Arūnas Dumalakas. Bendru sutarimu nutarta – Vilnius yra tobulas

Tobulesnis Vilnius. Prie visokių „-esnių“ (žalesnių, modernesnių) reikėtų pridėti ir šį epitetą. Žinoma, tobulėti sostinė pradeda nuo valdžios. Kaip žuvis pūti nuo galvos.

Vilnius.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vilnius.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Vilnius.<br>T.Bauro nuotr.
Vilnius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 18, 2021, 7:00 AM

Prisimename prieš suvaržymus gyvai vykusius tarybos posėdžius, kur politikai apsižodžiuodavo, apsiskaldydavo. Tiesa, dar ne antausiais. Bet atsiprašinėti vieniems kitų tekdavo, kai kurių elgesį ir etikos sargai svarstydavo.

Paskui atėjo nuotolinio darbo era, kai karštoms politikų diskusijoms, kartais lydimoms keiksmažodžių, nebeliko galimybės. Posėdžiai vykdavo išrinktiesiems sėdint prie kompiuterių, o transliuojamą vaizdą ir garsą, kaip žinoma, galima išjungti vieno mygtuko paspaudimu. Rėkauk savo namuose ar kabinete tarp keturių sienų kiek tinkamas.

Šios savaitės tarybos posėdis buvo išskirtinis tuo, kad politikai vėl susirinko į salę. Ir ką mes išgirdome? Vieną nuomonę. Dar su keliais kritikos paplekšnojimais, arogancijos proveržiais, bet juk tobulėjimui ribų nėra.

Rezultatas iš karto matyti: posėdis truko 2 valandas 30 minučių 23 sekundes. Ne taip kaip anksčiau, kai politikai ginčydavosi iki išnaktų. Tad tobulėjanti Vilniaus valdžia lygiuojasi į Seimą ir Vyriausybę, kur kėdžių taip pat ilgai netrina.

Nuo šiol mokyti Vilniaus valdžią, kaip tvarkytis, gali tik opozicijos liekanos.

Štai opozicinė Seimo socialdemokratų frakcija merą R.Šimašių ir miesto valdžią paragino kuo greičiau pradėti derybas su protestuojančiais savivaldybės įmonės „Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) darbuotojais, atsižvelgti į jų teisėtus reikalavimus.

Kad reikalavimai teisėti, čia tik opozicijai gali atrodyti. R.Šimašius mano kitaip.

Nesvarbu, kad socialdemokratų frakcijos Seime seniūnas A.Sysas pabrėžė, jog VVT darbuotojų jau ne pirmą kartą rengiami protestai prie savivaldybės liudija, kad įmonėje yra daug neišspręstų skaudulių bei nesutarimų tarp vadovybės ir darbuotojų.

Visai nesvarbu, kad šį klausimą mėgino kelti ir tarybos opozicija. Juolab kad R.Šimašius praėjo pro protestuojančius VVT darbuotojus, bet nė nemanė pasikalbėti su jais, bent išklausyti, ko jie nori.

Dar mažiau svarbu, kad VVT darbuotojai grasina streikais. O kas, jeigu vieną dieną autobusai ir troleibusai sustotų? R.Šimašius jau pateikė atsakymą į šį klausimą tarybos posėdyje.

Pasirodo, autobusų ir troleibusų vairuotojai dirba prastai, nors darbo sąlygos jiems pagerėjo. Vien ko nauji autobusai ir troleibusai verti. Tad, protestuotojai, įsidėmėkite: jeigu bus paskelbtas streikas, jo dalyviai bus tik tinginiai ir veltėdžiai. Tokia yra valdžios nuomonė, kurią paskubės paskelbti vilniečiams.

O R.Šimašius dar iškasė, kad protestuojančios VVT darbuotojų profsąjungos lyderis yra buvusio mero A.Zuoko politinis bendražygis. Tai kaip galima netikėti viena nuomone?

Vilnius tiek patobulėjo, kad greitai smulkmenų valdant miestą išvis nebereikės pastebėti. Tai bus vieno valdininko darbas.

Taip Galvės gatvė bus pervadinta Abiejų Tautų Respublikos plentu. Griozdiškas pavadinimas? Nieko panašaus.

R.Šimašiaus nuomone, logiška, kad iš miesto vedanti ir nacionaliniam interesui tarnaujanti gatvė taptų plentu kaip ir kiti plentai: Minsko, Nemenčinės ar Molėtų, nes tai nėra miesto gatvė, o susisiekimo arterija, vedanti iš miesto į Lenkiją. Su R.Šimašiaus nuomone sutiko Lietuvos automobilių kelių direkcijos ir Susisiekimo ministerijos biurokratai.

A.Zuokas mėgino užklausti apie vieną smulkmenėlę: o ar Galvės gatvės gyventojų, įmonių ir įstaigų, kurių adresuose yra šios gatvės pavadinimas, kas nors teiravosi apie siūlomą pakeitimą?

Juk jiems tektų patiems informuoti savo bankus, įmonių registrą, pakeisti deklaruotą gyvenamosios vietos adresą ir atnaujinti savo adresą visose kitose aktualiose įstaigose. Pasirodo, ne. O kam klausti, jeigu yra nuomonė, kad taip bus geriau?

Apie P.Cvirkos paminklo likimą politikai išvis nebuvo linkę ginčytis, nors A.Zuokas mėgino dėstyti, kad diskusijų trūko, net 40 tūkst. eurų nepavyko išleisti joms rengti.

Vilnius rudenį pasitinka išties tobulesnis. Ir netruks ateiti laikas, kai tarybos posėdžiuose visi klausimai bus palaiminti R.Šimašiaus pamėgta fraze „Bendru sutarimu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.