų atpažinimas įmanomas tik gretinant žuvusio/nužudyto asmens ir jo giminaičių genetinius (DNR) mėginius.

„Atsižvelgiant į tai, kad nuo tiriamo laikotarpio praėjo 70 metų ir dėl šios priežasties ieškomų asmenų gyvų giminaičių nelengva surasti, taip pat atsižvelgiant į tai, kad žuvusių/nužudytų laisvės kovotojų buvo apie 20 tūkstančių ir dauguma jų palaikų nerasti iki šiol, tad jų paieškos užtruks dar ilgai, būtina kuo skubiau sukaupti ieškomų asmenų gyvų giminaičių DNR bazę. Ši DNR bazė reikalinga ir tam, kad joje būtų galima saugoti rastų neatpažintų laisvės kovotojų DNR mėginius, tikintis, kad ateityje pavyks juos identifikuoti. Tokia DNR mėginių bazė yra būtina, siekiant įvykdyti Seimo iškeltus uždavinius – surasti okupantų paslėptus laisvės kovų dalyvių palaikus, laisvės kovotojus deramai pagerbti ir tinkamai įamžinti“, – sakoma dokumentų aiškinamajame rašte.

Siūlomų įstatymo pataisų įgyvendinimui prireiks papildomų lėšų iš valstybės biudžeto. 2021 m. papildomų valstybės biudžeto asignavimų neplanuojama, bet skaičiuojama, kad 2022 metais prireiks iš viso 432 tūkst. eurų. Planuojama, kad tokios pat sumos prireiktų ir artimiausiais 2023, 2024 metais.

„2022 m. reikės 310 tūkst. eurų įstatyme nustatytoms funkcijoms įgyvendinti (250 tūkst. eurų laisvės kovų dalyvių identifikavimui ir 60 tūkst. eurų laisvės kovų įamžinimo projektų įgyvendinimas užsienio šalyse) bei 122 tūkst. eurų darbo užmokesčio fondo naujai kuriamam Paieškų ir identifikavimo skyriui 7 etatų finansavimui per metus. Iš viso 432 tūkst. eurų“, – nurodoma dokumento aiškinamajame rašte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.