Arūnas Karaliūnas. Kauno valdžia pasistengė, kad savivaldybės teisininkai nenuobodžiautų

Žemųjų Šančių bendruomenė džiūgauja – Kauno apylinkės teismas apgynė vietos bendruomenės pirmininkę V.Gelūnienę, kuri dar pavasarį vykusios protesto akcijos metu esą nesutrukdė bendražygiams anglimis piešti kryžių ant Laisvės alėjos grindinio.

 Neįprasta protesto akcija pavirto teismo procesu. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Neįprasta protesto akcija pavirto teismo procesu. <br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
 Arūnas Karaliūnas.<br> M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 8, 2021, 7:00 AM

Netikslumų policijos pateiktoje medžiagoje įžvelgęs teismas nusprendė administracinio nusižengimo bylą grąžinti pareigūnams tirti iš naujo. Tiek pati V.Gelūnienė, tiek jos gynėjas advokatas S.Dambrauskas mano, kad byla išvis turėtų būti nutraukta.

Balandžio 2-ąją ant grindinio plytelių greta pagrindinio Kauno savivaldybės pastato, tiesiai po miesto mero V.Matijošaičio langais, protestuotojai medžio anglimis nupiešė 163 kryžius.

„Šie kryžiai simbolizuoja 163 medžius, kuriuos tektų iškirsti tiesiant gatvę“, – tąkart aiškino V.Gelūnienė.

Gyventojai tokius skaičius išvydo tyrinėdami projektinius pasiūlymus. Bandymai tartis su miesto administracija baigėsi nesėkmingai, o nekertant medžių nutiesti naują gatvę nėra jokių galimybių.

„Medžių kirtimas būtų didelė netektis tiek vietos bendruomenei, tiek visiems kauniečiams, mėgstantiems poilsiauti Nemuno pakrantėje“, – tikino V.Gelūnienė.

Dėl gatvės Nemuno pakrantėje Žemųjų Šančių gyventojai su miesto valdžia kovoja jau kelerius metus. Jie mano, kad naujos gatvės labiausiai reikia netoli Nemuno statomų daugiabučių gyventojams, kad jie galėtų patogiau pasiekti namus.

Protesto akcijos metu budėjo policijos pareigūnai, tačiau jie jokių pretenzijų nereiškė, netrukdė piešti kryžių.

Vėliau su pareiškimu į policiją kreipėsi Kauno savivaldybės atstovai ir pasiskundė, kad protestuotojai apipaišė grindinį, nors tai daryti esą draudžia savivaldybės patvirtintos taisyklės. Jose nurodoma, kad tai daryti galima tik nustatytose vietose.

Savivaldybė teigė patyrusi beveik 800 eurų žala – tiek esą kainavo nuvalyti anglimis pieštus kryžius – ir paprašė policijos pradėti ikiteisminį tyrimą.

Policijos tyrėjai neįžvelgė jokio nusikaltimo ir atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, tačiau miesto valdžia užsispyrė žūtbūt atkeršyti aktyviai Žemųjų Šančių bendruomenės lyderei ir kreipėsi į prokuratūrą, kuri ir įpareigojo policiją pradėti administracinę teiseną.

Tuomet Nemuno policijos komisariato tyrėjai nusprendė, neva V.Gelūnienė neužtikrino, kad bendražygiai nepieštų ant plytelių kryžių, ir moteriai skyrė nuobaudą – įspėjimą.

Pati kaunietė nenupiešė nė vieno kryžiaus. Ji nesutiko su tokiu Nemuno policijos komisariato sprendimu ir kreipėsi į teismą.

Teismas išaiškino, kad administracinė atsakomybė gali būti taikoma tik asmeniui, kuris atliko kurį nors draudžiamų veiksmą, o V.Gelūnienė kryžių nepaišė.

Keistai atrodo policijos tyrėjų byloje įsegta informacija, kad kryželiai buvo piešiami spalvotomis kreidelėmis, nes visose nuotraukose aiškiai matyti, kad naudotos anglių kreidelės.

Ar tikrai Žemųjų Šančių bendruomenė smarkiai sudergė Laisvės alėjos grindinį – policijos pareigūnų, teisėjų, miesto prižiūrėtojų bei vadovų vertinimo reikalas.

Ant pastatų sienų bei šaligatvio plytelių galima išvysti gerokai bjauresnių užrašų, kurių kelerius metus niekas nepasirūpina nutrinti.

Keisčiausias šioje istorijoje – Kauno valdžios noras žūtbūt atkeršyti aktyviai savo poziciją reiškiančiai Žemųjų Šančių bendruomenės lyderei, nors ji nekelia jokios grėsmės miesto gerovei, o savo poziciją visada skelbia ramiai ir kultūringai.

Susidaro įspūdis, kad savivaldybės teisininkai neturi jokios rimtesnės veiklos, tik rašinėja skundus dėl lengvai nuplaunamų kryželių.

Ne, darbo jie tikrai turi, nes savivaldybė per porą pastarųjų metų įsivėlė į daugybę teisinių procesų dėl abejotinų miesto tarybos bei administracijos sprendimų, kurių padariniai skaičiuojami milijonais ar net dešimtimis milijonų eurų.

Kai kurias bylas savivaldybė pralaimėjo, kai kurias laimėjo. Jos poziciją ginančių teisininkų nevertėtų kaltinti kompetencijos stoka. Juk visada teismo procese būna bent vienas pralaimėjęs. Juolab ne jie priima neteisėtus sprendimus – teisininkai tiesiog priversti juos ginti.

Kur kas blogiau, kad teisininkų energija švaistoma beprasmėms procedūroms, nesukuriančioms miestui jokios vertės, o savivaldybės tarnautojai, policijos pareigūnai ir teismų darbuotojai apkraunami biurokratiniu darbu.

Galima lažintis, kad V.Gelūnienei palankus Kauno apylinkės teismo sprendimas bus apskųstas aukštesnės instancijos teismui ir visi proceso dalyviai dar porai mėnesių bus įvelti į niekam nereikalingą teisinę procedūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.