Galimybių pasui ir G. Nausėdai kritiką žėręs V. Andriukaitis į A. Dulkį žvelgė vienareikšmiškai: prisiimčiau atsakomybę

Lietuva pagal koronavirusu užsikrėtusiųjų skaičių šiuo metu pirmauja Europoje, o pagal mirčių skaičių – antroje vietoje. Pasaulinės sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys Europai Vytenis Povilas Andriukaitis laidoje „24/7“ sakė, kad tokia statistika nebuvo netikėta ir kad dabartines pasirinktas priemones reiktų keisti.

 V.P.Andriukaitis įvertino, kaip Lietuvai sekasi kovoti su pandemija ir SAM skandalą.<br> lrytas.lt montažas.
 V.P.Andriukaitis įvertino, kaip Lietuvai sekasi kovoti su pandemija ir SAM skandalą.<br> lrytas.lt montažas.
Vytenis Povilas Andriukaitis<br>T.Bauro nuotr.
Vytenis Povilas Andriukaitis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 6, 2021, 7:25 AM, atnaujinta Oct 6, 2021, 2:22 PM

V.P.Andriukaitis sakė, kad dabartinę situaciją šalyje galėjo sukelti ir neteisingai iškomunikuotos žinutės apie tai, kad vakcinacija įveiks pandemiją.

„Ne kartą buvo sakyta, kad jei bus suteiktos klaidinančios žinutės, kad mes kažką įveikėme, kad vakcinacija įveiks viską – bus bėdų. (...) Mes kalbėjome, kad vakcinacijos strategijos reikėjo jau iš anksto, kad reikėjo iš karto be galo daug dėmesio skirti žmonių suvokimui, kad būtų padidintas vakcinacijos patrauklumas. Šiandien visa tai duoda vaisius“, – teigė socialdemokratų partijos garbės pirmininkas.

V.P.Andriukaitis taip pat minėjo, kad dabartinę situaciją nulėmė ne tik dabartinės Vyriausybės sprendimai. Jo manymu, dabartinis išaugusių mirčių skaičius yra buvusios kadencijos valdančiųjų sprendimų pasekmė.

„Perteklinių mirčių skaičius prasidėjo ne šiandien. Šiuo atveju, tik pandemijai prasidėjus, anos Vyriausybės sprendimas uždaryti planinę pagalbą buvo klaidingas Sveikatos ministro sprendimas.

Jau tuomet tai vedė prie minties, kad, greičiausiai, diagnostikos, „užleistų“ vėžių ir kitų ligų dalykai po metų ims ryškėti kaip padidintas mirčių skaičius, kurių buvo galima išvengti“, – pasakojo V.P.Andriukaitis.

LSDP garbės pirminkas įsitikinęs, kad dabartiniai Sveikatos apsaugos politikai nesugeba atkreipti dėmesio ten, kur reikia. Anot jo, įvairios skleidžiamos žinios apie ligoninių pertvarkas ir panašius dalykus pandemijos akivaizdoje yra visiškai nereikalingos ir kelia daug sumaišties tiek pačiame sveikatos sektoriuje, tiek visuomenėje.

„Visuomenės žinojimo ir pasirengimo, taip pat draugiškumo solidariai kartu pasitinkant iššūkius ir pastangų juos kartu įveikti – to Lietuvoje trūksta“, – atkreipė dėmesį buvęs eurokomisaras.

Paklaustas, ar būdamas dabartinio Sveikatos apsaugos ministro vietoje, V.P.Andriukaitis prisiimtų atsakomybę už padarytas klaidas pandemijos metu, politikas atsakė teigiamai.

„Jeigu būčiau taip įsitraukęs ir būtų tiek klaidų (...) ir matyčiau, kad komandoje darosi tokie dalykai, kad situacijos nebevaldau, tai suprantama, kad atsakomybę (prisiimčiau – aut.)“, – sakė V.P.Andriukaitis.

Vis dėlto, pats Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys į kritiką ir svarstymus, kad turėtų trauktis, atsako trumpai.

„Ne, nesvarsčiau ir neplanavau“, – pirmadienį BNS citavo A.Dulkį.

Kritika – ir galimybių pasui, ir G.Nausėdai

V.P.Andriukaitis skeptiškai žiūri ir į buvusio Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos pasisakymus, kad karantinas Lietuvoje jau turėjo būti įvestas.

„Tiesą pasakius, aš norėčiau dar kartą A.Verygos paklausti, kaip jis supranta žodį „karantinas“. Tai, ką jie padarė su visos šalies užrakinimu praeitų metų pavasarį, tai visų pirma reikėjo tada paklausti, ar yra ekonominis, socialinis ir finansinis pagrindimas šito, nes būtina turėti pagrindimą.

Dabar A.Veryga kalba tą patį. Aišku, jis turbūt ieško taškų, nes jis mano, kad karantino atžvilgiu būtų galima finansuoti medikus. Atsiprašau, bet ir dabar ir be to reikia juos finansuoti“, – įsitikinęs V.P.Andriukaitis.

Buvęs eurokomisaras pridūrė, kad jei A.Veryga nori įvesti tokį karantiną, koks buvo įvestas pandemijos pradžioje, tai toks smūgis vaikams, pedagogikai, psichikos sveikatai, ekonomikai ir kitoms sritims būtų tiesiog nepakeliamas.

LSDP garbės pirmininkas taip pat sakė manantis, kad dabartinis šalyje veikiantis galimybių pasas yra ne tik nebereikalingas po įvesto privalomo kaukių dėvėjimo uždarose patalpose, bet ir turintis netinkamą paskirtį.

„Vietoje galimybių paso, jei būtų įvedę greitojo atsekimo kodą, kad būtų galima atsekti infekcijos plitimo kelią. Juk šiandien dėl ko esame šioje zonoje? Dėl to, kad visiškai nesusitvarkoma su infekcijos plėtros ir atsekimo keliu, ne tik su vakcinacija. (...)

Vadinasi atsekimui turėjo būti metamos milžiniškos lėšos, o jie įvedė kažkokį galimybių pasą, kuris neturi šitos funkcijos. Jei tos funkcijos nėra, tai kam jis reikalingas“, – svarstė V.P.Andriukaitis.

PSO specialusis pasiuntinys Europai taip pat įžvelgė ir Prezidento Gitano Nausėdos trūkumų bandant suvaldyti koronaviruso pandemiją.

„Aš manau, kad jis nepakankamai telkia Lietuvos visuomenę, šiek tiek pataikauja kai kuriems judėjimams visiškai be reikalo, per daug žvalgosi į savo reitingus.

Jam, kaip nacionaliniam lyderiui, reikėtų surinkti profesines sąjungas, darbdavius, savivaldybių asociaciją, Vyriausybę ir padaryti forumus. (...) Būti lyderiu. Aš linkėčiau jam žymiai platesnių įžvalgų ir platesnių horizontų“, – sakė V.P.Andriukaitis.

Visą laidos įrašą žiūrėkite čia:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.