Atvykus į Vilniaus ežerų paplūdimius – pribloškiantis vaizdas: tikėjosi, kad situacija bus kitokia

Poilsiautojų yra, bet ne sausakimšai. Taip atrodo ir prestižinius įvertinimus gavę sostinės paplūdimiai, nes mieste užsisėdėję vilniečiai poilsiui renkasi pajūrį, atokiau esančius ežerus ar užsienio kurortus.

 Poilsiautojų yra, bet ne sausakimšai. Taip atrodo ir prestižinius įvertinimus gavę sostinės paplūdimiai, nes mieste užsisėdėję vilniečiai poilsiui renkasi pajūrį, atokiau esančius ežerus ar užsienio kurortus.<br> lrytas.lt koliažas.
 Poilsiautojų yra, bet ne sausakimšai. Taip atrodo ir prestižinius įvertinimus gavę sostinės paplūdimiai, nes mieste užsisėdėję vilniečiai poilsiui renkasi pajūrį, atokiau esančius ežerus ar užsienio kurortus.<br> lrytas.lt koliažas.
Anot gelbėtojos Ivonos, prie Žaliųjų ežerų poilsiautojų nebuvo daug nei praėjusį savaitgalį, nei šiomis savaitės dienomis, todėl per pamainą nuo ryto iki vakaro tenka nuobodžiauti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Anot gelbėtojos Ivonos, prie Žaliųjų ežerų poilsiautojų nebuvo daug nei praėjusį savaitgalį, nei šiomis savaitės dienomis, todėl per pamainą nuo ryto iki vakaro tenka nuobodžiauti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ir prie Žirmūnų paplūdimio, ir prie Žaliųjų ežerų įrengtos sporto aikštelės.
Ir prie Žirmūnų paplūdimio, ir prie Žaliųjų ežerų įrengtos sporto aikštelės.
Prie Žaliųjų ežerų galima pailsėti ir tarp medžių pakabintuose hamakuose.
Prie Žaliųjų ežerų galima pailsėti ir tarp medžių pakabintuose hamakuose.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2021-07-11 07:22

„Pailsėjus Kroatijoje Žalieji ežerai nedžiugina. Atvažiavome čia tik dėl to, kad laisva viena diena“, – sakė Mėlynąja vėliava įvertintame Žaliųjų ežerų paplūdimyje trečiadienį sutikta Agnė.

Šiame paplūdimyje nuobodžiavo ir įmonės „Grinda“ gelbėtoja Ivona. Per daugiau nei mėnesį jos darbo, laimei, nebuvo nė vieno skendusiojo.

Tokia pat Mėlynąja vėliava įvertintame Žirmūnų paplūdimyje trečiadienį lankytojų taip pat nebuvo daug.

Čia kasdien poilsiaujantis Mečislovas sakė, kad žmonių nebuvo daug ir savaitgalį.

Ne visiems patinka žaisti

Agnė šią vasarą spėjo pailsėti ir prie Baltijos jūros. „Vanduo prie kranto neskaidrus dėl to, kad daug besimaudančiųjų. Įbrendi giliau – pakyla dumbliai“, – pasakojo vilnietė.

Prie Žaliųjų ežerų ją atviliojo prisiminimai. Čia ji atvažiuoja nuo vaikystės.

„Mane dar visai mažą atsiveždavo močiutė. Paskui atvažiuodavau su draugėmis, dabar jau su vyru atkeliavome.

Gal ir užtenka čia krepšinio ir tinklinio aikštelių, bet trūksta ramybės. Ne visi juk atvažiuoja žaidimų žaisti“, – dalijosi įspūdžiais Agnė.

Poilsiautojams prie Žaliųjų ežerų šiemet įrengtos dvi paplūdimio tinklinio aikštelės, nauja krepšinio aikštelės danga bei treniruoklių kompleksas.

Kiek toliau nuo vandens pastatyta ir aikštelė vaikams.

Atvilios vasaros karštis?

Anot gelbėtojos Ivonos, prie Žaliųjų ežerų poilsiautojų nebuvo daug nei praėjusį savaitgalį, nei šios savaitės dienomis.

„Galbūt daug vilniečių išvažiavo toliau ilsėtis, gal kai kelias dienas bus trisdešimties laipsnių karštis, sugrįš“, – svarstė gelbėtoja. Todėl darbo jai nedaug ir per pamainą nuo ryto iki vakaro tenka nuobodžiauti.

Ji sakė, kad, kaip ir anksčiau, vilniečiai vis dar atsineša alkoholinių gėrimų, palieka tuščių butelių. Gali būti, kad tokia kaimynystė ramaus poilsio mėgėjų ir nevilioja.

Plačiai nuskambėjo ir sekmadienio įvykis, kai netoli Žaliųjų ežerų du neblaivūs ukrainiečiai subadė peiliais tris vyrus. Du nelaimėliai buvo paguldyti į ligoninę.

Sėdėdavo ant medžio kamieno

Mečislovas įsitikinęs, kad Žirmūnų paplūdimiui nieko netrūksta: „Gal nebent kavinės, bet negi verslininkas dėl trijų mėnesių darbo investuos čia pinigus?“

Žirmūnų gatvėje gyvenantis Mečislovas prisiminė laikus, kai paplūdimys netoli namų buvo laukinis. Tai buvo prieš keletą metų. Anot Mečislovo, net suolų prisėsti nebuvo, tad visi sėdėdavo ant išvirtusio medžio kamieno.

O šiemet Mėlynąja vėliava pažymėtame Žirmūnų paplūdimyje gyventojams paruošta viena paplūdimio tinklinio aikštelė su smėlio pagrindu, taip pat 3x3 žaidimui tinkanti krepšinio aikštelė ir treniruoklių erdvė.

Po treniruotės čia ne tik galima išsimaudyti Neryje, bet ir nusiprausti po lauko dušu. Be to, netoliese įrengta vaikų žaidimo aikštelė mažųjų vilniečių laisvalaikiui.

Sertifikatus skiria metams

„Grindos“ prižiūrimi Žaliųjų ežerų ir Žirmūnų paplūdimiai – pirmieji gėlavandeniai Lietuvoje, pažymėti Mėlynąja vėliava.

Mėlynoji vėliava – visame pasaulyje žinomas ir pripažįstamas ekologinis ženklas. 2021 metais Mėlynoji vėliava plevėsuoja daugiau kaip 4600 paplūdimių 46 pasaulio šalyse.

Tarptautiniai Mėlynosios vėliavos sertifikatai bei teisė Žaliųjų ežerų ir Žirmūnų paplūdimiuose iškelti Mėlynąsias vėliavas dviem Vilniaus viešiesiems paplūdimiams buvo suteikti įgyvendinus 33 griežtus reikalavimus švietimo ir informavimo, vandens kokybės, aplinkosauginio valdymo, saugumo ir paslaugų kokybės kategorijose.

Mėlynosios vėliavos sertifikatas suteikiamas vienam sezonui. Jei paplūdimių būklė atlikus patikrinimą nebeatitinka privalomųjų kriterijų, Mėlynoji vėliava privalo būti nuleidžiama.

Lietuvoje Mėlynosios vėliavos programa vykdoma nuo 2000 metų. Mėlynosiomis vėliavomis įvertinti 7 šalies paplūdimiai: centriniai Nidos ir Juodkrantės, Birutės parko Palangoje, Smiltynės pirmasis ir Melnragės antrasis Klaipėdoje bei du paplūdimiai Vilniuje.

55

Tiek hektarų ploto viešųjų paplūdimių Vilniuje prižiūri įmonės „Grinda“ darbuotojai.

Gelbėtojai dirba nuo 8 iki 20 valandos

Bendrovė „Grinda“ prižiūri dešimt viešųjų paplūdimių: Valakampių pirmąjį ir antrąjį, Žirmūnų, Salotės, Žaliųjų ežerų, Balžio pirmąjį ir antrąjį, Tapelių pirmąjį ir antrąjį bei Gilužio.

Paplūdimių teritorijos plotas – 55 hektarai.

Maudymosi sezonas prasideda birželio 1-ąją ir baigiasi rugsėjo 15-ąją. Jo metu gelbėtojai paplūdimiuose dirba kasdien nuo 8 iki 20 valandos.

Šią savaitę ežeruose vandens paviršius įšilęs iki 24–25, o Neries – iki 22 laipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.