Paaiškėjo daugiau detalių apie garsųjį girtą lėktuvo pagrobėją: priklausė 23 metus išsilaikęs įspūdingas rekordas

Daugiau kaip 2 promilių girtumas – ne priežastis atsisakyti sėsti prie lėktuvo vairalazdės. Tai įrodė 54 metų vyriškis, kuris pakilo iš Pociūnų aerodromo (Prienų r.) ir sėkmingai nutupdė „kukurūzniku“ vadinamą orlaivį netoliese esančiame Čiudiškių kaime.

Savavališkai sėdęs prie lėktuvo An-2 vairalazdės buvęs pilotas maždaug valandą suko ratus Prienų apylinkėse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Savavališkai sėdęs prie lėktuvo An-2 vairalazdės buvęs pilotas maždaug valandą suko ratus Prienų apylinkėse.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lėktuvas pasitelkus pagalbą buvo rastas.<br>Kauno parašiutininkų klubo nuotr.
Lėktuvas pasitelkus pagalbą buvo rastas.<br>Kauno parašiutininkų klubo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-07-10 16:26

Neįprastas incidentas įvyko liepos 7-osios ryte, kai Kauno parašiutininkų klubo atstovai pasigedo Pociūnų aerodrome palikto lėktuvo.

Jie apie įvykį pranešė per socialinius tinklus ir iškart įtarė, kas galėjo pasisavinti orlaivį.

Aplinkiniai gyventojai prisiminė girdėję anksti ryte sklindantį lėktuvo variklio gaudesį ir matė, kaip tvyrant rūkui An-2 skrenda visai greta daugiabučių.

Prieš skrydį – padegimas

Iš Marijampolės kilęs buvęs pilotas, kurį bičiuliai praminė Varėna, jau kurį laiką gyveno Pociūnų aerodrome, kur jam buvo skirtas nedidelis būstas.

Prieš išskrisdamas vyras jį padegė. Atvykę ugniagesiai išvydo iš patalpos virstančius dūmus, o viduje smilkstančius drabužius, patalynę ir baldus.

Didelis gaisras neįsiplieskė, tačiau gelbėtojai aptiko į sprogstamąjį užtaisą panašų paketą, todėl iškvietė rinktinės „Aras“ išminuotojus.

Jie vėliau išsiaiškino, kad tai buvo pavojaus nekeliantis dūmų užtaisas.

Padangėje praleido valandą

Įkaušęs vyras skraidė apie valandą – tai tyrėjams pavyko išsiaiškinti įvertinus liudininkų pasakojimus ir sunaudotų degalų kiekį.

Aviacijos ekspertams šis įvykis sukėlė siaubą, mat lėktuvas ne tik galėjo nukristi ant gyvenamojo namo, bet ir susidurti su Kaune besileidžiančiu keleiviniu orlaiviu.

Prie lėktuvo surastam vyrui buvo nustatytas vidutinis (2,23 promilės) girtumas. Gali būti, kad jis svaiginosi ir nusileidęs pievoje.

Vis dėlto įvykio vietą apžiūrėję kolegos tvirtino, kad vyras pateisino aukšto lygio piloto reputaciją, – sėkmingai nusileisti tokioje vietoje reikėjo išties didelių sugebėjimų.

Po skrydžio – krytis

Prieš porą dešimtmečių marijampolietis buvo laikomas itin profesionaliu pilotu ir parašiutininku.

1996 metais jis pasiekė Lietuvos rekordą, kai kartu su kolega ore išskleidė tuomet didžiausią Lietuvos trispalvę. Šis rekordas buvo pagerintas tik prieš dvejus metus.

Vis dėlto asmeniniai sunkumai paskatino pilotą vis dažniau kilnoti svaigalų taurelę. Jis neteko ne tik piloto licencijos, bet ir vairuotojo pažymėjimo, teko ieškoti pastogės.

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai įtariamąjį apklausė tik ketvirtadienį, kai jis išblaivėjo.

Per apklausą paaiškėjo ir jo poelgio motyvai – vyras tikino nebematęs prasmės gyventi ir norėjo užbaigti savo žemiškąją kelionę. Penktadienį jis išleistas iš areštinės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.