Lietuva dėl afganistaniečių kreipiasi į EŽTT: tikina, kad teismą bandoma įtraukti į hibridinę ataką

Lietuva kreipiasi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) prašydama panaikinti laikinąsias apsaugos priemones penkiems į Lietuvos teritoriją neteisėtai patekusiems afganistaniečiams, taip siekdama išvengti naujo migracijos kelio susikūrimo.

Lietuva kreipiasi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) prašydama panaikinti laikinąsias apsaugos priemones penkiems į Lietuvos teritoriją neteisėtai patekusiems afganistaniečiams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuva kreipiasi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) prašydama panaikinti laikinąsias apsaugos priemones penkiems į Lietuvos teritoriją neteisėtai patekusiems afganistaniečiams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuva kreipiasi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) prašydama panaikinti laikinąsias apsaugos priemones penkiems į Lietuvos teritoriją neteisėtai patekusiems afganistaniečiams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuva kreipiasi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) prašydama panaikinti laikinąsias apsaugos priemones penkiems į Lietuvos teritoriją neteisėtai patekusiems afganistaniečiams.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 15, 2021, 2:09 PM, atnaujinta Sep 15, 2021, 2:28 PM

Teismas praeitą savaitę nusprendė taikyti laikinąsias apsaugos priemones byloje Sadeed ir kt. prieš Lietuvą dėl penkių Afganistano piliečių, kurie bandė patekti į Lietuvą iš Baltarusijos.

Stengiasi išvengti naujo kelio 

Vyriausybės atstovė Europos Žmogaus Teisių Teisme Karolina Bubnytė-Širmenė trečiadienį pranešė, kad Lietuvos kreipimasis į EŽTT jau parengtas.

„Šiandien baigėme rengti prašymą EŽTT, prašydami panaikinti Lietuvai paskirtas laikinas apsaugos priemones penkių afganistaniečių atžvilgiu“, – pranešė K.Bubnytė-Širmenė.

Anot jos, po kelių valandų šis prašymas bus išsiųstas EŽTT. Lietuvos prašymas apsiriboja tik laikinų priemonių atšaukimu.

„Prašome, kad laikinos apsaugos priemonės būtų pripažintos negaliojančiomis nuo pačio paskyrimo. Mūsų manymu, jų paprašyta piktnaudžiaujant procesu, galimai teikta melaginga informacija EŽTT“,- kalbėjo Vyriausybės atstovė.

Anot jos, teismo sprendimas priimtas neatsižvelgiant į specifinį Lietuvos kontekstą – migrantų krizę, inspiruota trečiosios valstybės – A.Lukašenkos režimo.

K.Bubnytė-Širmenė akcentuoja, kad šiuo kreipimusi Lietuva bando nesukurti precedento, siekiant, kad neatsirastų naujo patekimo į Lietuvą kelio.

„Pats svarbiausias dalykas, kurį norėjome indikuoti teismui, kad pats EŽTT būtų labai atsargus ir dėmesingas. Nes jį bandoma įtraukti, naudojant kaip įrankį, į būtent tą hibridinės atakos kontekstą, naudojantis Lietuvos prisiimtais tarptautiniais įsipareigojimais žmogaus teisių apsaugos atžvilgiu.

Bandoma atverti tokį kanalą patekimui į Lietuvos teritoriją, apeinant mūsų nacionalinį teisinį reguliavimą“, – pabrėžė ji.

„Labai nesudėtinga su šiuolaikinėmis technologijomis susirasti kažkokius dar Baltarusijos teritorijoje esančius asmenis, gauti įgaliojimus, ir tada prašyti tokių išankstinių apsaugos priemonių – kad jeigu jie ateis čia, tai prašome jų neišsiųsti. Kai tuo metu jų čia dar nėra“, – situaciją, kurios stengiamasi išvengti, įvardijo K.Bubnytė-Širmenė

Tokių prašymų vertinimas gali užtrukti nuo kelių dienų iki kelių savaičių. Tuo metu EŽTT sprendime minimi afganistaniečiai turės galimybę kreiptis su peticija į EŽTT dėl galimo konvencijos garantuojamų teisių pažeidimo įprasta tvarka.

Daug įdomių aplinkybių

Kiek anksčiau vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad EŽTT sprendimas dėl 5 į Lietuvą neįleistų afganistaniečių gali būti netikslus, todėl visos aplinkybės turės būti įvertintos.

„Suprantu, kad išsamus ikiteisminis tyrimas galėtų atsirasti, nes tikrai yra daug įdomių aplinkybių. Manau, kad teisėsauga ir kitos tarnybos turėtų įdėmiai vertinti ir priimti atitinkamus sprendimus.

Kalbant apie EŽTT sprendimą, yra paruoštas kreipimasis Teisingumo ministerijos, dėl to, kad laikinosios apsaugos priemonės būtų panaikintos.

Mūsų žiniomis, ta pati informacija galėjo būti netiksli, klaidinanti. Lietuva laikosi pozicijos, kad tas sprendimas turėtų būti peržiūrėtas. Pati situacija kelia labai daug klausimų“, – aiškino A.Bilotaitė.

Ji pridūrė, kad teismas galėjo būti klaidinamas, pateikiant neteisingą informaciją.

„Jeigu tie asmenys turėtų asmens tapatybės dokumentus ir nesinaudotų Baltarusijos režimo sukurta nelegalia migrantų gabenimo sistema, tikrai būtų įmanoma tą padaryti (suteikti prieglobstį, – aut.past.), bet kadangi tie asmenys naudojasi migracijos neteisėtų keliu, tai žinoma, jie sutinka dalyvauti šioje neteisėtoje veikoje. Jei tie asmenys tikrai nuoširdžiai norėtų atvykti į Lietuvą ir gauti prieglobstį, jie rinktųsi visai kitą kelią – teisinį kelią“, – akcentavo ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Rusija pradėjo sausumos puolimą Charkive