Lietuvos pasienyje – įtampa: Minske esanti 1,5 tūkst. nelegalių migrantų grupė gali pajudėti sienos link I. Šimonytė: nuspėti situaciją – neįmanoma

Premjerė Ingrida Šimonytė teigė, kad dėl padidėjusių nelegalių migrantų srautų pasienyje su Baltarusija kariuomenės pajėgų pasitelkti kol kas neplanuojama, tačiau pripažino, kad situacija yra nenuspėjama. Savo ruožtu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė turintis informacijos apie 1,5 tūkst. nelegalių migrantų grupę Minske, kuri bet kuriuo metu gali pajudėti sienos link.

Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rustamas Liubajevas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 15, 2021, 2:21 PM, atnaujinta Jun 15, 2021, 3:15 PM

I.Šimonytė antradienį lankosi Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) padaliniuose Trakų ir Varėnos rajonuose. 

„Kol kas kariuomenė prisideda savo logistiniais pajėgumais, padeda įrengti palapinių miestelius ir kitą logistiką padeda tvarkyti. Manome, kad dabar dirbame taip, kaip dirbame, jei reikės kitų sprendimų – tie kiti sprendimai bus padaryti“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Premjerės teigimu, būsimi veiksmai priklausys nuo to, kaip toliau vystysis situacija, mat dabar ją nuspėti – neįmanoma.

„Jeigu konkrečiai apie nelegalios migracijos paūmėjimą, tai veiksmai priklauso nuo aplinkybių. Tikrai tarnyba dirba, koordinuoja savo veiksmus su kitomis institucijomis (...).

Mes taip Vyriausybėje, Užsienio reikalų ministerija, aš pati, tais klausimais rūpinamės tarptautinėje plotmėje. Vyksta bendradarbiavimas su „Frontex“ (Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra – aut.past.), manau, kad bus reikalingi ir pastiprinimai.

Situacija tokia, kad ją, kaip ir COVID-19 situaciją, reikia valdyti čia ir dabar, pagal tai, kokia ji yra. Nes nuspėti labai stipriai, kokia situacija bus po savaitės, manau, kad neįmanoma. Reikia būti pasiruošus įvairiems netikėtumams“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas teigė, kad praėjusias dvi paras nebuvo fiksuota pažeidimų prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos.

„Sunku paaiškinti tokią situaciją. Manome, kad situacija labai sunkiai prognozuojama – savaitgalį turėjome rekordą, kai per vieną parą sulaikyti virš 50 nelegalių migrantų. Tačiau po dviejų dienų matome, kad tie srautai sumažėjo. Tačiau žinome, kad situacija prie sienos yra labai dinamiška“, – kalbėjo R.Liubajevas.

Anot jo, pastaruoju metu nelegalių migrantų grupės pradėjo vykti per sieną beveik kas naktį.

„Pagal mūsų informaciją Minske susikaupė pakankamai didelė grupė nelegalių migrantų, ji nuolat papildoma atvykstančiais iš Bagdado ar Stambulo. Tačiau ten yra pakankamai didelė grupė nelegalių migrantų, kurie bet kuriuo momentu gali pradėti judėti sienos link“, – kalbėjo jis.

R.Liubajavo teigimu, nelegalių migrantų grupė Minske, norinti patekti į ES, gali būti nuo tūkstančio iki 1,5 tūkst. asmenų.

Anot jo, VSAT visiškai susitvarko su savo užduotimi stebėti ir saugoti valstybės sieną, tačiau problemos iškyla su nelegalių migrantų apgyvendinimu.

Tuo metu kalbėdamas apie Vyriausybės skirtas papildomas lėšas VSAT vadas teigė, kad šios lėšos bus naudojamos naujų stebėjimo sistemų diegimui. R.Liubajevo teigimu, pagal optimistinius planus, šiais arba kitais metais bus pilnai įrengta sienos stebėjimo sistema prie Lietuvos ir Baltarusijos sienos.

VSAT Aviacijos valdybos bazėje Paluknio kaime premjerė apžiūrėjo bazę ir orlaivius. Mantotų kaime, A. Barausko pasienio užkardoje, susipažino su ginkluote, antidronine įranga ir techninėmis priemonėmis. Vėliau Ūtos kaime Varėnos rajone premjerė dalyvavo A.Barausko 81-ųjų žūties metinių minėjimo ir paminklo jam atidengimo ceremonijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.