Įvertino Prezidentūros ir opozicijos suartėjimą: gali privesti prie neregėtų radikalizmų

Seimo opozicijai reiškiant nepasitikėjimą Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininku konservatoriumi Žygimantu Pavilioniu, politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris teigia, kad ši iniciatyva – tik dar vienas vis aštrėjančio konservatorių ir prezidento Gitano Nausėdos karo epizodas, kuriam galimai diriguoja pati Prezidentūra.

Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Gitanas Nausėda<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Bruveris.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Bruveris.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Algirdas Sysas<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Žygimantas Pavilionis<br>V.Skaraičio nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 11:57 AM, atnaujinta Jun 18, 2021, 11:58 AM

Kaip toli žengs Prezidentūros ir opozicinių frakcijų suartėjimas ir ką jis reikš kovoje su valdančiąja koalicija „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ kalbėjo apžvalgininkas V.Bruveris ir socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Algirdas Sysas.

Iškalbingas susitikimas

Seimo opozicija trečiadienį Seimo pirmininkei Viktorijai Čmilytei-Nielsen įteikė apie pusšimtį parlamentarų parašų dėl konservatoriaus Žygimanto Pavilionio atstatydinimo iš Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pareigų. Opozicijos atstovų parašai dėl nepasitikėjimo Ž.Pavilioniu pradėti rinkti valstiečių iniciatyva. Prie jos buvo pakviesti jungtis Darbo, Regionų ir Socialdemokratų frakcijų atstovai.

Politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris teigė, jog ši opozicijos iniciatyva yra naujas, aštresnis konservatorių karo su Prezidentūra etapas, kada nei Ž.Pavilionis, nei konservatorių partijos vadovybė neatrodo nusiteikę trauktis.

„Nepaisant to fakto, jog patys konservatoriai ir visi, atidžiau stebintys situaciją, mato, kad šiuo atveju tarsi pirmuoju smuiku griežia valstiečiai, tačiau jo stryką laiko Prezidentūra, labai aktyviai dalyvaujanti procese“, – įvertino V.Bruveris.

Anot jo, antradienį įvykęs G.Nausėdos susitikimas su opozicinių frakcijų lyderiais neįrodo, kad Ž.Pavilionio atstatydinimo iš pareigų iniciatyva reguliuojama Prezidentūros, visgi „kad Prezidentūra aktyviai dalyvauja, laimina visa tai, kas vyksta, stengiasi, kad Ž.Pavilionis netektų komiteto pirmininko posto, manau, yra visiškai akivaizdu“.

„Susitikimas yra iškalbingas. Manau, tik patvirtina tai, ką bandau pasakyti – kad prezidentas vis dažniau blokuojasi su opozicija prieš valdančiąją daugumą tame bendrame, vis aštrėjančiame kare su konservatoriais ir valdančiąja dauguma apskritai“, – įvertino jis.

Vetuotų biudžetą?

Tuo metu Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos seniūnas Algirdas Sysas laidos metu teigė, kad G.Nausėda į susitikimus kviečia įvairių politinių jėgų atstovus.

„Prezidentas teisingai daro – nori matyti ir girdėti, ką galvoja ir kaip elgsis viena ar kita frakcija. Nes jis yra įstatymų leidėjas, lygiai taip pat teikiantis įstatymų projektus, teikiantis kandidatūras į įvairius postus, todėl nori kuo tiksliau pateikti įstatymą ar kad kandidatūros atitiktų, nebūtų atmetamos. Todėl tie susitikimai vyksta, žinau, kad ir kiti eis vėliau“, – kalbėjo A.Sysas.

„Galima manyti, jog kadangi pakvietė opozicijos lyderį ir opozicijos seniūnus, kad sukalamas frontas prieš poziciją, bet taip nėra“, – pridūrė jis.

Anot jo, darbotvarkėje iš anksto buvo numatyta, jog susitikimas rengiamas dėl biudžeto.

„Kaip mes reaguosime į biuždeto pakeitimus metų viduryje ir ką mes galėtume daryti. Tarp pamąstymų pasakė, kas būtų, jeigu, pavyzdžiui, būtų vetuojamas biudžetas, kokia būtų opozicijos reakcija“, – kalbėjo A.Sysas.

„Negaliu pasakyti, kad jis nusiteikęs (vetuoti biudžeto patikslinimą – aut.past.), jis turi tokią teisę. Ar jis pasinaudos ta teise, ar ne, jau kitas reikalas“, – pridūrė jis.

Konservatoriai gali išduoti?

Tuo metu komentuodamas Ž.Paviliono atstatydinimo iš komiteto pirmininko pareigų galimybes politikos apžvalgininkas V.Bruveris teigė, kad konservatorius neturi visiško valdančiųjų palaikymo. „Kaip suprantu, ir jis pats, ir partijos vadovybė nuogąstauja, kad kai kurie konservatoriai gali išduoti“, – pažymėjo jis.

Anot V.Bruverio, pirmiausiai nuogąstaujama dėl radikaliojo dešiniojo konservatorių flango, kuris išsiskyrė ir balsavime dėl Partnerystės įstatymo.

„Čia yra toji rizikos grupė, apie ją pirmiausiai kalba ir patys konservatoriai – kad jie vardan politinės ir ideologinės draugystės ir simpatijų prezidentui galbūt galėtų įteikti šią dovanėlę Prezidentūrai. Tačiau bet kokiu atveju kalbame apie neskaitlingą frakcijos narių kiekį“, – prognozavo apžvalgininkas.

Nors Ž.Pavilionis slapto balsavimo dėl nušalinimo nuo pareigų atveju negalėtų būti visiškai ramus, V.Bruverio teigimu, balsai „už“ ir „prieš“ tikrai nebūtų apylygiai.

„Ir pati opozicija, akivaizdu, supranta, jeigu bus balsavimas, vis tiek didesnė tikimybė, kad Ž.Pavilionis liks savo poste. Todėl jie ir grasina obstrukcijomis, boikotuoti Seimo komiteto darbą, jį paralyžiuoti, kad Ž.Pavilioniui būtų sudarytos kuo sunkesnės sąlygos ir visuomenės spaudimas – ir jam, ir partijos vadovybei“, – įvertino apžvalgininkas.

Kuo baigsis konfliktas?

Tai, kaip toli pažengs opozicijos ir Prezidentūros suartėjimas, anot V.Bruverio, priklausys nuo to, kiek toli žengs kova tarp konservatorių ir G.Nausėdos. Apžvalgininkas pažymi, kad abiems toks suartėjimas yra naudingas.

„Opozicija prisikabina prie G.Nausėdos reitingų, o G.Nausėda įgauna tvirtesnę, pastovesnę atramą Seime, politinės galios žaidimuose. Nežinia, kiek tai gali būti ilgalaikis procesas, kiek ši sąjunga gali būti tvari“, – pastebėjo jis.

V.Bruveris svarsto, kad konservatorių ir Prezidentūros kova, o tuo pačiu – opozicijos ir G.Nausėdos sąjunga gali privesti prie dar neregėtų situacijų.

„Ši kaktomuša gali priartėti prie dar neregėtų radikalizmų, pavyzdžiui, prezidentas vetuotų biuždetą, prasidėtų visiškai procedūrinės kovos dėl biudžeto, kurios jį paskadintų. Kaip matome, mūsų aukščiausiems politikams, kalbu apie G.Nausėdą, jokių ypatingų ribų nėra, jeigu kalbama apie ambicijas, politinę kovą ir bandymą demonstruoti politinę galią.

Tai, kas vyksta su Ž.Pavilioniu, yra įrodymas, kad tokių ribų nėra, jeigu jau galima net Rusijos specialiųjų tarnybų provokaciją išnaudoti vidaus politinės rinkos tikslams“, – įvertino V.Bruveris.

Apžvalgininkas teigė nemanantis, kad Ž.Pavilionis yra visiškai tinkamas komiteto pirmininko pozicijai – anot jo, apie jo tinkamumą šioms pareigoms galima kalbėti, tačiau ne šiuo konkrečiu atveju.

Valstiečių frakcijos atstovai trečiadienį teigė, jog jeigu Ž.Pavilionis liks URK pirmininku, komitete esantys du opozicijos atstovai nematytų galimybės dirbti ir pasitrauktų iš komiteto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.