Laisvės frakcijai pavasario sesijoje nepavyko priimti dar vienos iniciatyvos: narkotikų dekriminalizavimo projektas nukeliamas į rudenį

Nors Laisvės frakcijos inicijuotas mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo pataisas jau apsvarstė visi paskirti Seimo komitetai ir dėl šio projekto priėmimo jau galima balsuoti plenariniame posėdyje, tačiau pataisų autorė Morgana Danielė teigia, kad vieno iš prioritetinių Laisvės frakcijai klausimų priėmimas greičiausiai bus nukeltas į rudens sesiją. Pasak jos, norima parengti teisiškai tvarkingą projektą ir tuo pačiu apsvarstyti dar keletą papildomų pasiūlymų.

Morgana Danielė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Morgana Danielė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Leonardas Marcinkevičius, ELTA

Jun 29, 2021, 6:04 PM

„Tikriausiai nebus priėmimo Seimo pavasario sesijoje, nes po paskutinio svarstymo Teisės ir teisėtvarkos komitete užregistruota dar pora pasiūlymų, tai vis dėlto, tikėtina, projektas nusikelia į rudenį. Tikslią datą sutarsime, kad, rudenį grįžus, iš karto būtų balsavimas plenariniame posėdyje“, – Eltai sakė M. Danielė.

Nors Laisvės frakcija esą norėjo šį projektą priimti dar pavasario sesijoje, tačiau pataisų iniciatorė sako, kad nuspręsta šį klausimą nukelti į rudenį, siekiant parengti teisiškai tvarkingą projektą ir įtraukti papildomus parlamentarų siūlymus, kurie leis balsuojant Seimui matyti siūlomų pataisų visumą.

„Man norėjosi tų gerų naujienų prieš vasarą, bet neišėjo dėl to, kad kai kurie Seimo nariai vis dėlto nori matyti bendrą vaizdą ir teisiškai tvarkingą projektą, dėl to reikėjo tų papildomų siūlymų“, – tikino Laisvės frakcijos narė.

Tarp registruotų papildomų siūlymų šiam projektui yra pateiktos BK 199 straipsnio, reglamentuojančio bausmes už kontrabandą, pataisos. Taip pat, pasak M. Danielės, yra registruota pataisa dėl narkotinių medžiagų gamybos konfiskavimo.

„Registruota labai smulki pataisa dėl konfiskavimo ne tik medžiagos, bet ir gamybos įrankių. Čia tokia techninė pataisa, nes gamyba tokiais mažais kiekiais net nėra įmanoma. Tačiau kadangi pats punktas iš BK buvo nepakeistas, ten liko ir daugiau veikų ir, nors jos savo apimtimi neįmanomos, dėl techninių dalykų buvo įtraukta tokia maža korekcija“, – aiškino M. Danielė.

Pertrauką šio klausimo svarstyme siūlė padaryti valstietė A. Širinskienė

Neskubėti dėl narkotikų dekriminalizavimo projekto praėjusią savaitę paragino Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje tuomet dalyvavusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Agnė Širinskienė. Ji siūlė komiteto nariams padaryti pertrauką šio projekto svarstyme, kadangi Seime taip pat yra įregistruotas jau minėtas BK 199 straipsnio, reglamentuojančio bausmes už kontrabandą, pakeitimas. Valstietė siūlė palaukti, kol komitetai įvertins ir pastarąjį projektą, ir šias dvi iniciatyvas, sujungus, svarstyti kartu.

„Būtų išmintingiausia daryti pertrauką dabar, pateikti tą projektą, per vasarą padirbėti ir turėti normalų rezultatą. Jūs patys valdantieji sakote, kad reikia mažinti projektų skaičių Seime, o dabar mes darome taip, kad gabaliuką čia pataisysime, o jau yra įregistruotas kitas projektas, kuris yra lydintysis. Kas atsitiks, jeigu mes tiesiog per vasarą sutvarkysime projektą“, – komiteto posėdyje siūlymą praėjusią savaitę teikė A. Širinskienė.

Visgi tokį valstietės siūlymą tuomet posėdyje dalyvavusi Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė pavadino manipuliacija, kadangi dviejų atskirų pateikimą praėjusių projektų esą sujungti ir svarstyti kartu komitetai tiesiog neturi teisės.

„Kviečiu nemanipuliuoti ir nežongliruoti taisyklėmis. Mes puikiai žinome, kad įstatymo pakeitime dviem kitiems straipsniams inkorporuoti naujo straipsnio mes negalime, tačiau mes galime kartu vėlesnėse stadijose svarstyti 199 straipsnio pakeitimą“, – komiteto posėdyje tvirtino A. Armonaitė.

Galiausiai balsuojant dėl pertraukos šiuo klausimu, 4 komiteto nariai palaikė A. Širinskienės siūlymą, o prieš balsavo taip pat 4 parlamentarai, todėl galutinį sprendimą nedaryti pertraukos lėmė komiteto pirmininko Stasio Šedbaro balsas, kuris, balsams pasidalinus po lygiai, ir būna lemiamas.

TTK siūlo didesnes baudas nei projekto autoriai

Parlamentarės M. Danielės inicijuotomis pataisomis siūloma bausmes už mažą narkotinių medžiagų kiekį be tikslo platinti iš Baudžiamojo kodekso (BK) perkelti į Administracinių nusižengimų kodeksą (ANK). Projekte šiuo metu numatytos baudos nuo 20 iki 100 eurų už pirmąjį nusižengimą, o už pakartotinį – iki 200 eurų maksimalus baudos dydis. Tačiau pagrindiniu šiame klausime paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas pritarė siūlymui baudas už pirmą nusižengimą didinti ir numatyti dydžius nuo 100 iki 200 eurų, o už pakartotinį nusižengimą – nuo 300 iki 400 eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.