Po žinios, kad į Lietuvą galėjo patekti ryšių su teroristais turinčių migrantų, A. Bilotaitė ramina L. Kasčiūnas: terorizmu įtariami migrantai yra izoliuoti

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Laurynui Kasčiūnui paskelbus, kad su migrantų srautu į Lietuvą pateko keliolika ryšiais su teroristais įtariamų asmenų, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad institucijos imasi visų reikalingų veiksmų ir užtikrina visuomenės saugumą.

Agnė Bilotaitė.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>T.Bauro nuotr.
Migrantai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Migrantai.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 15, 2021, 11:35 AM, atnaujinta Oct 15, 2021, 12:20 PM

„Norėčiau nuraminti visus, mūsų visuomenę, nes mūsų institucijos tikrai dirba savo darbą profesionaliai, visi asmenys yra identifikuojami ir atitinkamai yra imamasi reikalingų procesų ir veiksmų.

Nereikėtų kelti panikos, nes mūsų institucijos vertina visas rizikas ir, jeigu reikia, imasi visų veiksmų, kad apsaugotų mūsų visuomenę“, – kalbėjo ministrė.

Paklausta, ar minėti asmenys bus išsiųsti iš šalies, A.Bilotaitė kalbėjo, kad institucijos imsis tokių veiksmų, kurių reikės saugumui užtikrinti.

„Yra tam tikri algoritmai ir procedūros, ir pagal tai mūsų institucijos reaguoja, ir, esant reikalui, tie asmenys yra išsiunčiami arba imamasi kitų saugumo priemonių, kad visuomenė būtų apsaugota“, – pažymėjo A.Bilotaitė.

L.Kasčiūnas: terorizmu įtariami migrantai yra izoliuoti

Penktadienį L.Kasčiūnas patikino, kad situacija dėl šių asmenų – kontroliuojama.

„Noriu pasakyti, kad viskas yra ramu ir kontroliuojama, nes jie yra identifikuoti ir nustatyti. Turėkite omeny vieną dalyką – mes turime priėmimą prie duomenų bazių, pasinaudodami tam tikrais biometriniais duomenimis“, – kalbėjo L.Kasčiūnas.

Anot jo, ryšių su terorizmu galimai turintys žmonės yra identifikuoti, izoliuoti, dalis jau grąžinti į kilmės šalis.

„Ten, kur jie gyvena, jie yra izoliuoti, stebimi, be ryšio priemonių. Terorizmas kaip veikla reikalauja kuopelių, veikimo, organizavimo – jie negali net teoriškai vykdyti tokios veiklos. Jie bent tam tikrose zonose kontroliuojami, žinoma, kur jie yra“, – pažymėjo L.Kasčiūnas.

Tai, kad vieni ryšiais su teroristinėmis organizacijomis įtariami migrantai yra išsiunčiami iš Lietuvos, o kiti – tik izoliuojami, anot L.Kasčiūno, nulemia tyrimo pabaiga, įrodymų bazė, atvejo rimtumas ir kilmės šalies požiūris.

L.Kasčiūnas nedetalizavo, su kokiomis teroristinėmis organizacijomis Lietuvoje esantys migrantai yra siejami.

„Kai išgirstame „terorizmas“, (galvojama apie - aut.past.) žinomus teroristinių organizacijų vardus, tačiau tame pačiame Europos Sąjungos sąraše yra apie 50 teroristinių organizacijų – tai ir įvairios regioninės teroristinės organizacijos, kurios iš esmės regione turi tam tikrą veiklos leitmotyvą ir tikslus, tačiau Lietuvos nemato savo radaruose kaip priešo. Tai ir reikia turėti galvoje“, – kalbėjo parlamentaras.

Be to, anot L.Kasčiūno, šių asmenų siejimas su teroristinėmis organizacijomis nereiškia, kad jie – organizatoriai, o sąsaja gali būti tolima.

„Kalbame apie galbūt turimą kontaktą, galbūt tai tik antrinis kontaktas. Tolesni tyrimai tai rodo. Tačiau kur lemputė užsidegė, yra tie keliolika žmonių“, – sakė jis.

Parlamentaras kalbėjo, kad bus daroma viskas, kad ryšiais su teroristinėmis organizacijomis įtariami migrantai neliktų Lietuvoje. Nors Lietuva susiduria su sunkumais grąžinant migrantus į jų kilmės, L.Kasčiūnas pabrėžė, kad su terorizmu įtariamų asmenų grąžinimu yra lengviau.

„Tas pats Irakas turi tokią savybę – nors ekonominių migrantų nemėgsta susigrąžinti, bet teroristus susigrąžinti mėgsta“, – sakė L.Kasčiūnas.

NSGK pirmininkas L.Kasčiūnas kiek anksčiau portalui delfi.lt tvirtino, kad nustatyta „keliolika tokių asmenų, kurie pateko į Lietuvą kaip neteisėti migrantai, ir apie kuriuos mes jau turime informaciją, jog jie siejami su viena ar kita teroristine organizacija ar grupuote“.

Pasak jo, šiuo metu nuo liepą įvestos ekstremalios situacijos dėl neteisėtų migrantų krizės pradžios iš Lietuvos išsiųsti keturi su terorizmu susiję asmenys, kurie į Lietuvą pateko iš Baltarusijos.

„Dar daugiau nei dešimt jų yra identifikuoti ir stebimi, sprendimas dėl jų išsiuntimo dar nepriimtas“, – sakė Seimo NSGK vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.