Slapti prokurorų karai kirto ir verslininkams: ėmė strigti įspūdingas statybos projektas

Kad siekiant savo gerovės neretai pasitelkiama teisėsauga – vieša paslaptis. Sutapimas: dėl aukštos kėdės kovojant prokurorams vieno jų tėvui buvo iškelta byla, kuri užkirto kelią sūnui siekti karjeros.

Kol prokuratūroje virė intrigos dėl postų, ant plauko pakibo įspūdingo Dubingių SPA centro statybos projektas.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Kol prokuratūroje virė intrigos dėl postų, ant plauko pakibo įspūdingo Dubingių SPA centro statybos projektas.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Prokurorai G.Norkūnas (nuotr. kairėje) ir S.Minkevičius aršiai konkuravo atrankoje į Europos deleguotus prokurorus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prokurorai G.Norkūnas (nuotr. kairėje) ir S.Minkevičius aršiai konkuravo atrankoje į Europos deleguotus prokurorus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 28, 2021, 8:00 AM

Užkulisinės teisėsaugininkų kovos atgarsiai nuskambėjo Vyriausiajame administraciniame teisme, kuriame nagrinėjama byla dėl galimai neteisingos atrankos į Europos deleguotus prokurorus.

Prieš atranką Generalinės prokuratūros prokuroro Simono Minkevičiaus, kuris buvo laikomas realiausiu kandidatu į šį postą, tėvo atžvilgiu pradėtas baudžiamasis persekiojimas.

Būtent ši aplinkybė galėjo lemti, kad S.Minkevičius buvo išbrokuotas, o jo vietą užėmė buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Gedgaudas Norkūnas. Vos atsisėdęs į aukštą kėdę G.Norkūnas, jau kaip Europos deleguotas prokuroras, ėmėsi vadovauti savo buvusio konkurento S.Minkevičiaus tėvo bylos tyrimui.

Kol virė šios intrigos, ėmė strigti bene įspūdingiausio Aukštaitijos krašte Dubingių SPA centro statybos projektas.

Pateko tarp 3 geriausiųjų

Kad S.Minkevičius buvo realiausias pretendentas tapti Europos deleguotu prokuroru, paaiškėjo dar 2019 metais, kai Teisingumo ministerijoje buvo surengta atranka.

Komisijos, kurią sudarė ne vien ministerijos atstovai, prokurorai, bet ir Aukščiausiojo teismo teisėjai, sprendimu atranką laimėjo trys pretendentai – tuometis generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Karčinskas, Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamentui vadovavęs Tomas Krušna ir S.Minkevičius.

Būtent šiuos tris laimėtojus Vyriausybė ir pasiūlė kandidatais į Europos prokuroro postą. ES taryba iš šios trijulės atrinko T.Krušną, kuris netrukus šešerių metų kadencijai persikėlė į Liuksemburgą.

Nutarė vėl rengti atranką

Išrinkus nuolat Liuksemburge reziduojantį T.Krušną liko dar 3 vietos Europos deleguotiems prokurorams, kurie turėtų įsikurti biure Vilniuje ir, be įvairių priedų, gautų gerokai didesnį kaip 5 tūkstančių eurų atlygį.

Daugelio teisininkų nuomone, vienas Teisingumo ministerijos konkurso laimėtojų S.Minkevičius turėjo automatiškai gauti teikimą tapti Europos deleguotu prokuroru, juolab kad D.Karčinskas pats nepanoro dirbti Vilniuje.

Tačiau kitaip atrodė tuomečiam generaliniam prokurorui Evaldui Pašiliui, kuris nekart viešai kritikavo Teisingumo ministerijoje surengto konkurso rezultatus.

E.Pašilis, galbūt spaudžiamas valstybe valstybėje laikomo Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorų, nutarė, kad reikėtų surengti naują atranką, tačiau ją organizuos ne Teisingumo ministerija, o Generalinė prokuratūra.

Bandė ieškoti dėmių

Dar prieš šią atranką buvo aišku, kad mažai kas gali dėl posto pasirungti su S.Minkevičiumi, kuris ne tik laisvai kalba keliomis užsienio kalbomis, bet ir turi sukaupęs didžiausią Europos prokuroro kompetencijai priskiriamų bylų tyrimo patirtį.

Be to, šis prokuroras yra dirbęs ekspertu keliose užsienio valstybėse, kur vietos teisėsaugos pareigūnus ir teisėjus konsultavo apie nusikaltimus panaudojant ES fondų lėšas.

Galimas dalykas, kad kolegos prokurorai, supratę, jog su S.Minkevičiumi bus sunku konkuruoti, nutarė surengti jam pinkles.

Iš pradžių šio prokuroro atžvilgiu buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas – esą dėl to, kad nesilaikydamas subordinacijos jis generalinį prokurorą informavo apie tuomečio prokuratūros departamento vadovo pavaduotojo daromus įstatymų pažeidimus.

Tarnybinį patikrinimą atlikusi Generalinės prokuratūros komisija konstatavo pažeidimą.

Tačiau net politinių vėjų blaškomas tuometis generalinis prokuroras E.Pašilis suprato tokios išvados absurdiškumą ir ją panaikino.

Parengė įspūdingą projektą

Tačiau netrukus taikiklyje atsidūrė S.Minkevičiaus tėvas Jurijus. Jis vadovauja statybų bendrovei „Scandlita“, kuri tuo metu Molėtų rajone, šalia Dubingių, buvo pradėjusi statyti Aukštaitijos perlu turėsiantį tapti SPA kompleksą.

Statybų užsakovai ten jau buvo įrengę įspūdingą pramogų kompleksą, kuriame vasarą apsilanko iki 2 tūkstančių žmonių per dieną.

Bendrovės vadovas biologijos mokslų daktaras Alvydas Pocius norėjo, kad žmonės galėtų svečiuotis ir žiemą.

Taip kilo mintis pastatyti SPA centrą, kuris galėtų būti konkurentas Druskininkų ar Birštono sveikatingumo kompleksams.

Verslininkas kartu su sūnumi parengė projektą ir jo bendrovė per Lietuvos verslo paramos agentūrą (LVPA) gavo pusantro milijono eurų finansavimą. Darbų rangos konkursą laimėjo J.Minkevičiaus įmonė „Scandlita“.

Staiga užklupo pareigūnai

Praėjusių metų liepą, kai darbai jau buvo įsibėgėję, įjungę kaukiančias sirenas ir apsiginklavę pistoletais į Dubingius atlėkė keli Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) pareigūnų ekipažai.

Tuo metu pramogų komplekse poilsiavo šimtai žmonių, jie buvo priblokšti tokio reginio.

Atvykę pareigūnai pateikė Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorės Daivos Baliukonienės teikimu pasirašytą teisėjo sankciją kratai atlikti.

Esą įtariama, kad statant SPA centrą buvo pagrobta 200 tūkstančių eurų ES lėšų.

Tačiau kai A.Pocius parodė, kad niekas nepavogta, o pastatas sparčiai kyla, pareigūnai sutriko.

Matyt, jie tikėjosi pamatyti plyną lauką.

„Paklausiau vieno pareigūno, kam tas maskaradas, kam gąsdinami sąžiningai dirbantys žmonės ir poilsiautojai. Jis prasitarė, kad taikinys – J.Minkevičius, kurio sūnus veržiasi į Europos prokurorus, o užsakovas – įtakingas prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento veikėjas“, – prisiminė A.Pocius.

Prikibo dėl vagonėlių

Netrukus net keturi FNTT pareigūnai apsilankė J.Minkevičiaus darbo kabinete Vilniuje. Atliko kratą ten, o paskui – ir verslininko namuose.

„Kai jie atėjo, mane ištiko šokas. Aš pats ilgą laiką dirbau FNTT revizoriumi ir puikiai žinau, kokie gali būti daromi pažeidimai.

Mes visus darbus atlikome. Nors turėjome problemų dėl finansavimo, buvo sunku rasti darbuotojų, trukdė COVID-19 pandemija, iš kailio nėrėmės, kad darbai vyktų pagal grafiką“, – pasakojo J.Minkevičius.

Verslininkas jokių darbų LVPA nedeklaravo, tačiau iš įteiktų dokumentų suprato, kad yra įtariamas deklaravęs daugiau, negu buvo padaryta.

Bene pagrindinis kaltinimas – nebuvo išlieti pamatai, nors šie darbai ne tiktai buvo baigti, bet ir jau išlyginta žemė.

Bet tyrėjai pateikė savo argumentą – darbai esą negalėjo būti atlikti, nes statybvietėje nėra statybinių vagonėlių.

„Mano paaiškinimų niekas nenorėjo nei klausyti, nei užsirašyti – turėjau per savo advokatą pats prašytis į apklausą FNTT, kurios metu paaiškinau, kad mūsų darbininkai gyvena ne vagonėliuose, o netoliese esančiame viešbutyje, išdėsčiau, kam kokie pinigai išleisti, net pateikiau lentelę su visais skaičiais ir dokumentais, liudijančią pastato baigtumo stadiją“, – „Lietuvos rytui“ sakė J.Minkevičius.

Nesuprato, kuo kaltinamas

Po šio vizito pareigūnai J.Minkevičių kuriam laikui tarsi užmiršo. Nebuvo atliekami jokie veiksmai, tik kartkartėmis įmonės direktorius elektroniniu paštu gaudavo pranešimus, kad pratęsiamas jo turto areštas.

„Man iki šiol nesuprantama, kad esu kaltinamas apgaule įgijęs paramos lėšas, nors mano įmonė nėra jokios paramos gavėja.

Vėliau, sužinojęs apie sūnaus pašalinimo iš atrankos į Europos deleguotus prokurorus priežastis, supratau, kad šiuo tyrimu būtent to ir buvo siekiama“, – kalbėjo J.Minkevičius.

Komisija buvo griežta

Praėjusių metų gruodį Generalinės prokuratūros komisija, kurią sudarė beveik vien su Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamentu susiję pareigūnai, tarp kurių buvo ir dabartinė generalinė prokurorė Nida Grunskienė, ėmė vertinti pretendentus į Europos deleguotus prokurorus.

Kaip ir buvo galima tikėtis, komisijai užkliuvo tai, kad S.Minkevičiaus tėvui pareikšti įtarimai. Nepadėjo net šio prokuroro gerokai prieš atranką priimtas sprendimas nusišalinti nuo FNTT tiriamų bylų.

Nusprendę, kad dėl šios aplinkybės gali kilti abejonių S.Minkevičiaus nepriklausomumu, komisijos nariai nutarė jo net nesiūlyti kandidatu į Europos deleguotus prokurorus.

Dėl sesers nenusišalino

Tuo metu prokuroro G.Norkūno nepriklausomumu komisija nesuabejojo, nors kai kurie jo sprendimai bičiulių ar artimųjų atžvilgiu galėjo kelti abejonių, ypač tiriant vadinamąją teisėjų korupcijos bylą.

G.Norkūnas vadovavo žvalgybiniam tyrimui ir žinojo visą operatyvinę informaciją.

Taip pat ir informaciją, kad planuojama jo seseriai, tuometei Vilniaus apygardos teismo teisėjai Vitalijai Norkūnaitei, už Deimanto Bugavičiaus nužudymu įtariamo Ričardo Baikos paleidimą perduoti 10 tūkstančių eurų kyšį.

Tokioje situacijoje G.Norkūnas privalėjo nedelsdamas nusišalinti, tačiau to nepadarė ir toliau vadovavo operatyviniams veiksmams.

Vėliau paaiškėjo, kad šiuo metu teisėja Apeliaciniame teisme dirbanti V.Norkūnaitė kyšio nepaėmė, nors prieš pat sprendimo priėmimą buvo trumpam susitikusi su pinigus turėjusiu perduoti advokatu.

Nors nebuvo jokių duomenų, kad prokuroras galėjo perspėti savo seserį, dėl šio epizodo ne vienam teisininkui kilo daug abejonių.

Tiria konkurento tėvo bylą

Po kelių savaičių komisijos išvadomis pasirėmusio ir jau paskutines dienas savo poste skaičiuojančio generalinio prokuroro E.Pašilio teikimu buvo paskirti trys Europos deleguoti prokurorai, tarp jų ir G.Norkūnas.

Vos tik įsikūręs naujajame Europos deleguotų prokurorų biure G.Norkūnas griebėsi darbo – vadovauti buvusio konkurento S.Minkevičiaus tėvui iškeltai bylai.

Pats D.Norkūnas plačiau komentuoti šios situacijos nepanoro. Jis tepasakė, kad jokios informacijos apie bylą dėl S.Minkevičiaus tėvo neteiks, o dėl atrankos į Europos deleguotus prokurorus pasiūlė kreiptis į Generalinę prokuratūrą.

Tapo nešvarių žaidimų įkaitu

Kol vyko prokurorų šešėlinės kovos, LVPA sustabdė Dubingių SPA statybos finansavimą.

Tačiau net negaudamas ES fondo pinigų A.Pocius toliau tęsia statybas ir planuoja netrukus pradėti apdailos darbus.

„Pasirodo, Lietuvoje galima naikinti projektus, kelti nepagrįstas bylas, jas vilkinti netgi neapklausiant įtariamųjų, vien dėl visagalių nešvarių žaidimų“, – piktinosi verslininkas.

Dubingiai vis labiau traukia poilsiautojus

Dubingių poilsio ir pramogų kompleksas (nuotr.) pradėtas puoselėti nuo 1987 metų. Iš pradžių buvo išvalytas apleistas, krūmais apaugęs Molėtų rajone, Žalktynės kaime, esantis 100 hektarų sklypas. Jame įrengti didžiuliai vandens telkiniai su dirbtinėmis salomis.

Vėliau teritorijoje pastatytas 4 tūkstančių kvadratinių metrų ploto žirgynas su moderniais 65 gardais žirgams, vienintelis Europoje tokio tipo apvalios formos 2 tūkstančių kvadratinių metrų ploto maniežas.

Šalia žirgyno pastatytas viešbutis, restoranas, įrengti pasivaikščiojimo takai, kuriais keliaudami komplekso svečiai mato besiganančius elnius, danielius, muflonus. Čia apgyvendinti ir kupranugaris, kengūros, stručiai, povai.

Atsirado ir įvairių pramogų – vandens dviračiai, jodinėjimas žirgais, pasivažinėjimas karieta. Atgabenus kelis tūkstančius vietinių akmenų ir dekoratyvinių augalų vandens telkinyje buvo sukurtas japoniško stiliaus sodas.

Prieš kelerius metus ant naujai suformuoto 3 hektarų ploto vandens telkinio kranto buvo pradėtas projektuoti 8 tūkstančių kvadratinių metrų ploto SPA centras. Ten turėtų veikti viešbutis, restoranai, daugybė sveikatingumo paslaugų. Kieme planuojama įrengti teniso aikštyną, mini futbolo, paplūdimio tinklinio aikštes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.